Ο ισχυρότερος αγώνας στην ιστορία – TCEC SuperFinal 2015

Ως τον ισχυρότερο αγώνα στην ιστορία του Σκακιού θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε τον τελικό μεταξύ του κατόχου του τίτλου Komodo και τον διεκδικητή Stockfish. Φυσικά αναφερόμαστε στον τελικό σκακιστικών μηχανών που διεξάγεται αυτές τις μέρες σε μια σειρά 100 αγώνων.

tcec_s08_superfinal_poster

Η μηχανή Komodo παίζει ανανεωμἐνη και δυνατότερη από ποτέ (9.3x έκδοση) ενώ και η Stockfish παρουσιάζεται ακόμα πιο ισχυρή με μια βελτίωση που αφορά την χρήση της από πολλαπλούς επεξεργαστές.

Οι προγραμματιστές και των 2 μηχανών (3223 και 3224 ΕΛΟ αντίστοιχα) παρουσιάζονται ευχαριστήμενοι από την απόδοση τους αν και επιμένουν ότι μπορούν να βελτιωθούν περαιτέρω! Ο Mark Lefler (Komodo) δηλώνει μάλιστα ότι όταν πιέζει την μηχανή να χρησιμοποιήσει περισσότερο χρόνο τότε παρουσιάζονται προβλήματα. Ο Marco Costalba (Stockfish) εμφανίζεται ευχαριστημένος με την μεγάλη βελτίωση σε ΕΛΟ της μηχανής , συμπληρώντας όμως ότι αυτό συμβαίνει μόνο με την παρουσία πολλαπλών επεξεργαστών.

Φέτος ο τελικός διεξάγεται για 8η χρονιά προσπαθώντας να τραβήξει το ενδιαφέρον όλων του ανθρώπων του αθλήματος. Καθώς έχει βελτιωθεί η υπολογιστική δύναμη και καθώς έχει δοθεί περισσότερος χρόνος (180′ +30”) αναμένουμε την υψηλότερη απόδοση ΕΛΟ που έχει ποτέ καταγραφεί.

Χαρακτηριστικά μηχανής που χρησιμοποιείται για τον αγώνα.

CPUs: 24 core (2 x 12) Intel Xeon E5-2690v3 @ 3100 MHz
Motherboard: Supermicro X10DRL-i
RAM: 8 x 32 GB Hynix DDR4 Reg/ECC
SSD: Crucial BX100 250 GB
Chassis: Supermicro
OS: Windows Server 2012 R2

Στον τελικό θα παιχτούν 50 διαφορετικά ανοίγματα (σύνολο 100 αγώνες) έτσι ώστε και 2 μηχανές να παίξουν τόσο με λευκά όσο και με μαύρα την ίδια θέση. Αυτή την στιγμή μετά από 57 παρτίδες προηγείται η Komodo με σκορ 30-27. Η συντριπτική πλειοψηφία των αγώνων καταλήγουν σε ισοπαλίες.

Παρακολουθήστε σε απευθείας μετάδοση τους αγώνες εδώ.

 •  
  2
  Shares
 • 2
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *