Η Αλίκη μέσα από τον καθρέφτη – Λούις Κάρολ

Ο Λούις Κάρολ (1832 – 1898), ο οποίος με την Αλίκη του δημιούργησε την λογοτεχνική κατηγορία της παιδικής λογοτεχνίας, καθηγητής μαθηματικών στο Κολλέγιο της Οξφόρδης, εξέδωσε την Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων το 1865, ενώ έξι χρόνια αργότερα εκδίδεται το Μέσα απ’ τον καθρέφτη με εικονογράφηση του διάσημου σκιτσογράφου Τένιελ, στοιχείο που συμβάλλει αποφασιστικά στην μεγάλη επιτυχία του βιβλίου, με αποτέλεσμα να στραφεί η προσοχή του κοινού και στην Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων, το οποίο αρχικά δεν είχε εμπορική επιτυχία.

253177

Στο Μέσα απ’ τον καθρέφτη η Αλίκη είναι και πάλι πρωταγωνίστρια και το σύνολο του βιβλίου είναι βασισμένο σε μία παρτίδα σκάκι. Ενώ στην Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων ζωντανεύουν τα τραπουλόχαρτα, εδώ ζωντανεύουν τα σκακιστικά κομμάτια. Η Αλίκη παίζει μία φανταστική παρτίδα σκάκι, παίρνει το ρόλο του πιονιού της λευκής βασίλισσας και έχει ως στόχο να φθάσει στην τελευταία γραμμή και να γίνει και εκείνη βασίλισσα.

Ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα (περιλαμβάνεται στην ανθολογία του Γιάννη Αντωνιάδη “Σκάκι και Λογοτεχνία”, Iανός – 2013) από το παραμύθι, όπου η Αλίκη συνειδητοποιεί ότι βρίσκεται σε μια σκακιέρα και συναισθάνεται την αναλογία μεταξύ του παιχνιδιού του σκακιού και του παιχνιδιού της ζωής:

«Για λίγα λεπτά η Αλίκη στάθηκε χωρίς να μιλά κοιτάζοντας την περιοχή προς όλες τις κατευθύνσεις – κι ήταν μια πολύ παράξενη περιοχή: Υπήρχαν πολλά μικρά ρυάκια που τη διέτρεχαν απ’ τη μια μεριά ως την άλλη, και το έδαφος ανάμεσα τους ήταν χωρισμένο σε τετράγωνα, με πολλούς μικρούς φράχτες που πήγαιναν από ρυάκι σε ρυάκι.

«Θα ‘λεγα πως είναι σημαδεμένη σαν μια μεγάλη σκακιέρα» είπε τελικά η Αλίκη. «Θα ‘πρεπε να υπάρχουν και μερικοί άνθρωποι, να κινούνται – μα ναι! Υπάρχουν!» πρόσθεσε χαρούμενα, κι η καρδιά της άρχισε να χτυπά γρήγορα, με λαχτάρα, καθώς συνέχιζε: «Είναι μια πελώρια παρτίδα σκάκι που παίζεται παντού – σ’ όλο τον κόσμο – αν αυτός είναι ο κόσμος βέβαια. Α, τι διασκεδαστικό που είναι! Πόσο θα ‘θελα να ‘παιζα κι εγώ! Δε θα με πείραζε κι απλό πιόνι να ‘μουν, αν ήταν δυνατόν να με παίξουν – αν και φυσικά θα προτιμούσα να ‘μουν Βασίλισσα!».

Όλα αυτά ιστορημένα με τον πολυεπίπεδο τρόπο του μεγάλου συγγραφέα, μας χαρίζουν άλλο ένα πραμύθι, γεμάτο ευαισθησία και χιούμορ που συναρπάζει τα παιδιά (από 8 ετών και άνω) και μαγεύει τους μεγάλους.

Σημειώνουμε ότι το βιβλίο πρόκειται να μεταφερθεί στις κινηματογραφικές αίθουσες από την Disney εντός του 2016.

ISBN: 960-238-036-5

 

 •  
  1
  Share
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *