Τουρνουά Νορβηγίας 2015

Οι φίλοι του αθλήματος στην Νορβηγία παραμένουν έκπληκτοι, όπως και ο ίδιος ο GM Magnus Carlsen ο οποίος έχασε ένα ακόμα παιχνίδι και παραμένει στην τελευταία θέση (0,5/4) στο τουρνουά της Νορβηγίας. Ο GM Vishy Anand παίζοντας καλά (Breyer Ruy Lopez) κέρδισε ένα αξιόλογο παιχνίδι.

Ο GM V.Topalov (3,5/4) ο οποίος νίκησε τον GM L.Aronian, συνεχίζει μόνος πρώτος. Φανταστική εκκίνηση για τον Βούλγαρο, παίζοντας πολύ καλό σκάκι.

Δεν είναι μόνο η Νορβηγία, αλλά το σύνολο σκακιστικού κόσμου το οποίο εκπλήσσεται με την τόσο κακή εκκίνηση του Carlsen στο τουρνουά της πατρίδας του. Ο παγκόσμιος πρωταθλητής είναι τόσο απίστευτα σταθερός τα τελευταία χρόνια και μάλιστα για να βρούμε αναλόγη πορεία του θα πρέπει να πάμε πίσω 10 χρόνια όταν ο Magnus ήταν μόλις 14 ετών!

Παρακάτω μπορείτε να δείτε την παρτίδα. Mια πιο ολοκληρωμένη ανάλυση (με σχόλια GM) θα βρείτε εδώ.

 

Το παιχνίδι ήταν μια Breyer Ruy Lopez, η οποία κατέληξε έτσι λόγω μια παραλλαγής, όταν  Λευκός έπαιξε στην Ισπανική 6.d3!
Όπως δήλωσε ο Anand: «Μας πήρε μισή ώρα στο καθένα σε εκείνο το σημείο. Αν είχαμε παίξει «κλασσικά», θα μας έπερνε μόλις δύο λεπτά! «

Ο Carlsen έπαιξε μια ασυνήθιστη βαριάντα, επιτρέποντας το 21.Ng4-h6 + και στη συνέχεια αναγκάστηκε να ανταλλάξει τον ίππο του για τoν αξιωματικό του φιανκέτο. Αν και αρχικά αυτό φάνηκε ως κακή κίνηση, λίγες κινήσεις αργότερα αποδεικνύεται ότι ο μαύρος έχει αντιπαιχνίδι στην πτέρυγα της Βασίλισσας.

Αργότερα ο Anand σκέφτηκε ότι το 26 f6 ήταν ανακριβές, και προχώρησε στο 29.Qd1 που άνοιξε το δρόμο και για τον άλλο πύργο του. Έτσι δημιούργησε μια ισχυρή επίθεση, και όταν ο Carlsen δεν υπολόγισε σωστά στην 33 Bc8, ο Ινδός οδήγησε την παρτίδα σε φινάλε το οποίο ήταν ξεκάθαρα υπέρ του.

O 5oς γύρος του τουρνουά συνεχίζεται με σημαντικά παιχνίδια όπως το H.Nakamura εναντίον V.Anand και το L.Aronian εναντίον του F.Caruana.

Η εξέλιξη αναμένεται συναρπαστική…!

 •  
  1
  Share
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *