Το Σκάκι στις Τέχνες – “The Chess Players”

334308_l

Ο πίνακας (του 1831) ονομάζεται “Die Schachspieler” ή “Τhe Chess Players” του Γερμανού Friedrich Moritz August Retzsch (1779-1857) .
Όπως και πολλοί καλλιτέχνες της εποχής του είχε εντυπωσιαστεί από το έργο του Faust.
Στο εν λόγω πίνακα παρουσιάζεται ένας νεαρός άνδρας ο οποίος αντιμετώπιζει τον Διάβολο με έπαθλο την ψυχή του. Τόσο από τα βλέμματα των 2 αντιπάλων όσο και από καθαρά σκακιστική οπτική παρατηρούμε ότι ο νεαρός βρίσκεται σε δύσκολη θέση και η παρτίδα οδεύει προς το “φινάλε” καθώς τα μαύρα κομμάτια προελαύνουν προς τον λευκό Βασιλιά.
Παρατηρούμε επίσης ότι η παρτίδα εξελίσσεται υπό το βλέμμα του φύλακα Αγγελου του, την ώρα που ο Διάβολος κάθεται στον σκαλισμένο με κρανία θρόνο του και περιμένει υπομονετικά το αναπόφευκτο.
Πρόκειται για ένα κλασσικό memento mori όπως το συναντάμε στις τέχνες. Δηλαδή “Θυμήσου ότι πρέπει να πεθάνεις”.
O χαρισματικός σκακιστής Paul Morphy το 1898, όταν επισκέφθηκε την γκαλερί που φιλοξενούσε τον πίνακα παρατήρησε την σκακιέρα και με την χαρακτηριστική του οξυδέρκεια διαπίστωσε ότι ο Λευκός έχει μία κίνηση η οποία θα μπορούσε να του δώσει την νίκη αντίθετα στην ροή του αγώνα.
Με αυτό ήθελε να αποδείξει ότι στο Σκάκι, όπως και στην ζωή, ακόμα και την ύστατη στιγμή θα πρέπει να μην εγκαταλείπουμε την προσπάθεια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *