2ο Κύπελλο Ελλάδας Λύσης Σκακιστικών Προβλημάτων

To 2ο Κύπελλο Ελλάδας Λύσης Σκακιστικών Προβλημάτων (σε πολλές πόλεις ταυτόχρονα) έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί την Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2015. Πέρσι ο Σύλλογος μας με 9 συμμετοχές υπήρξε από τους πιο δραστήριους Πανελλαδικά στον εν λόγω διαγωνισμό. Φέτος περιμένουμε ακόμα περισσότερες συμμετοχές.

Η λύση σκακιστικών προβλημάτων θα πρέπει να αποτελεί αναπόσποσπαστο μέρος των προπονήσεων μας. Σύνηθες φαινόμενο μεταξύ, των νέων ιδιαίτερα, σκακιστών είναι η προσπάθεια αποστήθισης ανοιγμάτων. Οι σκακιστικές ασκήσεις καλύπτουν κατά κύριο λόγο το μέσον και το φινάλες της παρτίδας.  Φιλοσοφία μας είναι να ξοδεύουμε περισσότερο χρόνο σε αυτά τα 2 μέρη της παρτίδας από ότι στα ανοίγματα. Φυσικά και η εξέλιξη της παρτίδας θα στηριχθεί στα σωστά ανεπτυγμένα κομμάτια (κατά το άνοιγμα), όμως οι σημαντικές μάχες θα δοθούν στα 2 επόμενα μέρη που προαναφέραμε (μέσον και φινάλε).

Η εξάσκηση μας στο λεγόμενο “μέτρημα” (να υπολογίζουμε δηλαδή τις επόμενες κινήσεις νοερά) θα γίνει σχεδόν αποκλειστικά μόνο μέσα από την λύση τέτοιων ασκήσεων. Αν παρατηρήσετε τους αγώνες όλων των μεγάλων σκακιστών θα δείτε ότι ελάχιστοι είναι αυτοί οι οποίοι κρίθηκαν στο άνοιγμα. Η υπολογιστική ικανότητα και το ταλέντο του παίκτη εμφανίζεται στα επόμενα στάδια.

Τέλος συμβουλεύουμε τκατά την εξάσκηση σας στα προβλήματα να την πραγματοποιείτε εντός συγκεκριμένου χρόνου. Βάλτε προσωπικούς στόχους. Για παράδειγμα ένα σετ 10 ασκήσεων εντός 1 ώρας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο χρόνος αποτελεί αναπόσπαστο και κρίσιμο μέρος του παιχνιδιού.

Δύο πολύ καλές ιστιοσελίδες με πλήθος σκακιστικών προβλημάτων (με τις λύσεις τους και ανάλυση) μπορείτε να βρείτε εδώ και εδώ.

Καλές Λύσεις!

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *