1ο Κύπελλο Ελλάδας λύσης σκακιστικών προβλημάτων

   Ο Σκακιστικός Όμιλος Σάμου «Μέλισσος» ανακοινώνει τη συμ­μετοχή του στο «1ο Κύπελλο Ελλάδας Λύσης Σκακιστικών Προ­βλημάτων»  που διοργανώνει ο κ. Νίκος Μενδρινός σε συνεργα­σία με την Επιτροπή Καλλιτεχνικού Σκακιού της Ελληνικής Σκακι­στικής Ομοσπονδίας.

     Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2014 και ώρα 11.00 έως 13.30 στις αίθουσες που χρησιμοποιεί ο Όμιλος μας στο Μανιάκειο στο Βαθύ και στην Εμπορική Σχολή στο Καρλόβασι.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στον κ. Δαγκλή (τηλ. 6946951431) για το Βαθύ και στον κ. Ροκοπάνο (τηλ. 2273035794) για το Καρλόβασι. Η συμ­μετοχή στον διαγωνισμό είναι ελεύθερη θα τηρηθεί όμως σειρά προτεραιότητας.

Στο διαγωνισμό θα δοθούν προς λύση 12 προβλήματα, δύο από κάθε «επίσημη» κατη­γορία (ορθόδοξα δύο, τριών και περισσοτέρων κινήσεων, βοηθητικά, αντίστροφα και σπου­δές) και οι διαγωνιζόμενοι θα προσπαθήσουν να λύσουν όσο περισσότερα μπορέσουν μέσα στο χρόνο των 2,5 ωρών. Τα μισά προβλήματα έχουν επιλεγεί έτσι ώστε να είναι επι­λύσιμα ακόμη και από άπειρους – στον τομέα αυτόν – σκακιστές, ενώ τα άλλα μισά είναι επιπέδου διεθνών διαγωνισμών.

Τα προβλήματα μοιράζονται τυπωμένα σε διαγράμματα. Ο κάθε λύτης τοποθετεί τις θέσεις στη σκακιέρα που του δίνεται (μπορεί να χρησιμοποιήσει και δικές του) και προσπα­θεί να βρει τις λύσεις μετακινώντας, αν θέλει, τα κομμάτια. Καταγράφει τις απαντήσεις σε ειδικό φύλλο.

Οι απαντήσεις των λυτών όλης της χώρας θα συγκεντρωθούν και θα βαθμολογηθούν από τον «κεντρικό» διοργανωτή, ώστε να υπάρξει ενιαίος πίνακας βαθμολογίας. Εξαρτάται από τις συμμετοχές, αλλά πιθανότατα τα αποτελέσματα θα «μετρήσουν» για το Διεθνές Elo (του Καλλιτεχνικού Σκακιού, εννοείται). Ο πρώτος στην κατάταξη καθώς και ο πρώτος έφη­βος (μέχρι 18 ετών) θα βραβευθούν με κύπελλα, ενώ οι επόμενοι δύο με μετάλλια.

Για ευνόητους λόγους (ανάγκη ταυτόχρονης έναρξης σε όλες τις πόλεις) η ώρα έναρξης (11.00 π.μ.) θα τηρηθεί αυστηρά. Συνιστούμε σε όσους δεν έχουν εμπειρία τέτοιων διαγω­νισμών, να προσέλθουν αρκετά νωρίτερα (30-40 λεπτά) ώστε να έχουν το χρόνο να λύσουν με άνεση τυχόν απορίες τους.

Υπεύθυνος για τη διοργάνωση είναι ο πρωταθλητής Ελλάδας (στη λύση σκ. προβλη­μάτων) 2011 και 2013 Νίκος Μενδρινός σε συνεργασία με την Επιτροπή Καλλιτεχνικού Σκα­κιού της Ε.Σ.Ο.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *