Παρουσίαση σκακιστικού προγράμματος Fritz 13

           Στο σημερινό μας άρθρο θα γνωρίσουμε το σκακιστικό πρόγραμμα Fritz13 και την χρησιμότητα του στην καθημερινή μας προπόνηση.

bp_6085

          Αρχικά ας αναρωτηθούμε αν αξίζει να προχωρήσουμε στην αναβάθμιση του λογισμικού μας από το Fritz 11/12 ή την σειρά Chessmaster.

          Προσωπικά πιστεύω ότι Fritz13 αλλάζει την σκακιστική ζωή μας. Για πολλούς συλλόγους και προπονητές είναι πλέον αναπόσπαστο στοιχείο της ρουτίνας τους όσον αφορά την προετοιμασία και ανάλυση παιχνιδιών για τουρνουά , καθώς και  για την βελτίωση της προσωπικής  κατάρτισης των αθλητών.

         Ο Nigel Short είπε κάποτε ότι γνωρίζουμε υπολογιστές είναι ισχυρότεροι από εμάς και δεν υπάρχει καμία ανάγκη να προσπαθήσουμε να αποδείξουμε το αντίθετο . Μέσα από αυτούς όμως μπορούμε να αποκομίσουμε πολλά οφέλη.

         Στο Fritz13 λοιπόν συναντάμε ένα θαυμάσιο σύστημα βάσης δεδομένων , όπου μπορούμε να εντοπίσουμε συγκεκριμένα παιχνίδια μεγάλων παικτών του παρελθόντος αλλά και σύγχρονους , την ύπαρξη πολυμέσων για ατελείωτες ώρες  εκπαίδευσης και  διδάγματα από τις καλύτερους Masters και GM ( συμπεριλαμβανομένου του Garry Kasparov ) στον πλανήτη .

         Το καλύτερο στοιχείο του είναι πιθανότατα το online σκάκι στην ιστοσελίδα Playchess.com . Με αυτή την λειτουργία μπορείτε να «ταξιδέψετε» και  συναντήσετε παίκτες από όλες τις χώρες του κοσμού απολαμβάνοντας ταυτόχρονα την άνεση του σπιτιού σας.

        Τι άλλο νεό λοιπόν έχει το  Fritz 13 όπου θα μας κάνει να το προτιμήσουμε;

        Υπάρχει μια πραγματικά πρωτοποριακή εξέλιξη η οποία ονομάζεται « Lets Check » . Οι χρήστες μπορούν να ενταχθούν σε μια παγκόσμια κοινότητα όπου χτίζεται  μια τεράστια βάση δεδομένων  γνώσεων για το σκάκι. Κάθε φορά που αναλύετε μια θέση σε βάθος ,το Fritz 13 στέλνει αυτή την αξιολόγηση σε έναν κεντρικό server όπου τα δεδομένα μοιράζονται από και προς όλους τους χρήστες . Συνεπώς, μπορεί να προκύψει λεπτομερή ανάλυση για σχεδόν κάθε θέση, αμέσως. Μπορείτε ακόμα να δείτε και την ανάλυση των διαφορετικών «μηχανών»  σκακιού σε δευτερόλεπτα.

        Στη συνέχεια υπάρχει η λειτουργία «Discover a position », η οποία καταγράφει αυτόματα  κάθε νέα  θέση που ανακαλύπτεται ,και χρησιμοποιεί  μια ή και περισσότερες «μηχανές» για να την αναλύσει. Ετσι θεωρητικά μπορεί να προκύψει μια νέα θέση η οποία να συνδεθεί αποκλειστικά με το όνομα σας. Δεν έχει σημασία αν είστε αρχάριος ή GΜ , πάντα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτή τη δυνατότητα για να βελτιώσετε το παιχνίδι σας .

        Το Fritz 13 , όπως και το  προηγούμενο είναι εύκολο στη χρήση και η βάση δεδομένων έχει βελτιωθεί σημαντικά τόσο σε χρόνο επεξεργασίας όσο και σε προσβασιμότητα. Μπορούμε να συνδεθούμε σε προσωπική βάση δεδομένων μου ώστε να μπορούμε να  αναλύσουμε όλα τα παιχνίδια μας και να τα χρησιμοποιήσουμε στην προπόνηση μας ανά πάσα στιγμή .

        Άλλα χαρακτηριστικά του προγράμματος  είναι ότι περιλαμβάνει βελτιωμένη «μηχανή» επεξεργασίας, εξαιρετικά γραφικά σε 2D και 3D , λειτουργίες προπόνησης ,επίπεδα δυναμικότητας,  αυτόματη ανάλυση των παιχνιδιών ( μια πραγματικά σημαντική  λειτουργία ),βάση δεδομένων 1,5 εκατ. παιχνίδιων και δέκα ώρες ιδιωτική διδασκαλία βίντεο από GM .

      Επίσης ιδιαίτερα σημαντική  είναι η ιδιότητα premium μέλους που προσφέρει, για έξι μήνες, στο Playchess.com .

      Θα συστήναμε λοιπόν ανεπιφύλακτα το εν λόγω πρόγραμμα το οποίο είμαστε σίγουροι οτι θα σας βοηθήσει να βελτιώσετε το παιχνίδι σας καθώς και να αξιολογήσετε καλύτερα τις δυνατότητες σας.

     Υ.Γ   Προτείνουμε την «φόρτωση» και της μηχανής επεξεργασιας δεδομένων Houdini 3 για ακόμα μεγαλύτερο «βάθος» στις αναλύσεις των παιχνιδιών σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *