Η Τέχνη του Ματ – Βανδώρος Δημήτρης

Το βιβλίο αυτό απευθύνεται κυρίως σε παιδιά σχολικής ηλικίας (δημοτι­κού, γυμνασίου, λυκείου), αλλά και σε ενήλικες που κάνουν τα πρώτα τους βή­ματα στο σκάκι, γνωρίζουν δηλαδή τους κανονισμούς του παιχνιδιού και έχουν μια μικρή πρακτική εμπειρία.
Ο κύριος κορμός του βιβλίου περιλαμβάνει 18 κεφάλαια, ανάλογα με την εικόνα του ματ. Το πρώτο αναφέρεται στο ματ στην τελευταία οριζόντια, το ένατο στο «αραβικό ματ», το δέκατο στο «ματ του αποπνιγμού» κ.ο.κ. Όλα τα κεφάλαια έχουν την εξής δομή :

 

1. Διαγράμματα με τις «εικόνες ματ».

 

2. Ασκήσεις από παρτίδες ισχυρών σκακιστών, όπου η πραγματοποίηση αυτών των εικόνων είναι ο κύριος στόχος ή έχει, έστω, καθοριστική βαρύτητα.

 

3. Τη «δεύτερη οδηγία» για κάθε άσκηση, δηλαδή μία βοηθητική οδηγία, στην οποία μπορεί να ανατρέξει κανείς σε περίπτωση που δυσκολεύεται να λύσει την άσκηση. Απώτερος στόχος της «δεύτερης οδηγίας» είναι να καθοδηγηθεί ο αναγνώστης στην «ανακάλυψη» των θεμελιωδών εννοιών, καθώς και στη συνειδητοποίηση των στοιχείων εκείνων που μας κάνουν να υποπτευθούμε πως ίσως υπάρχει συνδυασμός σε μία θέση στην παρτίδα.

 

4. Την «απάντηση» σε κάθε άσκηση, όπου δε δίνεται απλώς επιγραμματικά η λύση, αλλά εκεί αναπτύσσεται ουσιαστικά η θεωρία των συνδυασμών, με έμφαση στην παρουσίαση όλων, τελικά, των «θεμάτων» (κάρφωμα, απομάκρυνση, καθοδήγηση, άνοιγμα γραμμής, κλπ), ενώ συχνά δίνονται και πρακτικές συμβουλές. Ορισμένες φορές αναλύονται και πιθανές απαντήσεις που, αν και – για κάποιο λόγο – δεν είναι σωστές, είναι αξιόλογες και επιπλέον προσφέρονται για τη διατύπωση διδακτικών σχολίων.

 

Ο συγγραφέας κ.Βανδώρος γεννήθηκε το 1964.
Ομοσπονδιακός μαιτρ από το 1983, διεκδίκησε το Ατομικό Πρωτάθλημα Ελλάδας το 1985, στο οποίο ήταν πρώτος και αήττητος τους πρώτους 13 γύρους επί συνόλου 15, αλλά τελικά κατέλαβε την 4η θέση. Αγωνίστηκε με την Εθνική Ελλάδας Νέων στη Σκακιστική Βαλκανιάδα των Σκοπίων το 1984 και σημείωσε το υψηλότερο ποσοστό επιτυχίας από όλους τους παίκτες των ελληνικών Εθνικών Ομάδων. Μέλος του Σκακιστικού Ομίλου Παγκρατίου από το 1979.

Πτυχιούχος του Νομικού Τμήματος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, δικηγόρος Αθηνών την περίοδο 1992 – 1997. Το 1998 διορίστηκε δικαστικός λειτουργός του Συμβουλίου της Επικρατείας, στο οποίο έκτοτε υπηρετεί. Διδάσκει στην Εθνική Σχολή Δικαστών.

 

 mat

Εκδόσεις: Ηλίας Κουρκουνάκης
ISBN: 978-000-904-650-6

Διατίθεται προς πώληση και σε ηλεκτρονική μορφή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *