Χίλιες Παρτίδες στο 36ο Διεθνές Τουρνουά “Ίκαρος”

Ένα ακόμα Διεθνές Τουρνουά “Ίκαρος”, το 36ο στη μακρά αλυσίδα των Ικαριακών διοργανώσεων πέρασε στην ιστορία. Με ενδιαφέρουσες συμμετοχές, με εκπλήξεις, με αγωνία και εντάσεις, με Έλληνα νικητή (τον Στάθη Γαζή) ύστερα από πολλά χρόνια και με πολλές, δυνατές παρτίδες.

Στο δεκαήμερο από 13 μέχρι και 22 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε στο Αθλητικό Κέντρο Αγίου Κηρύκου το Διεθνές Τουρνουά «Ίκαρος 2013» – Ανοιχτό Πρωτάθλημα Αιγαίου, το Ανοιχτό Ομαδικό Μεσογειακό Τουρνουά Ράπιντ, συναντήσεις του Σκακιστικού Ομίλου Ικαρίας με τις ομάδες «Αλιέχιν» της Αγίας Πετρούπολης και «Μέλισσος» Σάμου, καθώς και αγώνες μπλιτς.

Συνολικά παίχτηκαν 1.008 παρτίδες, από τις οποίες οι 618 με κανονικό χρόνο σκέψης (598 στο διεθνές Όπεν και 20 σε ομαδικές συναντήσεις), 180 ράπιντ και 210 μπλιτς.

Ευφάνταστες ονομασίες

Στο Ομαδικό Ράπιντ, εκτός από την ομάδα της Αγίας Πετρούπολης, οι άλλες συγκροτήθηκαν από παίκτες διαφόρων σωματείων, συνήθως από παρέες σκακιστών και σκακιστριών. Όπως κάθε χρόνο, οι τίτλοι που έδιναν στις ομάδες ξάφνιαζαν και προκαλούσαν ευθυμία, δείγμα της ανάγκης για εκτόνωση ύστερα από ένα σκληρό τουρνουά 9 γύρων…

Νίκη επί της Αγ. Πετρούπολης

Σημαντική επιτυχία σημείωσε η ομάδα της Ικαρίας, κερδίζοντας τους παίκτες της Αγίας Πετρούπολης Ρωσίας με 2,5-1,5…

Ευχάριστη έκπληξη ο «Μέλισσος»

Μεγάλη αποστολή 16 σκακιστών και σκακιστριών του νεοσύστατου σωματείου «Μέλισσος» Σάμου (στην πλειονότητα παιδιά), επισκέφτηκε την Ικαρία για αγώνες μεταξύ των δύο γειτονικών νησιών. Η πολύ καλή δουλειά που πραγματοποιεί ο προπονητής Νίκος Ροκοπάνος, πιστοποιήθηκε από το τελικό σκορ, όπου σε μια συνάντηση με κανονικό χρόνο σκέψης και σε δύο συναντήσεις μπλιτς (3 λεπτά ανά παίκτη συν 2 δευτερόλεπτα για κάθε κίνηση), η Σάμος νίκησε αθροιστικά με 26,5-21,5.

Οι συναντήσεις έγιναν την Κυριακή και την Δευτέρα, σε πολύ καλό και φιλικό κλίμα, δόθηκε η ευκαιρία στα παιδιά των δύο ομάδων να γνωριστούν και τέθηκαν οι βάσεις για διαρκή συνεργασία μεταξύ του Σκακιστικού Ομίλου Ικαρίας «Ιωάννης Τζελεπής» και του Σκακιστικού Ομίλου Σάμου «Μέλισσος».

Εγκάρδιος χαιρετισμός, πριν από την έναρξη της παρτίδας, ανάμεσα στον προπονητής της ομάδας της Σάμου Νίκο Ροκοπάνο (αριστερά) και στον επί πολλές δεκαετίες ισχυρότερο Ικάριο σκακιστή Νίκο Ξενάκη.

Εγκάρδιος χαιρετισμός, πριν από την έναρξη της παρτίδας, ανάμεσα στον προπονητή της ομάδας της Σάμου Νίκο Ροκοπάνο (αριστερά) και στον επί πολλές δεκαετίες ισχυρότερο Ικάριο σκακιστή Νίκο Ξενάκη.

Φινάλε με μπλιτς

Οι φετινές εκδηλώσεις «Ίκαρος 2013» ολοκληρώθηκαν τη Δευτέρα 22/7 με αγώνες γρήγορου σκακιού. Ουσιαστικά ήταν μία ακόμα αναμέτρηση Σάμου και Ικαρίας, τούτη τη φορά σε ατομικό τουρνουά. Στο πρώτο γκρουπ, των μεγάλων πρώτευσε ο Στ. Χαιρόπουλος της Ικαρίας, τη δεύτερη θέση κατέλαβε ο Χρ. Γιαλιάς (συνδετικός κρίκος τριών νησιών, αφού κατάγεται από τη Χίο, σπουδάζει στη Σάμο και ανήκει στην ομάδα της Ικαρίας) και την τρίτη θέση ο προπονητής της ομάδας της Σάμου Ν. Ροκοπάνος.

Στο δεύτερο γκρουπ, των παιδιών, νικητής αναδείχθηκε ο Αν. Γιώργη, ενώ στη δεύτερη θέση ισοβάθμησαν ο Γ. Πλάκας, ο Μ. Χατζηνικολάου, ο Ν. Χατζηνικήτας και η Φ. Τσολομύτη. Εκτός του Πλάκα, όλα τα άλλα παιδιά που διακρίθηκαν είναι από τη Σάμο!

Συνολικά αγωνίστηκαν 32 σκακιστές και σκακίστριες με χρόνο σκέψης 3 λεπτά ανά παίκτη συν 2 δευτερόλεπτα για κάθε κίνηση για όλη την παρτίδα.

Διαιτήτευσε ο επικεφαλής διαιτητής των εκδηλώσεων «Ίκαρος» Οδ. Βαζελάκης. Τα έπαθλα απένειμαν η αντιπρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου «Ι. Μελάς» Μ. Κουμιώτη και το μέλος του Σ.Ο. Ικαρίας Μ. Ξενάκη

Παλιοί, καλοί φίλοι!

Ένα από τα θετικά των φετινών εκδηλώσεων ήταν η παρουσία σπουδαίων σκακιστών, οι οποίοι έχουν αφήσει ως παίκτες, ως δάσκαλοι, αλλά και ως παράγοντες, το αποτύπωμά τους στο Ελληνικό σκάκι…

…Οι δεκαήμερες σκακιστικές εκδηλώσεις «Ίκαρος 2013» στηρίχθηκαν από τη ναυτιλιακή εταιρεία Hellenic Seaways και το Σκακιστικό Κέντρο «Κάισσα», προβλήθηκαν από τα έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ (να εξάρουμε τις καθημερινές ανταποκρίσεις του Χρήστου Πιλάλη στην εφημερίδα «Έθνος») και είχαν την αμέριστη στήριξη του Δήμου Ικαρίας.

Μια καλή μαγιά, ενόψει της αρχικής προεργασίας για τις Διεθνείς Σκακιστικές Εκδηλώσεις «Ίκαρος 2014»!!

Το πλήρες δελτίο τύπου του τουρνουά μπορείτε να το κατεβάσετε από την ιστοσελίδα του Σκακιστικού Συλλόγου Ικαρίας “Ι. Τζελέπης” ή από εδώ ή από το 8ο τεύχος (Αύγουστος 2013) του περιοδικού Ελληνικό Σκάκι από την ιστοσελίδα της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας.

 

 •  
  1
  Share
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *