Απολογισμός 1ου Σκακιστικού Σχολικού Φεστιβάλ Σάμου

       Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 1ο Σκακιστικό Σχολικό Φεστιβάλ Σάμου. Παρά τη ζέστη η συμμετοχή υπήρξε ικανοποιητική και συνεχής σε όλη τη διάρκεια του τριημέρου.

    Την Παρασκευή 21 Ιουνίου και πρώτη μέρα του φεστιβάλ έγινε η παρουσίαση των δραστηριοτήτων του προγράμματος «Λέσχη Φίλων Σκακιού»  που υλοποιήθηκε στο Γυμνάσιο Καρλοβασίων από τα μέλη του Σκακιστικού Ομίλου Σάμου “Μέλισσος” Αντώνη Τσολομύτη, Νίκο Ροκοπάνο και Δημήτρη Δρίτσα. Στους μαθητές που συμμετείχαν σε αυτό απονεμήθηκαν διπλώματα συμμετοχής.

    Την εκδήλωση χαιρέτισαν σε ζωντανή σύνδεση μέσω skype οι κύριοι Αργύρης Περουλάκης, Επικεφαλής του Τμήματος Επικοινωνίας/Εταιρικών Σχέσεων & Ευρωπαϊκών Δικτύων  της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και Θεόδωρος Τσορμπατζόγλου, Γραμματέας Επιτροπής Διοργανώσεων FIDE και μέλος του προεδρείου της Ευρωπαϊκής Σκακιστικής Ομοσπονδίας.

    Χαιρετισμό απεύθυνε και η Ευρωβουλευτής κυρία Ρόδη Κράτσα, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.  Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την περίφημη δήλωση της 15ης Μαρτίου του 2012 υποστηρίζει την καθιέρωση του προγράμματος «Σκάκι στο Σχολεί

ο» στα εκπαιδευτικά συστήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

     Μετά την παρουσίαση του προγράμματος 22 μαθητές αντιμετώπισαν ταυτόχρονα σε έναν σκακιστικό αγώνα επίδειξης σιμουλτανέ τον κύριο Δημήτρη Δαγκλή (προπονητή του Μέλισσου, στο τμήμα Βαθέος). Ο αγώνας πραγματοποιήθηκε στον αύλειο χώρο της Πανεπιστημιακής Βιβλιοθήκης και διήρκεσε περίπου 3,5 ώρες. Οι μαθητές Γιώργη Ανέστης και Τσολομύτη Φανή  πέτυχαν νίκες, ενώ ο Γιώργος Ποθητός απέσπασε ισοπαλία.

    Το Σάββατο 22 Ιουνίου πραγματοποιήθηκαν στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γυμνασίου Καρλοβασίων δυο ομιλίες.

    Στην πρώτη από αυτές ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Μαθηματικών κύριος Παπασαλούρος Ανδρέας παρουσίασε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ένα σκακιστικό πρόγραμμα για υπολογιστή. Πώς βαθμολογεί τις θέσεις που προκύπτουν και πως «αποφασίζει» για την κίνηση που επιλέγει να παίξει όχι μόνο βάσει του βιβλίου ανοιγμάτων, αλλά και πως λαμβάνει αποφάσεις για τις κινήσεις στο μέσο και το φινάλε της παρτίδας.

    Στη δεύτερη ομιλία ο καθηγητής πληροφορικής του Γυμνασίου Καρλοβασίων Δημήτρης Δρίτσας, αφού μίλησε για τα θετικά που μπορεί να προσδοκά ένας σκακιστής από την εξάσκηση με χρήση υπολογιστή, παρουσίασε σταχυολογημένα μερικά εισαγωγικά εργαλεία και βοηθήματα, για όποιον θέλει να εισάγει τον υπολογιστή στη σκακιστική του μελέτη: Ολοκληρωμένο σκακιστικό λογισμικό, σκακιστικές μηχανές, περιβάλλοντα διεπαφής , βιβλία ανοιγμάτων, δίνοντας έμφαση σε ελεύθερα και δωρεάν λογισμικά.
Ακολούθως παρουσίασε στατιστικά στοιχεία από ένα μικρό τουρνουά σκακιστικών μηχανών που πραγματοποιήθηκε σε υπολογιστές ίδιας δυναμικότητας του σχολείου και παρουσίασε μία παρτίδα που είχε επιλεχθεί: Μία ισοπαλία μεταξύ του Crafty 23 (Λευκά) και του Komodo 3 (Μαύρα).

    Η ομιλία ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση της πρόσφατα δημοσιευμένης ιστοσελίδας του Σκακιστικού Συλλόγου Σάμου: “Μέλισσος”, όπου θα αναρτάται υλικό σχετικά με το σκάκι στη Σάμο, τις δραστηριότητες του νεοϊδρυθέντος συλλόγου και φυσικά όλα τα δρώμενα από το 1ο Σκακιστικό Σχολικό Φεστιβάλ Σάμου.

    Στη συνέχεια οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν μερικές παρτίδες στο τουρνουά όπεν 7 γύρων με το Ελβετικό σύστημα. Συμμετοχή δήλωσαν 42 και χωρίστηκαν σε 4 κατηγορίες: μικροί, δημοτικά, γυμνάσια και μεγάλοι.

    Την Κυριακή 23 Ιουνίου και τελευταία μέρα του Φεστιβάλ ολοκληρώθηκε το τουρνουά και νικητές αναδείχτηκαν οι:

  • Μικροί: 1ος νικητής Ταρασίδης Δημήτρης, 2ος νικητής Δήμος Στέφανος και 3η νικήτρια Καζάζη Κατερίνα.
  • Δημοτικά: 1ος νικητής Δελαβέρης Εμμανουήλ, 2ος νικητής Χατζηνικήτας Νικόλας και 3η νικήτρια Ελένη Δέσποινα.
  • Γυμνάσια: 1ος νικητής Γιώργη Ανέστης, στην 2η-3η θέση ισοβάθμησαν οι Ελένης Γιάννης και Παπακωνσταντίνου Ιωάννα.
  • Μεγάλοι: 1ος νικητής Δημήτρης Μπέστας, στην 2η-3η θέση ισοβάθμησαν οι Καραίσκος Ευάγγελος και Μαυρομιχάλης Κωνσταντίνος.

  Μετά το τέλος του τουρνουά οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την ταινία «Game Over – Kasparov and the Machine», σε υποτιτλισμό μελών του συλλόγου (καθώς η ταινία δεν έχει κυκλοφορήσει στην Ελλάδα). Η ταινία περιγράφει το σκληρό αγώνα του 13ου  παγκόσμιου πρωταθλητή Γκάρι Κασπάροφ εναντίον του υπολογιστή Deep Blue.

    Το απαραίτητο σκακιστικό υλικό για την επιτυχή διοργάνωση των εκδηλώσεων χορήγησε ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Π.Α.Ο.Κ. κ. Ιβάν Σαββίδης και  η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα. Ενώ σημαντική ήταν και η βοήθεια του κ. Ιωάννη Ιγγλέση.

   Το 1ο Σχολικό Σκακιστικό Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον νεοσύστατο Σκακιστικό Όμιλο Σάμου «Μέλισσο» και από την ιστοσελίδα του θα αναρτηθεί σταδιακά αναλυτικό υλικό από τις δραστηριότητες: φωτογραφίες και στιγμιότυπα, ομιλίες και παρτίδες.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *