Σκάκι Δι’ Αλληλογραφίας

Με αφορμή την παρουσία στο site μας της νέας ενότητας “Παρτίδες” θα θέλαμε να σας γνωρίσουμε το σκάκι δι’ αλληλογραφίας.

Η ιδέα αυτή, με την δική της γοητεία, ξεκινάει περίπου στα 1800 και γνωρίζουμε παρτίδες οι οποίες είχαν διάρκεια εώς και χρόνια!

Βέβαια η σύγχρονη τεχνολογία έχει επιτρέψει πιά τα παιχνίδια αυτά να γίνονται ή μέσω e-mail, όπου ο καθένας στέλνει με μήνυμα την κίνηση που θέλει να κάνει ή με servers που “φιλοξενούν” πολλούς παίκτες απ΄όλο τον κόσμο. Αφού δημιουργηθεί ένας “λογαριασμός” στο συγκεκριμένο ιστότοπο, ο καθένας βλέπει μιά σκακιέρα στην οθόνη του όπου κάνει την κίνησή του. Βλέπει φυσικά και τις κινήσεις που έχει κάνει ο αντίπαλος. Ο αντίπαλος έχει ένα χρονικό περιθώριο να ανταποδώσει. Έτσι γίνεται ένα παιχνίδι το οποίο μπορεί να διαρκέσει ημέρες, εβδομάδες, ίσως μήνες.

Το www.iccf.com είναι ο διαδυκτιακός τόπος της διεθνούς σκακιστικής ομοσπονδίας για το σκάκι δι’αλληλογραφίας. Ο Σύλλογος μας, με την βοήθεια του φίλου σκακιστή κ.Αρμπή (ο οποίος μάλιστα είναι ο αντιπρόσωπος της ομοσπονδίας στην Ελλάδα) δημιούργησε “λογαριασμό” με σκοπό την εξάσκηση των παικτών μας μέσα από συλλογικές παρτίδες.

Πως όμως λειτουργεί αυτο; Καθώς σε αυτή την μορφή αγώνα επιτρέπονται κάθε είδους βοηθήματα (βιβλία, υπολογιστές) θεωρητικά θα λέγαμε ότι μπορεί να παιχθεί η “τέλεια” παρτίδα.

Για κάθε κινήση απαιτείται προετοιμάσια σε πολύ μεγαλύτερο βάθος καθώς δεν υπάρχει η πίεση του χρόνου που υπάρχει στο αγωνιστικό σκάκι. Οι παίκτες έχουν την δυνατότητα να εμβαθύνουν σε κάθε στάδιο (άνοιγμα-μέσον-φινάλε) της παρτίδας μέσω σχετικής βιβλιογραφίας, σκακιστικών μηχανών ή πιο έμπειρων σκακιστών.

Εμείς τόσο μέσα από τις πρότασεις στο site, όσο και από τα εβδομαδιαία μαθήματα μας θα εργαζόμαστε συλλογικά προκειμένου ανταλλάσοντας ιδέες να καταλήγουμε στην “ιδανική” επόμενη κίνηση μας.

Καλές παρτίδες και αναμένουμε και τις δικές σας ιδέες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *