Οι καλύτερες κινήσεις όλων των εποχών – Μέρος 1o

Mikhail_Tal_1973

Βρισκόμαστε στην Ολυμπιάδα του 1962 που πραγματοποιήθηκε στη Βάρνα της Βουλγαρίας, στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας. Η Σοβιετική ομάδα έχει στη 1η σκακιέρα τον Παγκόσμιο Πρωταθλητή Botvinik, στη 2η τον Petrosian, στη 3η τον Spassky και στη 4η τον Keres. Αναπληρωματικούς τους Geller και Tal! Αν και μιλάμε για μια από τις σπουδαιότερες συνθέσεις ομάδων, η παρουσία του μεγάλου Tal στους αναπληρωματικούς μας προκαλεί εντύπωση. Πριν από λίγους μήνες όμως είχε μια σοβαρή εγχείρηση στο συκώτι και οι γιατροί με δυσκολία του είχαν επιτρέψει τη συμμετοχή του. Στη αρχή μάλιστα των προκριματικών ξεκίνησε με 2 ισοπαλίες, έπειτα ξεκουράστηκε για ένα γύρο και επέστρεψε με 3 νίκες. Η τελευταία ήταν μάλιστα απέναντι στον Ελληνα – αργότερα Πρωταθλητή – Λάζαρο Βυζαντιάδη που τότε μάλιστα δεν είχε ακόμα αποκτήσει Διεθνή Τίτλο.

Στο κυρίως μέρος των αγώνων, αν και είχε να αντιμετώπισει ακόμα πιο ισχυρούς παίκτες, κατάφερε να κάνει το 4,5/5 στους τελευταίους αγώνες και να κερδίσει χρυσό μετάλλιο για την απόδοση στη σκακιέρα του. Η Σοβιετική Ένωση τερμάτισε πρώτη, με δεύτερη την Γιουκοσλαβία των Gligoric και Trifunovic, 3η την Αργεντική των Najdorf και Bolbochan και μόλις 4η τις Η.Π.Α του μεγάλου Fischer.

Σύμφωνα και με τον ίδιο τον Ταλ η παρακάτω θέση είναι μια από τις καλύτερες του και σίγουρα μια από τις πιο εντυπωσιακές που έχουν ποτέ παιχθεί.

19. exf6!!! θυσιάζωντας την Βασίλισσα. Ο Kasparov μάλιστα είχε πει ότι ο Najdorf που παρακολουθούσε την παρτίδα έσκυψε και τον φίλησε! 19… bxa4 20. fg7 Rg8 21. Bf5!!

AlphaZero, Σκάκι και Τεχνητή Νοημοσύνη

cover_image_portrait Παρακάτω μπορείτε να παρακολουθήσετε μία από τις δέκα προτεινόμενες παρτίδες μεταξύ της σκακιστικής μηχανής Stockfish και του γνωστού μας πλέον AlphaZero. Στις αρχές του 2019 αναμένεται μάλιστα το βιβλίο του Βρετανού GM Sadler το οποίο έχει σκοπό όχι μόνο να μας αναλύσει τις καλύτερες παρτίδες αλλά και να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε την συνεισφορά του σκάκι στην εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ).

H Deep Mind του Κυπριακής καταγωγής Demmis Hassabis, το 2014 εξαγοράστηκε από την Google για το ποσό των 400 εκατομμυρίων λιρών Αγγλίας με κύριο όχημα της τον AlphaZero. O AlphaZero – σε αντίθεση με τις κλασσικές μηχανές – χρησιμοποιεί την ενισχυτική μάθηση (reinforcement learning) ως σύστημα εκπαίδευσης του μέσα από την άμεση αλληλεπίδραση με το περιβάλλον. Η Deep Mind δεν προσπαθεί απλά να φτιάξει την “εξυπνότερη¨ μηχανή αλλά προσπαθεί να φτιάξει τη πρώτη μηχανή με δική της αντίληψη!

Όπως ο Garry Kasparov πρόσφατα δήλωσε, ο AlphaZero είναι για την επιστήμη της τεχνητής νοημοσύνης ότι υπήρξε για την γενετική η κοινή μύγα των φρούτων (Drosophila melanogaster).

Σίγουρα και αυτό το σύστημα δεν είναι τέλειο καθώς πάντα θα υπάρχουν οι εξαιρέσεις αλλά και οι απρόβλεπτοι παράγοντες. Πρόκειται όμως για ένα σημαντικό βήμα για το παιχνίδι αλλά και τον κόσμο μας. Το μέλλον αναμένεται συναρπαστικό!