Ευρωπαϊκό Ατομικό Πρωτάθλημα

 

downloadΤο φετινό ευρωπαϊκό ατομικό πρωτάθλημα θα διεξαχθεί στo Batumi της Γεωργίας από 16 έως 29/3/2018. Περισσότερες πληροφορίες στην επίσημη σελίδα των πρωταθλημάτων: http://www.e2e4.ge/ Αποστολή δηλώσεων συμμετοχής στην ΕΣΟ μέχρι και τη Δευτέρα 29/1/2017.Το αντίστοιχο πρωτάθλημα γυναικών θα διεξαχθεί στη Σλοβακία στην πόλη Vysoke Tatry από 7 έως 20/4/2018. Περισσότερες πληροφορίες στην προκήρυξη των αγώνων: http://www.europechess.org/wp-content/uploads/2017/12/EWCC2018_Regulations.pdf Αποστολή δηλώσεων συμμετοχής στην ΕΣΟ μέχρι και τη Δευτέρα 26/2/2017.
Οι ενδιαφερόμενοι – ενδιαφερόμενες που επιθυμούν να συμμετέχουν στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα θα πρέπει να δηλώσουν εγγράφως τη συμμετοχή τους στην ΕΣΟ (στο e-mail: info@chessfed.gr), σύμφωνα με τις προαναφερόμενες καταληκτικές ημερομηνίες. Η δήλωση συμμετοχής θα πρέπει να συνοδεύεται από όλες τις απαιτούμενες  πληροφορίες διαμονής και μετακίνησης και θα πρέπει να έχουν κατατεθεί στην ΕΣΟ τα σχετικά παράβολα καθώς  και το όποιο κόστος διαμονής, σύμφωνα με τις προκηρύξεις των αγώνων.

Ο Στέλιος Χαλκιάς στο King Salman World Rapid and Blitz Championship

26112443_144456599589508_3730330821792632210_nΈνα από τα καλύτερα – αν όχι το καλύτερο – τουρνουά της χρονιάς τέλειωσε πριν λίγες μέρες. Το παγκόσμιο πρωτάθλημα Rapid και Blitz που διεξήχθη στο Ριάντ είχε τα πάντα. Εκπλήξεις, σπουδαίες παρτίδες, νέους παίκτες να κερδίζουν τις εντυπώσεις και πολλά άλλα. Εκεί βρέθηκε ως μοναδικός εκπρόσωπος της χώρας ο “δικός μας” Στέλιος Χαλκιάς, ο οποίος παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες αθλητές, κατάφερε να ολοκληρώσει τις δύο διοργανώσεις με θετικό πρόσημο και αρκετά υψηλότερα από την θέση που εκκίνησε. Αξιοσημείωτες μάλιστα είναι οι νίκες (στο Rapid) επί πολύ ισχυρών αντιπάλων όπως οι Guijarro (2732), Bocharov (2678) και φυσικά απέναντι στον σπουδαίο Ivanchuk (2796) ο οποίος υπήρξε και ο περσινός παγκόσμιος Πρωταθλητής! Ισοπαλία έφερε με τον εικονιζόμενο Short (2709).

Στο Blitz συνέχισε τις καλές εμφανίσεις με νίκες επί των Melkumyan (2686), Sargissian (2644) και λίγο πριν το τέλος με σπουδαία νίκη επί του πρώην Παγκόσμιου Πρωταθλητή Νέων McShane (2702).

 

 

Rilton Cup

Fönsterplats

Ένα πολύ σπουδαίο και παραδοσιακό τουρνουά ολοκληρώθηκε πριν λίγες μέρες στη Στοκχόλμη της Σουηδίας. Από το Rilton Cup, που ξεκινά σταθερά κάθε 27 Δεκέμβρη και διαρκεί 10 μέρες προέκυψαν δύο πολύ σπουδαία συμπεράσματα.

Το πρώτο έχει να κάνει με τη δυναμική των νεαρών παικτών κάτω των 21 ετών και το δεύτερο με την πρόοδο τα τελευταία χρόνια των Ρώσων παικτών. Η Ρωσική σχολή φαίνεται τα να έχει κάνει άλματα προόδου και να βρίσκεται στο κορυφαίο επίπεδο που είχε φτάσει μερικές δεκαετίες πίσω, όταν οι παίκτες τους κυριαρχούσαν σε κάθε διοργάνωση. Από την άλλη το άθλημα εξελίσσεται και φαίνεται να ταιριάζει όλο και περισσότερο σε νεαρούς παίκτες με καλή φυσική κατάσταση, οι οποίοι μπορούν να ανταπεξέλθουν στην ένταση και την πολυπλοκότητα πολλών αναμετρήσεων σε σύντομο χρονικό διάστημα. Επειδή όμως πάντα υπάρχει η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα, καλό θα ήταν να μην ξεχάσουμε την προ ημερών εξαιρετική επίδοση  του 48χρονου (!) Ανάντ στο Παγκόσμιο Ράπιντ και Mπλιτζ. Μια επιβεβαίωση ότι ακόμα επικρατεί το ταλέντο!

Στα καθαρά αγωνιστικά, οι Αλεξένκο, Τσιγκάεβ και Αντίποβ, όλοι Ρώσοι, κέρδισαν στους 2 τελευταίους (από τους 9) γύρους και ανέβηκαν στο βάθρο. Εκπληκτικό στατιστικό του 8ου γύρου ήταν ότι δεν υπήρξε καμία ισοπαλία! Όλοι οι παίκτες έπαιξαν για την νίκη χωρίς σκοπιμότητες με σκοπό μόνο την πρωτιά!

Ο πιο ισχυρός αντίπαλο του νικητή, ο Νορβηγός Σάλομον δεν κατάφερε στον τελευταίο γύρο να επιβληθεί του Ρώσου και τελικά κατετάγη 5οςO άλλος ισχυρός Νορβηγός του Τουρνουά ο Τάρι , αν και οδηγούσε την κούρσα μετά τους πρώτους 7 γύρους στους 2 τελευταίους με ισοπαλία απέναντι στον Πιορούν και ήττα από τον δεύτερο της τελικής κατάταξης Τσιγκάεφ τερμάτισε αρκετά πιο πίσω στην 11η θέση. Ο τρίτος Αντίποβ από την άλλη είχε ένα εξαιρετικό τελείωμα του τουρνουά με 2 νίκες, η μία μαλιστα απέναντι στο Νο1 της Σουηδίας, τον Γκραντέλιους. Στην 4η θέση τερμάτισε ο ισχυρός Δανός Ράσμουσεν