Ο Κάρλσεν συναντά τους Διεκδικητές

161201_GAME_chess.jpg.CROP.promo-xlarge2 Αν και πολύ αναρωτιούνται αν ο νυν Παγκόσμιος Πρωταθλητής μπορεί και πρέπει να λάβει συμμετοχή σε ένα τουρνουά που αποτελεί μέρος των προκριματικών για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ο ίδιος ο Νορβηγός αισθάνεται ενθουσιασμένος που θα συμβεί αυτό. Σε λιγότερο από δύο εβδομάδες ξεκινά η σημαντική αυτή διοργάνωση στην Τιφλίδα της Γεωργίας με την ιδιαιτερότητα να αποτελείται από αγώνες νοκ-άουτ. Στο πρώτο του αγώνα θα αντιμετωπίσει τον Νιγηριανό FIDE Μαίτρ Μπαλογκούν (2255) Νο 128 (θεωρητικά ο πιο αδύνατος της διοργάνωσης). Ο Δημήτρης Μαστροβασίλης θα είναι και αυτός εκεί και στο πρώτο ματς έχει κληρωθεί με τον Βούλγαρο Τσεπαρίνοφ. Ο Τσεπαρίνοβ (2696) είναι 3 φορές Πρωταθλητής Βουλγαρίας, 31 ετών και σε νεαρή ηλικία θεωρείτο ως ο διάδοχος του Τοπάλοφ!

 

Αρονιάν ο μεγάλος νικητής στο Σαίντ Λούις

index Αν και τα φώτα της δημοσιότητας ήταν όλα στραμμένα στην επανεμφάνιση του Γκάρι Κασπάροβ μετά από 13 χρόνια στην επίσημη αγωνιστική δράση, ο Αρμένιος Αρονιάν ήταν ο μεγάλος νικητής στο τουρνουά Ράπιντ και Μπλίτζ του Σαίντ Λούις. Μετά την κατάκτηση του Νορβηγικού Τουρνούα, με την επικράτηση του επί Αμερικανικού εδάφους έδειξε ότι μάλλον είναι ο πιο φορμαρισμένος σκακιστής αυτή την στιγμή στον κόσμο. Πολύ καλή και η εμφάνιση του Ρώσου Καριάκιν, ο οποίος μάλιστα τερμάτισε πρώτος στη διοργάνωση του μπλίτζ. Μετά την πρώτη μέρα, έχοντας ήδη 8/9, δήλωσε ¨εκνευρισμένος¨ που στον πρώτο επίσημο αγώνα του ενάντι στον Κασπάροβ δεν κατάφερε να τον κερδίσει! Η αλήθεια είναι ότι αγωνιστικά είδαμε το γνωστό Κασπάροβ μόνο την τελευταία μέρα του τουρνουά. Τότε έδειξε ότι παρά την μακροχρόνια απουσία του, ακόμα μπορεί να κερδίσει – και με πολύ ωραίο σκάκι μάλιστα- μερικούς από τους κορυφαίους σκακιστές του σήμερα. Η ποιότητα του τουρνουά μπλίτζ ήταν κορυφαία καθώς συμμετείχαν οι καλύτεροι (Νακαμούρα-Λί-Αρονιάν-Νεπομνιάτσκι) του είδους. Τελικά ο Καριάκιν κατετάγη πρώτος, με δεύτερο τον Αρονιάν και τρίτο τον Νακαμούρα. Στο κομμάτι του ράπιντ όμως ο Καριάκιν δεν είχε την ίδια απόδοση και τερμάτισε 7ος με τον Αρονιάν πρώτο, τον Καρουάνα δεύτερο και τον Νακαμούρα τρίτο. Η συνολικά λοιπόν καλή απόδοση (συνυπολογίζονται οι βαθμοί σε ραπιντ και μπλίτζ) έφερε τον Αρονιάν μόνο πρώτο. Να θυμίσουμε ότι ο Αρμένιος το 2010 υπήρξε παγκόσμιος πρωταθλητής στο Μπλίτζ. Συνολικά μπορούμε να πούμε ότι το καλύτερο σκάκι παίχτηκε από τον Ιαν Νεπομνιάτσκι, ο οποίος όμως δεν κατάφερε να έχει σταθερή απόδοση. Κακή απόδοση για τους Καρουάνα και Ναβάρα. Κουρασμένος από το Σίνγκεφέλντ εμφανίστηκε ο Ανάντ. Ο Αρονιάν υπήρξε σταθερός από την αρχή εώς το τέλος και αυτό τον έκανε μεγάλο νικητή.

Ο Γκάρι Κασπάροβ στο Σαίντ Λούις

_dsc2297

Αναμφισβήτητα το κεντρικό πρόσωπο του τουρνουά ράπιντ και μπλιτζ το οποίο διεξήχθη στο Σαιντ Λουις ήταν ο Γκάρι Κασπάροβ. Ο πρώην παγκόσμιος Πρωταθλητής επανήλθε για να αγωνιστεί σε επίσημους αγώνες μετά από 13 χρόνια. Κρίνοντας από το αποτέλεσμα (8ος ανάμεσα σε 10 παίκτες) θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε την πορεία του ως μέτρια. Από την άλλη όμως αυτό που μένει αν αναλύσουμε καλύτερα το αποτέλεσμα αλλά και κάθε αγώνα ξεχωριστά είναι το πόσο έχει αλλάξει το σκάκι από την αποχώρηση του Γκάρι έως σήμερα. Δεν αρκεί πλέον να παίζεις το καλύτερο ή το πιο εντυπωσιακό σκάκι αλλά πρέπει να μπορείς να ανταπεξέλθεις και στους καταιγιστικούς ρυθμούς που κυριαρχούν πλέον στα τουρνουά. Δεν είναι τυχαίο ότι ο τωρινός παγκόσμιος πρωταθλητής Κάρλσεν, εκτός από εξαιρετικός σκακιστής είναι και εξαιρετικός αθλητής με την έννοια των φυσικών αντοχών. Η απόφαση του Κασπάροβ να συναγωνιστεί με 9 από τους κορυφαίους στο ιδιαίτερα απαιτητικό ράπιντ και μπλίτζ τουρνουά ήταν σίγουρα γενναία. Αν παρατηρήσουμε τους αγώνες του, χαρακτηριστικό είναι ότι στους περισσότερους από αυτούς βρισκόταν με μειονέκτημα χρόνου σχετικά γρήγορα. Αυτό τον οδήγησε στο να χάσει 2-3 ξεκάθαρα κερδισμένες θέσεις. Επίσης, θα παρατηρήσουμε ότι την καλύτερη απόδοση (5.5/9) του την πέτυχε την τελευταία ημέρα των αγώνων. Αυτό δείχνει ότι η απουσία από συνθήκες πραγματικών αγώνων δεν μπορεί να αντικατασταθεί με τίποτα και με όποια προετοιμασία. Οι αντίπαλοι του πλεόν αγωνίζονται σε πολύ τακτά διαστήματα σε σπουδαία τουρνουά ενώ πλέον έχει αυξηθεί και ο ανταγωνισμός από νεαρότερους και πολύ ισχυρούς παίκτες, οι οποίοι διεκδικούν την άνοδο τους στα υψηλότερα σκαλιά του αθλήματος. Η ηλικία του (54 ετών) επίσης σίγουρα έπαιξε ρόλο. Σε παρόμοια θέση με τον Γκάρι βρέθηκε ο Ανάντ (47 ετών), ο οποίος αν και παλαιότερα υπήρξε πρωταθλητής του ράπιντ φαίνεται πλεόν να μην μπορεί να ανταπεξέλθει στο ιδιαίτερα απαιτητικό “γρήγορο” σκακι. Όπως και να έχει κανείς δεν μπορεί να θέσει υπό αμφισβήτηση την ιστορία του Κασπάροβ και τι έχει προσφέρει στο άθλημα. Ο Γκάρι ακόμα και τώρα έπαιξε επιθετικό και γεμάτο φαντασία σκάκι. Οι εποχές έχουν όμως αλλάξει , οι παίκτες (και με την βοήθεια των μηχανών φυσικά) έχουν ενισχυθεί στο αμυντικό παιχνίδι ενώ και η προετοιμασία έχει περάσει σε άλλο επίπεδο τόσο θεωρητικά όσο και τεχνικά.

To φαινόμενο Praggnanandhaa

praggnanandhaa01

Ο 12χρονος (είχε γενέθλια στις 10 Αυγούστου) Ινδός Πραγκνανανταά έχει μπρόστα του 7 μήνες για να επιτύχει 3 νόρμες Γκράν Μαίτρ και να γίνει ο νεώτερος κάτοχος αυτού του τίτλου στο άθλημα. Έως σήμερα ο Καριάκιν είναι ο κάτοχος του άτυπου αυτού τίτλου καθώς καταφέρε να γίνει γκράν μαίτρ στην ηλικία των 12 ετών και 7 μηνών. Ο νεαρός Ινδός ξεπέρασε το όριο των 2500 ELO πριν λίγες μέρες σε τουρνουά στην Ολλανδία με την πολύ καλή του εμφάνιση (6,5/9). Δεν πρόκειται για κάτι εύκολο, όμως ο Ινδός θεωρείται ήδη από πολλούς ο επόμενος Ανάντ!

Ο Κασπάροβ επέστρεψε

index

Η επανεμφάνιση του Γκάρι Κασπάροβ είναι ίσως το μεγαλύτερο σκακιστικό γεγονός της χρονιάς. Ο Ρώσος Παγκόσμιος Πρωταθλητής και πρωτοπόρος για το άθλημα είχε αποσυρθεί από το αγωνιστικό σκάκι εδώ και 13 χρόνια. Αν και δεν είχε σταματήσει την ενασχόληση του με το σκάκι καθώς εμπλέκεται με διάφορους τρόπους (σιμουλτανέ, διαλέξεις, συγγραφή) η απόφαση του να επιστρέψει, έστω και σε τουρνουά ράπιντ , είναι σπουδαία. Κάτι παρόμοιο είχε τολμήσει μόνο ο μεγάλος Μπόμπι Φίσερ όταν το 1992 επέλεξε να επανέλθει για την “μεγάλη ρεβάνς” με τον Σπάσκι στη δοκιμαζόμενη τότε Γιουγκοσλαβία. Η περίπτωση του Κασπάροβ είναι όμως πιο ενδιαφέρουσα καθώς μιλάμε για ένα τουρνουά κορυφαίου επιπέδου στο οποίο συμμετέχουν 10 κορυφαίοι γκραν μαίτρ. Μετά λοιπόν την ολοκλήρωση του τουρνουά κλασικού χρόνου στο Σέντ Λιουϊς οι Λι, Καρουάνα, Αρονιάν, Νεπομνιατσκι, Καριάκιν, Νακαμούρα , Πέρεζ, Ναβάρα και Ανάντ θα αντιμετωπίσουν τον Κασπάροβ σε συστημα, όπου όλοι οι παικτές θα παίξουν μεταξύ τους (round robin).

Το τουρνουά ράπιντ και μπλιτς θα διαρκέσει από τις 14 έως τις 19 Αυγούστου: 3 γύροι ράπιντ καθημερινά 14-16 Αυγούστου και 9 γύροι μπλιτς στις 17 και 18 Αυγούστου. Τα συνολικά έπαθλα είναι 150.000 δολάρια και οι αγώνες θα ξεκινούν στις 9 μ.μ. ώρα Ελλάδας. Επίσημη ιστοσελίδα και ζωντανή μετάδοση με σχολιασμό  http://grandchesstour.org/