3ο Φοιτητικό Πρωτάθλημα Σάμου «Άλαν Τιούρινγκ» – Aποτελέσματα

Ο Σκακιστικός Όμιλος Σάμου «Μέλισσος» ανακοινώνει  ότι ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 3ο Πανεπιστημιακό Ατομικό Σκακιστικό Πρωτάθλημα Σάμου «Άλαν Τιούρινγκ».

Οι αγώνες διοργανώθηκαν σε συνεργασία με την Φοιτητική Σκακιστική Ομάδα της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στο πρώην κτίριο της φοιτητικής λέσχης «Αλγόριθμος» την Κυριακή 22 Μάη 2016.

Συμμετείχαν συνολικά 9 σκακιστές (φοιτητές της Σχολής και όχι μόνο) και αγωνίστηκαν με το ελβετικό σύστημα 5 γύρων και χρόνο σκέψης 30  λεπτά για κάθε παίκτη.

Μετά το τέλος του 5ου γύρου οι πρωτεύσαντες φοιτητές ήταν:

1ος: Γιαλιάς Χρήστος, μεταπτυχιακός φοιτητής του Τμήματος Μαθηματικών και παίκτης του Σκακιστικού Ομίλου Ικαρίας, με 5 βαθμούς (και 1η θέση της γενικής κατάταξης).

2ος: Μαυρομιχάλης Κωνσταντίνος, φοιτητής του Τμήματος Μαθηματικών και παίκτης του Ομίλου Σκακιστών Καλαμάτας, με 4 βαθμούς (και 2η θέση της γενικής κατάταξης).

3ος: Χασιώτης Σταμάτης, φοιτητής του Τμήματος Μαθηματικών και παίκτης του Σκακιστικού Ομίλου Σάμου και  Μεταξάς Μιλτιάδης φοιτητής του Τμήματος Μαθηματικών και παίκτης του σκακιστικού συλλόγου  ΑΕΚ ΑΒΑΞ & ΠΕΣΣΟΙ Χαλκίδας με 2.5 βαθμούς έκαστος (και 4η θέση της γενικής κατάταξης).

Την τελική κατάταξη μπορείτε να την δείτε εδὠ.

Ευχαριστούμε θερμά τον Κοσμήτορα της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Καθηγητή Ευστράτιο Πρασίδη που με χαρά ανταποκρίθηκε στο αίτημά μας για τη διοργάνωση του 3ου Πανεπιστημιακού Ατομικού Σκακιστικού Πρωταθλήματος Σάμου στους χώρους της Σχολής και που απένειμε τα μετάλλια στους νικητές.

Συγχαίρουμε τους νικητές για την επιτυχία τους αλλά και όλους τους σκακιστές που συμμετείχαν στο τουρνουά.  Ευχόμαστε να τους δούμε και πάλι σε κάποιο από τα σκακιστικά δρώμενα που ακολουθούν!

3ο Φοιτητικό Πρωτάθλημα Σάμου «Άλαν Τιούρινγκ»

ΑΦΙΣΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ 2016

 1. ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ: Ο Σκακιστικός Όμιλος Σάμου «Μέλισσος» προκηρύσσει το 3ο Φοιτητικό Ατομικό Σκακιστικό Πρωτάθλημα Σάμου «Άλαν Τιούρινγκ».

 

 1. ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΓΩΝΩΝ: Τους αγώνες συνδιοργανώνουν η Σκακιστική Φοιτητική Ομάδα της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ο Σκακιστικός Όμιλος Σάμου «Μέλισσος».

 

 1. ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ & ΧΩΡΟΣ ΑΓΩΝΩΝ: Οι αγώνες θα διεξαχθούν την Κυριακή 22 Μάη 2016 στο πρώην κτίριο της φοιτητικής λέσχης «Αλγόριθμος» στο Καρλόβασι.

 

 1. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Έχουν όλοι οι φοιτητές και οι φοιτήτριες της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και κάθε άλλος ενδιαφερόμενος.

 

 1. ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι και το Σάββατο 21 Μάη 2016 είτε στο τηλέφωνο: 2273035794 είτε στο email: nikosrokopanos@gmail.com

 

Η τελική επιβεβαίωση των δηλωθέντων συμμετοχών (και τυχόν νέες συμμετοχές) θα πραγματοποιηθεί με τη φυσική παρουσία των συμμετεχόντων, στο χώρο των αγώνων, την Κυριακή 22 Μάη 2016 (10:00 – 10:15).

 

 1. ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΩΝ: Ανάλογα με τις συμμετοχές θα επιλεγεί και το σύστημα κληρώσεων (round robin ή ελβετικό του Swiss Manager ή VEGA)
  με στόχο να δοθεί ο μεγαλύτερος δυνατός χρόνος σκέψης για κάθε παρτίδα.

 

 1. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΝΩΝ:

 

Άφιξη συμμετεχόντων – επιβεβαίωση συμμετοχών 10:00 – 10:15
Τελετή Έναρξης 10:15 – 10:30
Πρώτη Φάση 10:30 – 14:30
Διάλειμμα 14:30 – 16:00
Δεύτερη Φάση 16:00 – 19:30
Τελετή Λήξης – Απονομές Επάθλων 19:45 – 20:00

 

 1. ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ: Επικεφαλής διαιτητής των αγώνων ορίζεται ο διαιτητής της ΕΣΟ Νίκος Ροκοπάνος με βοηθούς που θα οριστούν από το Σκακιστικό Όμιλο Σάμου.
 1. ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΙΣΟΒΑΘΜΙΑΣ: Σε περίπτωση ισοβαθμίας ισχύουν τα εξής:
  Για το ελβετικό σύστημα:

  1. Αποτέλεσμα του τουρνουά των ισόβαθμων εάν έχουν παίξει όλοι μεταξύ τους.
  2. Το κριτήριο Μπούλχοτζ (βαθμοί των αντιπάλων)
 • Το κριτήριο Σόννεμπορν – Μπέργκερ (βαθμοί αντιπάλων ανάλογα με το αποτέλεσμα).
 1. Άθροισμα προοδευτικής βαθμολογίας (και τα κριτήρια άρσης της).
 2. Αριθμός νικών (προηγείται ο σκακιστής-τρια με τις περισσότερες νίκες).

Για το κυκλικό σύστημα (round robin):

 1. Το σύστημα Σόννεμπορν – Μπέργκερ (βαθμοί αντιπάλων ανάλογα με το αποτέλεσμα).
 2. Αριθμός νικών (προηγείται ο σκακιστής-τρια με τις περισσότερες νίκες).
 • Κατάταξη βαθμών του τουρνουά μεταξύ των ισόβαθμων.
 1. ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ: Σε όλους τους συμμετέχοντες θα απονεμηθούν αναμνηστικά διπλώματα συμμετοχής ενώ στους 3 πρώτους φοιτητές της τελικής κατάταξης θα απονεμηθούν μετάλλια.

Σχολικό Σιμουλτανέ 2016 – Γυμνάσιο Μαραθοκάμπου Σάμου

ΑΦΙΣΑ ΣΧΟΛΙΚΟ ΣΙΜΟΥΛΤΑΝΕ 2016

Ένα διαφορετικό σκακιστικό δρώμενο πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 10 Μάη στο Γυμνάσιο Μαραθοκάμπου.

Με την ευκαιρία της λήξης  των μαθημάτων της φετινής σχολικής χρονιάς και της παρουσίασης των σχολικών προγραμμάτων οι μαθητές του Γυμνασίου και μέλη της σχολικής σκακιστικής λέσχης «Μαραθόσποροι»  συμμετείχαν σε έναν σκακιστικό αγώνα επίδειξης «σιμουλτανέ» στον οποίο αντιμετώπισαν ταυτόχρονα τον αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και πρόεδρο του Σκακιστικού Ομίλου Σάμου  κ. Αντώνη Τσολομύτη.

Ο ακαδημαϊκός δάσκαλος με μεγάλη χαρά αποδέχτηκε την σχετική πρόσκληση και βρέθηκε από το πρωί στο Γυμνάσιο Μαραθοκάμπου όπου αφού απένειμε τα μετάλλια στους πρωτεύσαντες μαθητές των εσωτερικών πρωταθλημάτων του σχολικού σκακιστικού προγράμματος, αντιμετώπισε ταυτόχρονα  20 μαθητές και μαθήτριες της σχολικής σκακιστικής λέσχης «Μαραθόσποροι» σε ένα αγώνα που κράτησε περισσότερο από δυο ώρες.

Οι «Μαραθόσποροι»  έπαιξαν αρκετά καλά αλλά δεν κατάφεραν να αποσπάσουν κάποιο βαθμό σε αυτόν τον αγώνα.

Ο αγώνας επίδειξης πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Σκακιστικό Όμιλο Σάμου που υποστήριξε το σχολικό σκακιστικό πρόγραμμα του Γυμνασίου Μαραθοκάμπου σε όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

Μεγάλες Προσωπικότητες στο Σκάκι – Μάγκνους Κάρλσεν

carlsen-on-world-championship-cycle

Ο Σβεν Μάγνος Όεν Κάρλσεν (Sven Magnus Øen Carlsen, γενν. στις 30 Νοεμβρίου 1990) είναι Νορβηγός σκακιστής και γκραντμαίτρ, ο οποίος σήμερα βρίσκεται στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης. Στις 22 Νοεμβρίου 2013, μετά τη νίκη του με αντίπαλο τον Βισβανάθαν Ανάντ με σκορ 6,5 – 3,5, ανακηρύχθηκε Παγκόσμιος Πρωταθλητής στο σκάκι.Στις 23 Νοέμβριου του 2014 κατάφερε να διατηρήσει τον τίτλο, αμυνόμενος απέναντι στον Ανάντ.

Οι γονείς του, μηχανικοί στο επάγγελμα, παρατήρησαν από νωρίς τις «ειδικές του ικανότητες». Στα δύο του χρόνια μπορούσε να φτιάξει παζλ των 50 κομματιών και στην ηλικία των τεσσάρων διασκέδαζε παίζοντας με Lego που προορίζονταν για παιδιά ηλικίας 10-14 ετών. Όταν έφτασε στα πέντε του χρόνια ο πατέρας του  του δείχνει τις πρώτες κινήσεις στο σκάκι. Ο μικρός, όμως, δεν φάνηκε να εντυπωσιάζεται ιδιαίτερα. Επρεπε να περάσουν ακόμη τρία χρόνια. Ετσι, σε ηλικία οκτώ ετών, προσπαθώντας να ανταγωνιστεί τη μεγάλη του αδελφή, έδειξε τις ξεχωριστές ικανότητές του στο σκάκι. Το ταλέντο του ήταν μοναδικό. Σύντομα βρήκε προπονητή στο πρόσωπο του GM Σίμεν Αγκντεσταϊν, ενός από τους καλύτερους σκακιστές της χώρας. Επαιζε ατελείωτες ώρες σκάκι, μελετούσε κινήσεις, διάβαζε βιβλία. Τα αποτελέσματα δεν άργησαν να φανούν.

Έπαιξε το πρώτο του τουρνουά σε ηλικία 8 ετών και στις 26 Απριλίου 2004 έγινε ο τρίτος νεότερος γκρανμαίτρ στην ιστορία, σε ηλικία 13 ετών. Τον Ιανουάριο του 2004 κέρδισε το πρώτο του τουρνουά, στο Wijk aan Zee,της Ολλανδίας.Το Μάρτιο του ίδιου έτους σε ένα τουρνουά μπλίτς στο Ρέικιαβικ, νίκησε τον πρώην παγκόσμιο πρωταθλητή Ανατόλι Κάρποβ και απέσπασε ισοπαλία σε ένα παιχνίδι εναντίον του άλλου πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή, Γκάρυ Κασπάροφ. Έγινε Grandmaster αμέσως μετά τερματίζοντας στην δεύτερη θέση στο Dubai Open Chess Championship τον Απρίλιο του 2004.

 


CARLSEN_2_2506451b

Το 2005 τερμάτισε στην 10η θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο Σκακιού στο Χάντι-Μανσίσκ, τη Ρωσία, και έγινε ο νεότερος παίκτης που κατάφερε να κερδίσει μια θέση στο τουρνουά των Υποψηφίων το 2007. Ωστόσο, νικήθηκε στον πρώτο γύρο από τον Αρμένιο σκακιστή Αρονιαν .Η νίκη του Carlsen στο Εαρινό Σκακιστικό Τουρνουά στην Nanjing της Κίνας, τον Οκτώβριο του 2009 με 8/10 θεωρήθηκε ως μια απο τις καλύτερες επιδόσεις τουρνουά που πραγματοποιήθηκαν ποτέ. Τον Νοέμβριο κέρδισε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Blitz στη Μόσχα.

Τον Ιανουάριο του 2010 FIDE ανακοίνωσε ότι o Carlsen ήταν ο κορυφαίος παίκτης στον κόσμο. Είχε γίνει πρόσφατα 19 και ήταν έτσι ο νεότερος παίκτης στο νούμερο ένα. Τον Ιανουάριο του 2013 στην κατάταξη της FIDE ο Κάρλσεν έφτασε τους 2861 βαθμούς Elo, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ του Γκάρι Κασπάροφ που ήταν 2851 (Ιούλιος 1999).

Ο Carlsen εξέπληξε τον κόσμο του σκακιού τον Νοέμβριο του 2010, όταν αποφάσισε να παραιτηθεί από το τουρνουά των Υποψηφίων υποστηρίζοντας ότι η δομή του πρωταθλήματος ήταν εσφαλμένη και ότι ο πρωταθλητής δεν θα πρέπει να λαμβάνει αυτόματα θέση στον τελικό. Ωστόσο, Carlsen συμμετείχε στο τουρνουά του 2013 στο Λονδίνο. Παρά την απώλεια στον τελικό γύρο από τον Peter Svidler, είχε περισσότερες νίκες στην ισοβαθμία με τον Kramnik και έτσι εξασφάλισε την συμμετοχἠ του στον τελικό εναντίον του Anand. Τον Νοέμβριο του 2013 ο Carlsen νίκησε τον Anand στο Τσενάι της Ινδίας, με σκορ 3 νίκες και 7 ισοπαλίες. Ο Carlsen ήταν ο δεύτερος νεότερος παίκτης (μετά Κασπάροβ) για να κερδίσει τον παγκόσμιο τίτλο.

26896_BnHover

Από την αρχή της καριέρας του, Carlsen εντυπωσίασε τους προπονητές του με τις τεράστιες δυνατότητες της μνήμη του, που χρησιμοποιούσε  για να παίξει μια μεγάλη ποικιλία ανοιγμάτων. Ο ίδιος τάσσεται υπέρ της positional τακτικής παιχνιδιού.

Είναι ένας ιδιαίτερος παίκτης με προσωπικό στυλ. Eκείνο που τον διακρίνει δεν είναι τελικά η τρομακτική δυνατότητα που διαθέτει στους υπολογισμούς αλλά  το πρωτοφανές ένστικτό του, αφήνοντας πίσω την ανάλυση. «Συχνά δεν μπορώ να εξηγήσω για ποιους λόγους προχωρώ σε μια συγκεκριμένη κίνηση, ξέρω μόνο ότι μοιάζει να είναι η σωστή, φαίνεται ότι η διαίσθησή μου επαληθεύεται τις περισσότερες φορές», σημειώνει.

Ο θρυλικός Γκάρι Κασπάροφ, που διετέλεσε για ένα χρονικό διάστημα και προπονητής του, δεν ήταν φειδωλός στις δηλώσεις του για εκείνον. «Ο Κάρλσεν έχει την ικανότητα να αξιολογεί σωστά την κάθε κίνηση, κάτι που μόνο ο Καρπόφ μπορούσε να κάνει τόσο καλά», έχει πει χαρακτηριστικά.
Ο Κάρλσεν, δεν εγκαταλείπει ποτέ. Αντιθέτως, πιστεύει πάντα στον εαυτό του, ακόμη και όταν όλοι τον θεωρούν χαμένο. «Εχω ελιχθεί μέσα από απέλπιδες καταστάσεις. Οταν βρίσκεσαι πίσω, υπάρχουν δύο επιλογές: η μία είναι η αντεπίθεση, η άλλη είναι η άμυνα. Είμαι καλός στο να βρίσκω τη σωστή ισορροπία ανάμεσα στις δύο τακτικές», λέει.