4ο Σαμιακό Σχολικό Πρωτάθλημα Σκακι 2016

Ο Σκακιστικός Όμιλος Σάμου «Μέλισσος» ενημερώνει ότι το «4ο Σχολικό Πρωτάθλημα Σκακιού» για μαθητές δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το Σάββατο 16 Απρίλη 2016.

ΑΦΙΣΑ ΤΕΛΙΚΟ

Στους αγώνες συμμετείχαν συνολικά 76 μαθητές και μαθήτριες στις εξής κατηγορίες: Δημοτικά – μικροί (α’, β’ και γ’ τάξη) 24 μαθητές,  Δημοτικά – μεγάλοι (δ’, ε’ και στ’ τάξη) 27 μαθητές, Γυμνάσια 22 μαθητές και Λύκεια 3 μαθητές.

Οι τελικές κατατάξεις είναι οι ακόλουθες:

Νηπιαγωγεία και Δημοτικά τάξεις α’, β’ και γ’ αγόρια:

1ος Ρουσσάκης Φίλιππος του Νηπιαγωγείου Κοκκαρίου

2ος Μαθιός Νίκος του  Δημοτικού Σχολείου Βαθεός

3ος Τάτσης Αίας του 3ου Δημοτικού Σχολείου Σάμου

Νηπιαγωγεία και Δημοτικά τάξεις α’, β’ και γ’ κορίτσια:

1η Βορηά Αθηνά του 3ου Δημοτικού Σχολείου Σάμου,

2η Δεϊμερντζίδη Σαββίνα του Δημοτικού Σχολείου Μαραθοκάμπου

3η Ρήγινου Αλεξάνδρα του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σάμου

Δημοτικά τάξεις δ’, ε’ και στ’ αγόρια:

1ος Διαμαντάκος Σωτήρης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σάμου

2ος Καζαντζής Θανάσης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σάμου

3ος  Αποστόλου Δημήτρης του 3ου Δημοτικού Σχολείου Σάμου

Δημοτικά τάξεις δ’, ε’ και στ’ κορίτσια:

1η Τόλιου Αμαλία του 3ου Δημοτικού Σχολείου Σάμου

2η Μαθιού Δήμητρα του Δημοτικού Σχολείου Βαθέος

3η Κατρακάζου Μαρία του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σάμου

Γυμνάσια αγόρια:

1ος Δελαβέρης Εμμανουήλ του 2ου Γυμνασίου Σάμου,

2ος  Σαμολαδάς Χριστόδουλος του 2ου Γυμνασίου Σάμου,

3ος Παππάς Ηλίας και Χατζηνικήτας Νικόλας του Γυμνασίου Καρλοβάσου.

Γυμνάσια κορίτσια:

1η Γαρουφαλή Ελευθερία του 2ου Γυμνασίου Σάμου,

2η Καλβίνου Ελένη του Γυμνασίου Μαραθοκάμπου

3η Μυτιληνού Κωνσταντίνα και Μακρογιάννη Γεωργία του Γυμνασίου Μαραθοκάμπου

Λύκεια:

1ος Παντελής Χρήστου του Γενικού Λυκείου Μαραθοκάμπου,

2η  Φανή Τσολομύτη του Γενικού Λυκείου Καρλοβάσου,

3ος Παντελής Βολακάκης του Γενικού Λυκείου Μαραθοκάμπου.

13022248_10209337080249141_824316733_n

Ευχαριστούμε θερμά

 • τον Αντιπεριφερειάρχη Σάμου κ. Νίκο Κατρακάζο που με χαρά υποστήριξε ακόμα μια σκακιστική διοργάνωση! Για μια ακόμα φορά ο κ. Κατρακάζος ανταποκρίθηκε άμεσα στα αιτήματά μας για τη διάθεση ενός λεωφορείου (για την ασφαλή μεταφορά των μαθητών των σχολείων της δυτικής Σάμου από και προς το χώρο διεξαγωγής των αγώνων) και την αγορά των επάθλων για τους νικητές.
 • Τον υπεύθυνο της Επιτροπής Παιδείας του Δήμου Σάμου κ. Κώστα Βογιατζή που μερίμνησε για την παραχώρηση του κλειστού Γυμναστηρίου ως χώρο διεξαγωγής των αγώνων.
 • Τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς του 2ο Γυμνάσιου Σάμου και την διευθύντρια κ. Μαρία Ξύδη για την οργάνωση του χώρου των αγώνων. Η φιλοξενία που παρείχε το 2ο Γυμνάσιο ήταν άψογη.
 • Το 1ο Γυμνάσιο Σάμου και τον διευθυντή κ. Μανώλη Βουρλιώτη που συμπλήρωσε τις καρέκλες και τα θρανία που χρειάστηκαν κατά την διευθέτηση του χώρου των αγώνων.
 • Το Γυμνάσιο Καρλοβασίου και τον διευθυντή κ. Γιάννη Σοφούλη που συμπλήρωσε το σκακιστικό υλικό του Ομίλου με το υλικό του Γυμνασίου για να καλυφθεί η μεγάλη συμμετοχή των παιδιών.
 • Τους εκπαιδευτικούς Βασίλη Βλαχοβασίλη (από το 2ο Γυμνάσιο Σάμου), Ανέστη Σαμψωνίδη (από το Μαυρογένειο ΕΠΑΛ Σάμου) και Φωτεινή Γιάντσιου (από το Γυμνάσιο Μαραθοκάμπου) και την υπεύθυνη των σχολικών δραστηριοτήτων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σάμου Σοφία Λασκαρίδου για την πολύτιμη βοήθεια που παρείχαν τόσο στην καταχώρηση των αποτελεσμάτων και τη διενέργεια των ηλεκτρονικών κληρώσεων όσο και στην διαιτησία.
 • Την Σκακιστική Ομάδα της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, τα μέλη της οποίας Χρήστος Γιαλιάς και Σταμάτης Χασιώτης ανέλαβαν το δύσκολο έργο της διαιτησίας.
 • Τα μέλη του Ομίλου Γιάννη Διαμαντάκο και Δημήτρη Δαγκλή που όχι μόνο διαιτήτευσαν αλλά ακούραστα πρόσφεραν τις υπηρεσίες για την επιτυχή διοργάνωση ενός ακόμα σχολικού τουρνουά.

Συγχαίρουμε τους νικητές κάθε κατηγορίας και τους ευχόμαστε να έχουν πάντα επιτυχίες.

Κλείνοντας, θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους τους μαθητές για τη συμμετοχή τους (αλλά και τους γονείς τους που τους στηρίζουν στους αγώνες τους!) και ευχόμαστε να τους δούμε ξανά στο επόμενο τουρνουά!

4ο Σαμιακό Σχολικό Πρωτάθλημα Σκακι 2016

ΑΦΙΣΑ ΤΕΛΙΚΟ

 1. ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ: Ο Σκακιστικός Όμιλος Σάμου «Μέλισσος» προκηρύσσει το 4ο Σκακιστικό Ατομικό Σχολικό Πρωτάθλημα Σάμου 2016.
 1. ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΓΩΝΩΝ: Τους αγώνες διοργανώνουν ο Σκακιστικός Όμιλος Σάμου «Μέλισσος» σε συνεργασία με το 2ο Γυμνάσιο Σάμου, τις σκακιστικές ομάδες των σχολείων: «Μαυρογένειο» ΕΠΑΛ Σάμου, 2ο Γυμνάσιο Σάμου, Γυμνάσιο Μαραθοκάμπου και την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου υπό την αιγίδα της Τοπικής Επιτροπής Σκακιστικών Σωματείων Αιγαίου της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας.
 1. ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ & ΧΩΡΟΣ ΑΓΩΝΩΝ: Οι αγώνες θα διεξαχθούν το Σάββατο 16 Απρίλη 2016 στο κλειστό γυμναστήριο των Γυμνασίων στο Βαθύ.
 1. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Έχουν όλοι οι μαθητές και μαθήτριες των  Δημοτικών Σχολείων, των Γυμνασίων και των Λυκείων, της Σάμου.
 1. ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι και την Παρασκευή 15 Απρίλη 2016. Οι δηλώσεις συμμετοχής των μαθητών και μαθητριών μπορούν να είναι και μεμονωμένες αλλά για την ευκολότερη καταγραφή τους οι συμμετέχοντες μπορούν να δηλωθούν και από το Σχολείο τους με σχετικό έγγραφο (που θα αποσταλεί από το Σχολείο τους στο φαξ του Γυμνασίου Μαραθοκάμπου Σάμου 2273031211), είτε στο τηλέφωνο: 2273035794 είτε στο email: nikosrokopanos@gmail.com

Η τελική επιβεβαίωση των δηλωθέντων συμμετοχών (και τυχόν νέες συμμετοχές) θα πραγματοποιηθεί με τη φυσική παρουσία των συμμετεχόντων, στο χώρο των αγώνων, το Σάββατο 16 Απρίλη 2016 (11:00 – 11:15).

 1. ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΩΝ: Οι αγωνιζόμενοι θα χωριστούν ανά σχολείο σε και ανά φύλο σε 8 κατηγορίες. Αν σε μία κατηγορία είναι λιγότεροι από οκτώ τότε θα παίξουν με σύστημα πουλ. Αν είναι πάνω από 8 θα αγωνιστούν με το ελβετικό σύστημα είτε των 5 είτε των 7 γύρων ανάλογα με το πλήθος τους. Οι αγώνες θα γίνουν στις εξής κατηγορίες:
1η Μαθητές δημοτικών σχολείων τάξεων α’, β’ και γ’
2η Μαθήτριες δημοτικών σχολείων τάξεων α’, β’ και γ’
3η Μαθητές  δημοτικών σχολείων τάξεων δ’, ε’ και στ’
4η Μαθήτριες  δημοτικών σχολείων τάξεων δ’, ε’ και στ’
5η Μαθητές Γυμνασίων
6η Μαθήτριες Γυμνασίων
7η Μαθητές Λυκείων
8η Μαθήτριες Λυκείων
 1. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΝΩΝ:
Άφιξη συμμετεχόντων & επιβεβαίωση συμμετοχών 11:00 – 11:15
Έναρξη των αγώνων 11:30
Διάλειμμα 14:30 – 15:30
Λήξη των αγώνων 18:30
Απονομές Επάθλων 18:45 – 19:00
 1. ΧΡΟΝΟΣ ΣΚΕΨΗΣ: Οι αγώνες θα διεξαχθούν χωρίς χρόνο σκέψης. Αν όμως κάποια παρτίδα διαρκεί περισσότερο από τις υπόλοιπες του ίδιου γύρου θα χρησιμοποιείται ρολόι με χρόνο σκέψης 15 λεπτών για κάθε παίκτη.
 1. ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ: Επικεφαλής διαιτητής των αγώνων ορίζεται ο διαιτητής της ΕΣΟ κ. Χρήστος Γιαλιάς με βοηθούς που θα οριστούν από το Σκακιστικό Όμιλο Σάμου.
 1. ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΙΣΟΒΑΘΜΙΑΣ: Σε περίπτωση ισοβαθμίας ισχύουν τα εξής:
  Για το ελβετικό σύστημα:

  1. Αποτέλεσμα του τουρνουά των ισόβαθμων εάν έχουν παίξει όλοι μεταξύ τους.
  2. Το κριτήριο Μπούλχοτζ (βαθμοί των αντιπάλων)
 • Το κριτήριο Σόννεμπορν – Μπέργκερ (βαθμοί αντιπάλων ανάλογα με το αποτέλεσμα).
 1. Άθροισμα προοδευτικής βαθμολογίας (και τα κριτήρια άρσης της).
 2. Αριθμός νικών (προηγείται ο σκακιστής-τρια με τις περισσότερες νίκες).

Για το κυκλικό σύστημα (round robin):

 1. Το σύστημα Σόννεμπορν – Μπέργκερ (βαθμοί αντιπάλων ανάλογα με το αποτέλεσμα).
 2. Αριθμός νικών (προηγείται ο σκακιστής-τρια με τις περισσότερες νίκες).
 • Κατάταξη βαθμών του τουρνουά μεταξύ των ισόβαθμων.
 1. ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ: Η μεταφορά των μαθητών από τα Σχολεία της δυτικής Σάμου (από το Καρλόβασι ή τον Μαραθόκαμπο) προς το χώρο των αγώνων, θα γίνει με λεωφορείο με ώρα αναχώρησης 10:15 το πρωί από το Καρλόβασι, από την Εμπορική Σχολή, και επιστροφή το απόγευμα της ίδιας μέρας από το Βαθύ.
 1. ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ: Οι τρεις πρώτοι της κατάταξης κάθε κατηγορίας θα βραβευθούν με μετάλλια. Όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν διπλώματα συμμετοχής που θα αποσταλούν στα σχολεία τους.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι διοργανωτές ενημερώνουν τους γονείς ότι δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη για την επιτήρηση των αγωνιζομένων μαθητών και μαθητριών εκτός του χώρου αγώνων.