Εγκυκλοπαίδεια Σκακιστικών Ανοιγμάτων – ECO CODES

Η Εγκυκλοπαίδεια Σκακιστικών Ανοιγμάτων (διεθνώς: Encyclopaedia of Chess Openings ή ECO) είναι ένα σύστημα ταξινόμησης που αφορά τις πρώτες κινήσεις στο σκάκι. Παρουσιάζεται ως μια πεντάτομη συλλογή βιβλίων (πλέον και σε μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων) που περιγράφει τα σκακιστικά ανοίγματα.Η εγκυκλοπαίδεια  δημοσιεύεται από την σερβική εταιρεία Chess Informant (σκακιστικός πληροφοριοδότης). Τα ανοίγματα που περιέχει η εγκυκλοπαίδεια παρέχονται τυπικά σε έναν θεωρητικό πίνακα, ο οποίος παρουσιάζει συνοπτικά τις καλύτερες συνέχειες των ανοιγμάτων.

eco-bannerΑντί για τα παραδοσιακά ονόματα των ανοιγμάτων, η εγκυκλοπαίδεια έχει αναπτύξει ένα μοναδικό σύστημα κωδικοποίησης που έχει υιοθετηθεί και από άλλες σκακιστικές εκδόσεις. Υπάρχουν πέντε βασικές κατηγορίες, «Α» έως «Ε», καθεμία από τις οποίες διαιρείται σε εκατό υποκατηγορίες αριθμημένες από 00 έως 99.

Με την βοήθεια του παραπάνω πίνακα θα μπορείτε να εντοπίσετε και να μελετήσετε με μεγαλύτερη ευκολία το άνοιγμα που σας ενδιαφέρει είτε σε έντυπη είτε σε ηλεκτρονική μορφή.

 

Μεγάλες Προσωπικότητες στο Σκάκι – Βισβανάθαν Ανάντ

indexΟ Βισβανάθαν Άναντ (Viswanathan “Vishy” Anand, γεννημένος 11 Δεκεμβρίου του 1969) είναι Ινδός Διεθνής Γκρανμαίτρ σκακιστής και πρώην Παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι. Ο Άναντ έχει κερδίσει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα πέντε φορές (2000, 2007, 2008, 2010, 2012) και ήταν ο αδιαφιλονίκητος (επίσημος) Παγκόσμιος πρωταθλητής από το 2007 έως το 2013. Επίσης, ήταν ο Παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι μπλιτς το 2000.

Ο Άναντ ήταν σύμφωνα με τη FIDE ο Παγκόσμιος πρωταθλητής σκακιού σκάκι ράπιντ το 2003, και θεωρείται ευρέως ως ο ισχυρότερος παίκτης της γενιάς του στο είδος αυτό. Είναι ένας από τους δύο παγκόσμιους πρωταθλητές που κέρδισε τα κλασικά, παγκόσμια πρωταθλήματα ράπιντ και μπλιτς. Έχει κερδίσει το Σκακιστικό Όσκαρ έξι φορές (1997, 1998, 2003, 2004, 2007, 2008). Ο Άναντ είναι ο μόνος Παγκόσμιος πρωταθλητής που κέρδισε το Παγκόσμιο πρωτάθλημα παίζοντας σε όλες τις διαφορετικές μορφές (αγώνες, τουρνουά, και νοκ-άουτ).

Ο Άναντ έγινε ο πρώτος Ινδός Γκρανμαίτρ το 1988. Ήταν επίσης ο πρώτος αποδέκτης του βραβείου Ρατζίβ Γκάντι Κχελ Ράτνα (Rajiv Gandhi Khel Ratna) το 1991-92, που αποτελεί την υψηλότερη αθλητική τιμή στην Ινδία. Το 2007, του απονεμήθηκε το δεύτερο υψηλότερο πολιτικό βραβείο της Ινδίας, το Πάντμα Βιμπούσαν (Padma Vibhushan). Ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας που το βραβείο απονεμήθηκε σε αθλητή.

Έγινε ο αδιαφιλονίκητος (επίσημος) παγκόσμιος πρωταθλητής το 2007 και υπερασπίστηκε τον τίτλο του ενάντια στον Βλαντιμίρ Κράμνικ το 2008. Στη συνέχεια, υπερασπίστηκε τον τίτλο του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2010 εναντίον του Βέσελιν Τοπάλοφ και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2012 εναντίον του Μπόρις Γκέλφαντ. Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2013 ηττήθηκε από τον διεκδικητή Μάγκνους Κάρλσεν, όπως και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2014.

Ο Άναντ είναι ένας από τους οκτώ παίκτες στην ιστορία που συμπλήρωσαν 2800 βαθμούς στη λίστα ΕΛΟ. Κατέλαβε την πρώτη θέση σε πολλές λίστες αξιολόγησης μεταξύ των ετών 2007 και 2011.

Τα πρώτα χρόνια

Η άνοδος του Anand στον κόσμο του σκακιού ήταν θεαματική. Η πρώτη επιτυχία σε εθνικό επίπεδο ήρθε νωρίς γι ‘αυτόν, όταν κέρδισε το Σκακιστικό Πρωτάθλημα Νέων με σκορ 9/9 το 1983 στην ηλικία των δεκατεσσάρων. Το 1984 Anand κέρδισε στο ασιατικό Σκακιστικό Πρωτάθλημα Νέων και έγινε Διεθνής Maitre. Στην ηλικία των δεκαέξι έγινε ο εθνικός πρωταθλητής σκακιού και κέρδισε τον τίτλο δύο φορές. Το 1987, έγινε ο πρώτος Ινδός που κερδισε το Παγκόσμιο Σκακιστικό Πρωτάθλημα Νέων. Το 1988, σε ηλικία 18 ετών, έγινε ο πρώτος Grandmaster της Ινδίας κερδίζοντας το τουρνουά σκακιού Shakti Finance International που πραγματοποιήθηκε στο Κοϊμπατόρε της Ινδίας.

Μεγάλες επιτυχίες

Έχει κερδίσει την ετήσια εκδήλωση του Μονακό Amber με  δεμένα μάτια και το Πρωτάθλημα Rapid Chess κατά τα έτη 1994, 1997, 2003, 2005 και 2006.Είναι ο μόνος παίκτης που έχει κερδίσει πέντε τίτλους του τουρνουά σκακιού Corus. Αυτός είναι επίσης ο μόνος παίκτης που έχει κερδίσει στα blind και rapid τμήματα του τουρνουά Amber κατά το ίδιο έτος (δύο φορές: το 1997 και το 2005). Αυτός είναι ο πρώτος παίκτης που πέτυχε νίκες σε κάθε ένα από τα τρεια μεγάλα supertournaments σκακιού: Corus (1989, 1998, 2003, 2004, 2006), Linares (1998, 2007, 2008), Ντόρτμουντ (1996, 2000, 2004).Ο Anand κέρδισε το Supertournament Mainz το 2008, νικώντας το ανερχόμενο αστέρι Μάγκνους Κάρλσεν, κερδίζοντας τον ενδέκατο τίτλο του σε αυτό το τουρνουά.

_MG_7831FIDE Παγκόσμιος Πρωταθλητής 2000

Μετά από αρκετές παρ ‘ολίγον επιτυχίες,ο Ανάντ κέρδισε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σκάκι το 2000, για πρώτη φορά, νικώντας τον Alexei Shirov 3½-0½ στον τελικό αγώνα που πραγματοποιήθηκε στο Τεχεράνη, με αποτέλεσμα να γίνει ο πρώτος ινδός που κέρδισε τον τίτλο.

Απέτυχε να υπερασπιστεί τον τίτλο το 2002, χάνοντας στα ημιτελικά από τον V.Ivanchuk. 

Παγκόσμιο Σκακιστικό Πρωτάθλημα 2007

Τον Σεπτέμβριο του 2007 Anand έγινε και πάλι Παγκόσμιος Πρωταθλητής με τη νίκη στο Πρωτάθλημα που πραγματοποιήθηκε στην Πόλη του Μεξικού. Κέρδισε το τουρνουά σε διπλό round-robin με τελικό σκορ της 9 από 14 πόντους,μπροστά από τους Βλαντιμίρ Κράμνικ και Boris Gelfand.

Παγκόσμιο Σκακιστικό Πρωτάθλημα 2008

Ο Anand υπερασπίστηκε πειστικά τον τίτλο ενάντια του Κράμνικ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σκάκι του 2008 που πραγματοποιήθηκε στη Βόννη της Γερμανίας. Νικητής ήταν ο πρώτος που θα  σκοράρει 6½ πόντους στον αγώνα δώδεκα-παιχνιδιων. Ο Anand κέρδισε με σκορ 6½ πόντους σε 11 παιχνίδια, έχοντας κερδίσει τα τρία από τα πρώτα έξι παιχνίδια (δύο με τα μαύρα κομμάτια). 

Παγκόσμιο Σκακιστικό Πρωτάθλημα 2010

Ο αγώνας αποτελούνταν από 12 παιχνίδια. Μετά από 11 παιχνίδια το σκορ ήταν 5½-5½. Στο παιχνίδι no 12, o Anand πραγματοποίησε μια ισχυρή επίθεση εναντίον του Τοπάλοφ ο οποίος είχε εκτεθειμένο τον βασιλιά του. Στη συνέχεια ο Τοπάλοφ παραιτήθηκε.

Παγκόσμιο Σκακιστικό Πρωτάθλημα 2012

Ως αποτέλεσμα της νίκης του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σκάκι το 2010, υπερασπίστηκε τον τίτλο του το στη Μόσχα. Ο αντίπαλός του ήταν ο Boris Gelfand, ο νικητής των Υποψηφίων του 2011.Ο αγώνας ήταν ισόπαλος 6-6 με μία νίκη ο καθένας. Ο Anand κέρδισε στο tie break 2½-1½ και διατηρήσε τον τίτλο του.

Παγκόσμιο Σκακιστικό Πρωτάθλημα 2013

Ο Anand έχασε την υπεράσπιση του τίτλου του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σκάκι το 2013 στο Chennai. Νικητής ήταν ο Μάγκνους Κάρλσεν, ο πρώτος του τουρνουά των υποψηφίων  το 2013. Τα πρώτα τέσσερα παιχνίδια ήρθαν ισόπαλα, αλλά ο Carlsen κέρδισε το πέμπτο και το έκτο παιχνίδι. Το έβδομο και όγδοο παιχνίδια ήταν ισόπαλα και πάλι, ενώ το ένατο παιχνίδι κερδήθηκε από τον Carlsen. Στις 22 Νοεμβρίου, ο Carlsen έγινε ο νέος Πρωταθλητής.

Παγκόσμιο Σκακιστικό Πρωτάθλημα 2014

Ο Anand κέρδισε το τουρνουά των υποψηφιων (αήττητος) και του δόθηκε η δυνατότητα για ένα rematch με τον Μάγκνους Κάρλσεν. Αντιμετώπισε τον Carlsen στον αγώνα του παγκοσμίου πρωταθλήματος το Νοέμβριο, στο Σότσι της Ρωσίας. Ο Carlsen κέρδισε τον αγώνα 6,5 -4,5 και παρέμεινε ο παγκόσμιος Πρωταθλητής.

anand-carlsen-chennai2013-r2-1

Ο Lubomir Kavalek περιγράφει τον Anand ως τον πιο ευέλικτο παγκόσμιο πρωταθλητή  επισημαίνοντας ότι ο  Anand είναι ο μοναδικός παίκτης που έχει κερδίσει το παγκόσμιο πρωτάθλημα σκακιού σε κάθε μορφή του.

Σε μια συνέντευξη το 2011, Kramnik, δήλωσε σχετικά για τον Ανάντ: «Εγώ τον θεωρούσα πάντα ως ένα κολοσσιαίο ταλέντο, μία από τις μεγαλύτερες μορφές σε όλη την ιστορία του σκακιού” και “Νομίζω ότι ο Anand δεν είναι σε καμία περίπτωση πιο αδύναμος από ό, τι Kasparov αλλά είναι απλά λίγο τεμπέλης, χαλαρός και επικεντρώνεται μόνο σε αγώνες. Τα τελευταία 5-6 χρόνια έχει κάνει ένα ποιοτικό άλμα που τον έκανε έναν από τους μεγαλύτερους παίκτες σκακιού. »

Σε συνέντευξή του το 2014 οGrischuk είπε για τον Ανάντ: “.Από όλους τους παίκτες που έχω παίξει εναντίον, ο Anand μου έκανε εντύπωση προσωπικά ως ο ισχυρότερος, φυσικά μετά τον Kasparov”

Τουρνουά Διεκδικητών 2016

indexΈνα από τα ισχυτότερα και ίσως το πιο σημαντικό τουρνούα για το 2016, διεξάγεται αυτές τις μέρες στην Μόσχα. Είναι το λεγόμενο Τουρνουά των Διεκδικητών. Ο νικητής της διοργάνωσης θα αντιμετωπίσει στην Ν.Υόρκη τον παγκόσμιο πρωταθλητή Magnus Carlsen για να δούμε αν θα κατεφέρει να τον εκθρονίσει.

Στο τουρνουά αυτό συμμετέχουν οι Levon Aronian , Sergey Karjakin, Viswanathan Anand, Anish Giri, Hikaru Nakamura, Peter Svidler και Veselin Topalov.

world chess candidates tournament 2016 agon

Τους αγώνες μπορείτε να τους παρακολουθείσετε σε απευθείας μετάδοση εδώ. Στην ίδια ιστοσελίδα θα βρείτε πλήθος σχετικών ειδήσεων, αναλύσεις και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Aιγαιοπελαγίτικοι Αγώνες 2016 & Κύπελλο Σαχταχτίνσκι

hsw astra-airlines ilissos

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την Hellenic Seaways, την Astra airlines και το Ilissos Ηotel γιατι χάρη στην βοήθεια τους ως χορηγοί συμμετείχαμε στους Αιγαιοπελαγίτικους Αγώνες που πραγματοποιήθηκαν το 3ήμερο της Καθαράς Δευτέρας στην Αθήνα στον χώρο του Πανελληνίου Γ.Σ

.

Συμμετοχή του Συλλόγου σε Σκακιστικό Τουρνουά

pachikoro-chess-1

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τον Αντιπεριφερειάρχη Σάμου, κ. Κατρακάζο, το Βy Ship Travel, την Hellenic Seaways, την Astra airlines και το Ilissos hotel γιατι χάρη στις ενέργειες τους θα μπορέσει ο Σύλλογος μας να συμμετέχει στο Σκακιστικό Πρωτάθλημα που θα διεξαχθει στις 12/03/16- 14/03/16 στην Αθήνα. Τελος, να ευχαριστήσουμε τον Κοσμά Κέφαλο του σκακιστικου ομιλου Ικαριας για την πρωτοβουλια και διοργανωση του τουρνουα.