Χριστουγεννιάτικος Σκακιστικός φιλικός αγώνας σχολείων‏

XMAS 2015Ένας διαφορετικός σκακιστικός αγώνας πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 23 Δεκέμβρη στο Μαυρογένειο ΕΠΑΛ Σάμου.
Στον αγώνα που είχε έναν εορταστικό, χριστουγεννιάτικο, χαρακτήρα τέθηκαν αντιμέτωπες οι σκακιστικές ομάδες των σχολείων ΕΠΑΛ Σάμου και Γυμνασίου Μαραθοκάμπου ενώ συμμετείχαν μαθητές και από το ΓΕΛ Σάμου και το ΓΕΛ Μαραθοκάμπου! Για τους μαθητές από τον Μαραθόκαμπο ήταν η παρθενική συμμετοχή σε σκακιστικούς αγώνες!
Θυμίζουμε ότι στα 2 σχολεία το Σκάκι έχει μπει για τα καλά στη μαθητική ζωή αφού περιλαμβάνεται στα ωρολόγια προγράμματα των σχολείων ενώ υλοποιούνται και σχολικά σκακιστικά προγράμματα μετά τη λήξη των πρωινών μαθημάτων με την σταθερή υποστήριξη του Σκακιστικού Ομίλου Σάμου.
Περισσότεροι από 40 μαθητές βρέθηκαν στον σκακιστικά φιλόξενο χώρο του κλειστού γυμναστηρίου του ΕΠΑΛ Σάμου και απόλαυσαν μερικές παρτίδες λίγο πριν κλείσουν τα σχολεία για τις διακοπές των Χριστουγέννων. Το τελικό αποτέλεσμα του αγώνα παραμένει μυστικό αλλά υπάρχουν φήμες ότι πρόκειται για ένα σπουδαίο ντέρμπι!
Η υποδοχή που ετοίμασε το ΕΠΑΛ Σάμου στους φιλοξενούμενους μαθητές από το Μαραθόκαμπο ήταν θερμή με τις πρώτες παρτίδες να παίζονται υπό τους χριστουγεννιάτικες μελωδίες από τα κάλαντα των Χριστουγέννων που έψαλλαν οι μαθητές της μουσικής ομάδας του ΕΠΑΛ, ενώ στη συνέχεια μοιράστηκε κέρασμα σε όλους τους συμμετέχοντες μαθητές φτιαγμένο από τις μαθήτριες του ΕΠΑΛ Σάμου!!
Οι μαθητές έδωσαν ραντεβού για μια ρεβάνς του αγώνα τη νέα χρονιά, αυτή τη φορά στο Μαραθόκαμπο.
Στον αγώνα βρέθηκε και ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου κ. Νίκος Κατρακάζος ο οποίος αφού αντάλλαξε ευχές με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς έπαιξε και την πρώτη κίνηση στην πρώτη σκακιέρα!
Αξίζει να σημειωθεί ότι για μια ακόμα φορά ο κ. Νίκος Κατρακάζος ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα για δωρεάν μεταφορά των μαθητών από τον Μαραθόκαμπο προς τον χώρο του αγώνα (και την επιστροφή τους στο Μαραθόκαμπο). Δεν είναι η πρώτη φορά που η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου αλλά και ο κ. Νίκος Κατρακάζος προσωπικά υποστηρίζουν θερμά μια σκακιστική δραστηριότητα και ελπίζουμε αυτή η συνεργασία να συνεχιστεί γόνιμα και στο μέλλον!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Χριστουγεννιάτικο Σκακιστικό Τουρνουά 2015

 

dreamstime_m_32064022

1. ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ: Ο Σκακιστικός Όμιλος Σάμου «Μέλισσος» προκηρύσσει το Χριστουγεννιάτικο Σκακιστικό Τουρνουά.

2. ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΓΩΝΩΝ: Τους αγώνες διοργανώνει ο Σκακιστικός Όμιλος Σάμου «Μέλισσος».

3. ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ & ΧΩΡΟΣ ΑΓΩΝΩΝ: Οι αγώνες θα διεξαχθούν το Σάββατο 19η και την Κυριακή 20η Δεκέμβρη 2015 στο Μανιάκειο στο Βαθύ.

4. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Έχουν τα εγγεγραμμένα μέλη του Ομίλου (μαθητές και ενήλικες).

5. ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι και την Παρασκευή 18η Δεκέμβρη 2015 είτε στο τηλέφωνο: 2273035794 είτε στο email: nikosrokopanos@gmail.com

Η τελική επιβεβαίωση των δηλωθέντων συμμετοχών (και τυχόν νέες συμμετοχές) θα πραγματοποιηθεί με τη φυσική παρουσία των συμμετεχόντων, στο χώρο των αγώνων, το Σάββατο 19η Δεκέμβρη 2015 (10:00 – 10:15). Λόγω περιορισμένου χώρου θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας στις συμμετοχές με φυσική παρουσία.

6. ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΩΝ: Οι συμμετέχοντες θα χωριστούν, ανάλογα με την ηλικία τους, σε δυο κατηγορίες: μαθητές δημοτικών και μαθητές γυμνασίων και λυκείων. Ανάλογα με τις συμμετοχές, θα επιλεγεί και ο αριθμός των γύρων στο ελβετικό σύστημα (ή round robin) αγώνων του Swiss Manager για κάθε κατηγορία αγωνιζομένων.

7. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΝΩΝ:

Σάββατο 19η Δεκέμβρη Άφιξη συμμετεχόντων &
επιβεβαίωση συμμετοχών 10:00 – 10:15
Τελετή Έναρξης 10:15 – 10:30
Α’ φάση: Μαθητές δημοτικών 10:30 – 19:00
Απονομές Επάθλων 19:15 – 19:30
Κυριακή 20η Δεκέμβρη Β’ Φάση: Μαθητές γυμνασίων – λυκείων 11:00 – 19:30
Τελετή Λήξης – Απονομές Επάθλων 19:45 – 20:00

8. ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ: Επικεφαλής διαιτητής των αγώνων ορίζεται ο διαιτητής της ΕΣΟ Νίκος Ροκοπάνος με βοηθούς που θα οριστούν από το Σκακιστικό Όμιλο Σάμου.

9. ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΙΣΟΒΑΘΜΙΑΣ: Σε περίπτωση ισοβαθμίας ισχύουν τα εξής:
Για το ελβετικό σύστημα:
i) Αποτέλεσμα του τουρνουά των ισόβαθμων εάν έχουν παίξει όλοι μεταξύ τους.
ii) Το κριτήριο Μπούλχοτζ (βαθμοί των αντιπάλων)
iii) Το κριτήριο Σόννεμπορν – Μπέργκερ (βαθμοί αντιπάλων ανάλογα με το αποτέλεσμα).
iv) Άθροισμα προοδευτικής βαθμολογίας (και τα κριτήρια άρσης της).
v) Αριθμός νικών (προηγείται ο σκακιστής-τρια με τις περισσότερες νίκες).
Για το κυκλικό σύστημα (round robin):
i) Το σύστημα Σόννεμπορν – Μπέργκερ (βαθμοί αντιπάλων ανάλογα με το αποτέλεσμα).
ii) Αριθμός νικών (προηγείται ο σκακιστής-τρια με τις περισσότερες νίκες).
iii) Κατάταξη βαθμών του τουρνουά μεταξύ των ισόβαθμων.

10. ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ: Σε όλους τους συμμετέχοντες θα απονεμηθούν αναμνηστικά διπλώματα συμμετοχής. Μετάλλια θα απονεμηθούν στους 3 πρώτους της τελικής κατάταξης κάθε κατηγορίας.

Μεγάλες Προσωπικότητες στο Σκάκι – Μπόρις Σπάσκυ

Γεννημένος στις 30 Ιανουαρίου του 1937 στο Λένινγκραντ  της Ρωσίας, ο Μπόρις Σπάσκυ εμφανίζει την σκακιστική του ιδιοφυία σε νεαρή ηλικία. Έγινε Διεθνής Maitre το 1955, και ήταν ο παγκόσμιος πρωταθλητής σκακιού από το 1969 μέχρι την απώλεια του τίτλου από τον Αμερικανό Μπόμπι Φίσερ το 1972. Ο Σπάσκυ έχασε επίσης στην ρεβάνς με τον Φίσερ το 1992, και συνέχισε να αγωνίζεται μέχρι το 2010 όταν και νοσηλεύτηκε με σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο.

σπασκυ

Στην παιδική του ηλικία, η οικογένεια του αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πόλη του Λένιγκραντ κατά τη διάρκεια της ναζιστικής εισβολής του 1942, και έτσι έμαθε να παίζει σκάκι, ενώ ταξίδευε σ ‘ένα τρένο. Αν και η οικογένεια του δυσκολευόταν οικονομικά μετά την εγκατάστασή τους στο Κίροφ, ο Σπάσκυ έδειξε ασυνήθιστο ταλέντο και επιμονή ως σκακιστής. Στην ηλικία των 10, κέρδισε τον τότε Παγκόσμιο Πρωταθλητή Mikhail Botvinnik σε μια έκθεση.

Το 1953, ο Σπάσκυ έπαιξε εντυπωσιακά σε ένα τουρνουά στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας, και κέρδισε το βαθμό του Διεθνούς Μάστερ. Δύο χρόνια αργότερα, κέρδισε το Παγκόσμιο Σκακιστικό Πρωτάθλημα Νέων στην Αμβέρσα του Βελγίου. Στα 18 του, έγινε ο νεότερος σκακιστής στην επίτευξη του βαθμού του Διεθνούς Grandmaitre.

Το 1956, ο Σπάσκυ προκρίθηκε στο τουρνουά μεταξύ των κορυφαίων διεκδικητών για τον παγκόσμιο τίτλο. Ωστόσο, αποροφήθηκε με την εργασία του στο πανεπιστήμιο του Λένινγκραντ και ένα διαζύγιο, με αποτέλεσμα την πτώση της απόδοσης του κατά τα επόμενα έτη.

Στην συνέχεια άλλαξε προπονητές και τελικά επέστρεψε στην κορυφή του αθλήματος. Κέρδισε το πρώτο του δύο πρωταθλήματα ΕΣΣΔ το 1961, και ήταν ξανά μέσα στο Τουρνουά των Υποψηφίων στο 1965. Είχε αναπτύξει μια φήμη για το ολοκληρωμένο παιχνίδι του, ικανός να αναπτύσει φοβερές επιθέσεις ή να περιμένει υπομονετικά για τον αντίπαλό του να κάνει ένα λάθος.

Το 1966, ο Σπάσκυ στην πρώτη του προσπάθεια στη διεκδίκηση του παγκόσμιου τίτλου απέναντι στον Tigran Petrosyan δεν τα κατάφερε. Μετά από 3 χρόνια ξανακέρδισε την δυνατότητα να αναμετρηθεί για τον τίτλο,  με αποτέλεσμα να γίνει ο 10ος παγκόσμιος πρωταθλητής σκακιού.

Τον τίτλο διατήρησε για τρία χρόνια, μέχρι την ήττα του από αμερικανό Μπόμπι Φίσερ στο Ρέικιαβικ, στην Ισλανδία, το 1972  στον γνωστό και ως “Αγώνα του Αιώνα”. Ο ανταγωνισμός αυτός είχε και πολιτική σημασία με τους συμμετέχοντες να εκπροσωπούν τις δύο πλευρές του Ψυχρού Πολέμου . Ήταν μια απογοητευτική απώλεια για τον Spassky, την πρώτη του σε έξι αγώνες ενάντια Fischer.

Fischer 2
Ο Σπάσκυ παρέμεινε μεταξύ των κορυφαίων παικτών στον κόσμο για αρκετά χρόνια, κερδίζοντας το σοβιετικό πρωτάθλημα το 1973 και την συμμετοχή του  σε πολλά Τουρνουά υποψήφιων. Εν τω μεταξύ, εγκαταστάθηκε στο Παρίσι με την τρίτη σύζυγό του και έγινε Γάλλος πολίτης το 1978.

Κατά τα τέλη της δεκαετίας του 1980,ο Σπάσκυ δεν έπαιζε πλέον σε κορυφαίο επίπεδο, και φαινόταν απλά ικανοποιημένος με τις ισοπαλίες στους αγώνες του.

Το 1992, έχασε στην ρεβάνς ενάντια στον απομονωμένο Φίσερ στη Γιουγκοσλαβία. Μετά τη σύλληψή του Φίσερ το 2004, ο Σπάσκυ έγραψε μια επιστολή για λογαριασμό του φίλου του στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, δηλώνοντας, “Ο Μπόμπυ και εγώ διαπράξαμε το ίδιο έγκλημα. Επιβάλλετε μου τις ίδιες κυρώσεις. Συλλάβετε με. Καιβάλτε μας στο ίδιο κελί με Μπόμπι Φίσερ. Να μας δώσετε μόνο ένα σκάκι. “

Υπέστη ένα ήπιο εγκεφαλικό επεισόδιο το 2006, αλλά ένα σοβαρό  το 2010 τον άφησε παράλυτο και τον οδήγησε σε πρόγραμμα αποκατάστασης.

Η βιογραφική ταινία “Pawn Sacrifice” (2015), περιγράφει την αντιπαλότητα των 2  πρωταθλητών στον “Αγώνα του Αιώνα” με φόντο των Ψυχρό Πόλεμο.

3o Κύπελλο Ελλάδας Λύσης Σκακιστικών Προβλημάτων

Ελάτε να γνωρίσετε τον κόσμο του Καλλιτεχνικού Σκακιού!
Την πρώτη Κυριακή του νέου έτους, 3 Ιανουαρίου 2016 (ώρα 11.00-13.30) θα πραγματοποιηθεί το 3ο Κύπελλο Ελλάδας στη Λύση Σκακιστικών Προβλημάτων. Μετά τις, κατά γενική ομολογία, επιτυχημένες πρώτες διοργανώσεις, το Κύπελλο Λύσης δείχνει ότι θα καθιερωθεί σαν θεσμός, παίρνοντας σταθερή θέση στο ελληνικό καλεντάρι.

old-chessΠρόκειται για έναν διαγωνισμό λύσης που α) απευθύνεται τόσο σε έμπειρους λύτες όσο και σε σκακιστές που ελάχιστα ή και καθόλου έχουν ασχοληθεί με τα σκακιστικά προβλήματα β) θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα σε πολλές ελληνικές πόλεις, με κοινά θέματα και ενιαία βαθμολόγηση, ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε περισσότερους σκακιστές να γνωρίσουν τον κόσμο του Καλλιτεχνικού Σκακιού.

Στο διαγωνισμό θα δοθούν προς λύση 14 προβλήματα από όλες τις «επίσημες» κατηγορίες (4 ορθόδοξα δύο κινήσεων και από 2 ορθόδοξα τριών και περισσοτέρων κινήσεων, βοηθητικά, αντίστροφα και σπουδές) και οι διαγωνιζόμενοι θα προσπαθήσουν να λύσουν όσο περισσότερα μπορέσουν μέσα στο χρόνο των 2,5 ωρών. Τα περισσότερα προβλήματα έχουν επιλεγεί έτσι ώστε να είναι επιλύσιμα ακόμη και από άπειρους -στον τομέα αυτόν- σκακιστές, ενώ τα υπόλοιπα είναι επιπέδου διεθνών διαγωνισμών.

Φυσικά πολύ χρήσιμο έως απαραίτητο θα ήταν οι αρχάριοι στη λύση να κατατοπιστούν εκ των προτέρων για το είδος των προβλημάτων που θα αντιμετωπίσουν, τον τρόπο γραφής των απαντήσεων, τις συνθήκες κλπ. Για το σκοπό αυτό υπάρχει υλικό στην ιστοσελίδα: http://www.kallitexniko-skaki.blogspot.gr (με χρήση υπερσυνδέσεων επί της παρούσας προκήρυξης). Συγκεκριμένα: α) Περιγραφή όλων των επίσημων κατηγοριών και του τρόπου γραφής των λύσεων β) Ειδική αναφορά στα Βοηθητικά και τα Αντίστροφα γ) Διαδικτυακές προτάσεις για να βρείτε προβλήματα δ) Το γλαφυρό άρθρο του Παναγιώτη Κονιδάρη «η συνωμοσία των λυτών»:  ε) Λεπτομερέστερη και επιστημονικότερη παρουσίαση του Καλλιτεχνικού Σκακιού, για όσους ενδιαφέρονται να εμβαθύνουν στο θέμα.

Συνοπτική περιγραφή
Τα προβλήματα μοιράζονται τυπωμένα σε διαγράμματα. Ο κάθε λύτης τοποθετεί τις θέσεις στη σκακιέρα που του δίνεται ( μπορεί να χρησιμοποιήσει και δικές του) και προσπαθεί να βρει τις λύσεις μετακινώντας, αν θέλει, τα κομμάτια. Καταγράφει τις απαντήσεις σε ειδικό φύλλο.

Βαθμολόγηση, βραβεύσεις, Elo
Οι απαντήσεις των λυτών όλης της χώρας θα συγκεντρωθούν και θα βαθμολογηθούν από τον «κεντρικό» διοργανωτή, ώστε να υπάρξει ενιαίος πίνακας βαθμολογίας. Τα αποτελέσματα θα «μετρήσουν» για το Διεθνές Elo (του Καλλιτεχνικού Σκακιού, εννοείται). Ο πρώτος στην κατάταξη καθώς και ο πρώτος έφηβος [Προσοχή! Για τον ορισμό του «εφήβου» θα ακολουθήσουμε φέτος τον κανονισμό της WFCC που περιλαμβάνει όποιον δεν κλείσει, μέσα στο 2016, τα 23 του χρόνια] θα βραβευθούν με κύπελλα, ενώ οι επόμενοι δύο με μετάλλια. Μετάλλιο θα απονεμηθεί και στην πρώτη γυναίκα. Οι κατά τόπους Διευθυντές Αγώνων μπορούν προαιρετικά να βαθμολογήσουν (ανεπίσημα) σε τοπικό επίπεδο τους λύτες της πόλης τους και να τους βραβεύσουν ανάλογα.

Ώρα έναρξης
Η ώρα έναρξης (11.00 π.μ.) θα τηρηθεί πολύ αυστηρά για ευνόητους λόγους (ανάγκη ταυτόχρονης έναρξης σε όλες τις πόλεις). Συνιστούμε σε όσους δεν έχουν εμπειρία τέτοιων διαγωνισμών, να προσέλθουν αρκετά νωρίτερα (30-40 λεπτά) ώστε να λύσουν με άνεση τυχόν απορίες τους.
Πόλεις όπου θα διεξαχθούν Διαγωνισμοί :
• ΠΑΤΡΑ: Υπεύθυνος: Αναστάσιος Αλεξάνδρου, τηλ. 6975926236 και 2610438224,
email: sopatron@hol.gr
• ΑΙΓΑΛΕΩ (ΑΘΗΝΑ): Ιερά Οδός & Σούτσου 1, πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου (Δαβάκη), έναντι Εθνικής Τράπεζας, τηλ. 210 5910421. Ο χώρος βρίσκεται σε απόσταση 5 λεπτών με τα πόδια από το σταθμό του μετρό στην Αγία Μαρίνα (μπλε γραμμή). Από Πειραιά εξυπηρετούν και οι λεωφορειακές γραμμές 831, 803 (αποβίβαση στη στάση «πλατεία Δαβάκη»).
Υπεύθυνος: Νίκος Μενδρινός, τηλ. 210 9833452, email: nikmendrinos@gmail.com
• ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
• ΧΑΝΙΑ: Όμιλος Αντισφαίρισης Χανίων, οδός Ανδρέα Παπανδρέου-πρώην Δημοκρατίας (εντός του Εθνικού Σταδίου). Υπεύθυνος: Νίκος Σγουρός, τηλ. 6978777543, email: nsg1971@yahoo.gr
• ΠΡΕΒΕΖΑ: Υπεύθυνος: Αντρέας Αθανασιάδης, τηλ. 6973240377,
email: andrewathanassiadis@gmail.com
• ΕΡΜΟΥΠΟΛΗ Σύρου: Αφροδίτης 2 (εντευκτήριο Σ.Σ. Σύρου). Υπεύθυνος: Μιχαήλ Κεραμιώτης,
τηλ: 6937313878, email: slowhand@otenet.gr
• ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ: Κομνηνών 6 & Τραπεζούντος 38. Υπεύθυνος: Κώστας Αλεξίου, τηλ: 6977757507 και 2463021070 (5-9 μ.μ. Δευ-Παρ), email: alkostas58@yahoo.gr
ΣΑΜΟΣ: α) στο Βαθύ Σάμου (Μανιάκειο). Υπεύθυνος: Δημήτρης Δαγκλής, τηλ: 6946951431, email: ddaglis@hotmail.com και β) στο Καρλόβασι Σάμου (Εμπορική Σχολή Πανεπιστημίου Αιγαίου). Υπεύθυνος: Νίκος Ροκοπάνος, τηλ: 6934685843, email: nikosrokopanos@gmail.com
• ΔΡΑΜΑ: Δημοτικό Ωδείο Δράμας. Υπεύθυνος: Χρήστος Δεμιρτζόγλου, τηλ: 6945499800
email: sidchris@gmail.com
• ΑΓ. ΚΗΡΥΚΟΣ Ικαρίας: Υπεύθυνος: Κοσμάς Κέφαλος, τηλ: 6955475693,
email: kosmaskefalos@gmail.com
• ΗΡΑΚΛΕΙΟ Κρήτης
Στα μέσα Δεκεμβρίου θα κυκλοφορήσει η τελική προκήρυξη, όπου θα προστεθούν όσα στοιχεία λείπουν (διευθύνσεις, τηλέφωνα κλπ) και, ενδεχομένως, και άλλες πόλεις.
Υπεύθυνος για τη διοργάνωση είναι ο 3 φορές πρωταθλητής Ελλάδας (στη λύση σκ. προβλημάτων) Νίκος Μενδρινός (στοιχεία επικοινωνίας πιο πάνω) σε συνεργασία με την Επιτροπή Καλλιτεχνικού Σκακιού της Ε.Σ.Ο. Για κάθε ζήτημα που δεν προβλέπεται από την παραπάνω προκήρυξη, αρμόδια να αποφασίσει είναι τριμελής επιτροπή που αποτελείται από τους κ.κ. Νίκο Μενδρινό, Χάρη Φουγιαξή και Δημήτρη Σκυριανόγλου.