Θερινή Σκακιστική Ακαδημία 2015 – Δελτίο τύπου

Ο Σκακιστικός Όμιλος Σάμου «Μέλισσος» ανακοινώνει μέσω του Τύπου ότι ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι δραστηριότητες της φετινής «Θερινής Σκακιστικής Ακαδημίας» από την 23η έως την 26η Ιούλη.

Η Ακαδημία οργανώθηκε σε συνεργασία με τον Δήμο Σάμου στα πλαίσια των δράσεων για την ανάδειξη της υποψηφιότητας της Σάμου ως πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021 ενώ συμμετείχε και ο διεθνούς φήμης Grand Maitre Στέλιος Χαλκιάς. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που ένας τόσο ισχυρός σκακιστής επισκέφτηκε το Νησί μας.

Στις δραστηριότητες της Ακαδημίας περιλαμβανόταν ένα τριήμερο σκακιστικό σεμινάριο 12 ωρών στο οποίο δίδαξε ο GM Στέλιος Χαλκιάς που πραγματοποιήθηκε στις αίθουσες που χρησιμοποιεί ο Όμιλος στο Βαθύ και στο Καρλόβασι. Το σεμινάριο παρακολούθησαν περισσότεροι από 20 σκακιστές του Ομίλου και διδάχτηκαν πολλά από τον φιλοξενούμενο γκραν μετρ.

Τον μεγάλο γκραν μετρ όμως είχαν την τύχη να γνωρίσουν και οι πιο μικροί σκακιστές του Ομίλου αφού στο περιθώριο του σκακιστικού σεμιναρίου βρέθηκε χρόνος ώστε ο GM Στέλιος Χαλκιάς να βρεθεί με τους μικρούς σκακιστές και να μιλήσει μαζί τους για το σπουδαίο αυτό πνευματικό παιχνίδι αλλά και να τους δείξει μικρά και μεγάλα μυστικά πάνω στη σκακιέρα!

Οι δραστηριότητες της φετινής ακαδημίας ολοκληρώθηκαν το απόγευμα της Κυριακής 26 Ιούλη με ένα αγώνα επίδειξης σιμουλτανέ 40 σκακιέρων. Ο αγώνας πραγματοποιήθηκε στην αυλή του Δημαρχείου στο Βαθύ Σάμου δίπλα στην υπαίθρια σκακιέρα που αγοράστηκε πρόσφατα από το Δήμο Σάμου. Σε έναν αγώνα που κράτησε πάνω από τρεις ώρες ο GM Στέλιος Χαλκιάς έπαιξε με 40 σκακιστές κάθε ηλικίας και επιπέδου και το τελικό αποτέλεσμα, που λίγη σημασία έχει, ήταν 38 νίκες και 2 ισοπαλίες.

Ευχαριστούμε θερμά:

  • τον Δήμαρχο Σάμου κ. Μιχάλη Αγγελόπουλο που με χαρά ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημά μας για την οργάνωση της ακαδημίας.
  • το Προσωπικό του Δήμου Σάμου και ιδιαίτερα τις κυρίες Έλενα Χουσνή και Αγγέλα Καζάκου καθώς και τον εκπαιδευτικό κ. Αντώνη Παναγιώτου που εργάστηκαν ακούραστα για την άρτια διοργάνωση του αγώνα επίδειξης στην αυλή του Δημαρχείου,
  • την αεροπορική εταιρεία Astra Airlines που με χαρά πρόσφερε το εισιτήριο για την μεταφορά από και προς Σάμο του GM,
  • τον κ. Δημήτρη Χριστινίδη και το ξενοδοχείο Samos Bay Hotel που ευγενικά παραχώρησε ένα δωμάτιο για την φιλοξενία του GM,
  • τον κ. Στέλιο Ζαρμπάνη και την εταιρεία Cash & Carry Ζαρμπάνης που προσέφερε τα νερά, αναψυκτικά και σνακ στους μικρούς σκακιστές που συμμετείχαν στον αγώνα επίδειξης,
  • την Σαμιακή Τηλεόραση και τον κ. Αλέξη Κομνηνό από το Samos Radio Café που κάλυψαν δημοσιογραφικά τον αγώνα επίδειξης,
  • τους διευθυντές των ΕΠΑΛ Σάμου και Γυμνασίου Καρλοβασίου κ. Βαγγέλη Τσεσμελή και κ. Γιάννη Σοφούλη που συμπλήρωσαν το σκακιστικό υλικό για τον αγώνα επίδειξης.

Συγχαίρουμε τους σκακιστές που συμμετείχαν στο σεμινάριο και έπαιξαν στον αγώνα επίδειξης και περιμένουμε να τους δούμε και πάλι σε κάποιο από τα σκακιστικά δρώμενα που ακολουθούν!

Ελπίζουμε και ευχόμαστε η ιδέα του Δημάρχου κ. Μιχάλη Αγγελόπουλου για την καθιέρωση μιας Σαμιακής Θερινής Σκακιστικής Ακαδημίας (με σεμινάρια και αγώνες επίδειξης) σε ετήσια βάση να πραγματοποιηθεί! Τα μέλη του Μέλισσου είναι πάντα πρόθυμα να εργαστούν για αυτόν τον σκοπό!

Mέλισσος εκ της Σάμου

Μέλισσος εκ της Σάμου: (μέσα του 5ου αιώνος π.α.χ.χ): Υιός του Ιθαγενούς, μαθητής του Παρμενίδου.Συγγράψας σε ιωνική διάλεκτο το “Περί Φύσεως ή Περί Του Όντος“, υποστηρίζει το ενιαίο του Κόσμου και τονίζει το “ΑΕΙ ΗΝ Ο,ΤΙ ΗΝ ΚΑΙ ΑΕΙ ΕΣΤΑΙ“.

Κατά τον Μέλισσο, το Όν είναι ενιαίο, αιώνιο, άπειρο, ακίνητο, απολύτως όμοιο με τον ευατό του. Είναι αιώνιο διότι εάν έχει γίνει προτού γεννηθεί, δεν θα ήταν παρά τίποτε και εάν δεν ήταν παρά τίποτε, τότε δεν θα μπορούσε ποτέ να υπάρξει, διότι τίποτε απολύτως δεν γίνεται από το τίποτε

Πηγή: Θύραθεν Φιλοσοφικό Λεξικό

38ο Διεθνές Τουρνουά “Ίκαρος”

Το 38ο διεθνές τουρνουά  «Ίκαρος 2015» πέρασε ήδη στην ιστορία. Οι 134 σκακιστές και σκακίστριες αγωνίστηκαν σε μια σπουδαία διοργάνωση, γνώρισαν τις ομορφιές τις Ικαρίας, διασκέδασαν και ακολούθησαν τους χαλαρούς ρυθμούς του τόπου.

Το τουρνουά ολοκληρώθηκε με την αναμενόμενη επικράτηση του Ούγγρου Προχάσκα, ο οποίος, όπως αναφέραμε σε προηγούμενο ενημερωτικό δελτίο, είχε εξασφαλίσει την πρώτη θέση έναν γύρο πριν από τη λήξη! Πέτυχε απόλυτο σκορ (9 σε 9), με απόδοση 3056!

Δεύτερος τερμάτισε ο Σέρβος Στάνκοβιτς με 7 και τρίτος ο Αυστραλός Σμερντόν με 6,5 βαθμούς.

Στο διεθνές τουρνουά  «Ίκαρος 2015» ενσωματώθηκαν τα Πανελλήνια Ανοιχτά Πρωταθλήματα Ανδρών και Γυναικών. Πρωταθλητής Ελλάδος αναδείχθηκε ο Νίκος Γαλόπουλος και τις δύο επόμενες θέσεις, που εξασφαλίζουν πρόκριση στο Κλειστό Πρωτάθλημα Ελλάδος 2016, κατέλαβαν οι Θ. Καραγιάννης και Ι. Συμεωνίδης (όλοι με 6,5 βαθμούς).

Πανελληνιονίκης στις γυναίκες αναδείχθηκε η πολυπρωταθλήτρια Κατερίνα Παυλίδου. Προκρίθηκαν επίσης η Ελένη Στούμπου και η Εύη Μάκκα.

Πρωταθλητής Αιγαίου στέφθηκε ο Βασίλης Σαράντος και πρωταθλήτρια η Ποθητή Υμεναίου. Και οι δύο προκρίθηκαν στα αντίστοιχα Ανοιχτά Πρωταθλήματα Ελλάδος 2016.

Πρώτος άνω των 50 ετών ο Θ. Καραγιάννης και πρώτος άνω των 65 ο Χρ.Πούντζας, ο οποίος βραβεύτηκε με το θεσμοθετημένο Κύπελλο «Μανώλη Σταυρινάδη».

Στο β΄ γκρουπ πρώτευσε με άνεση ο Ευθύμιος Κουρούκλης (8 στα 9), ο οποίος πρόσφερε το χρηματικό του βραβείο το ΚΕΘΕΑ, για να αγοραστούν σκακιέρες και βιβλία για τους ανήλικους τοξικομανείς. Δεύτερος ο Αντ. Λάσπας με 7 και τρίτος ο Κ. Νομικός με 6,5. Καλύτερη σκακίστρια η Α. Καραμιτάνη και πρώτος Αιγαιοπελαγίτης ο δεκάχρονος Σωτ. Διαμαντάκος.

Σε επόμενο σημείωμα θα αναφερθούμε στα δεκάδες παιδιά που βραβεύτηκαν και από τα δύο γκρουπ, στις παράλληλες εκδηλώσεις, καθώς και στην όμορφη τελετή λήξης. Μικρή εξαίρεση η αναφορά σε μια βράβευση, επειδή το δυνατό και παρατεταμένο χειροκρότημα από όλους του παριστάμενους ηχεί ακόμα στα αυτιά μας: στο τέλος της εκδήλωσης τιμήθηκαν οι τυφλοί σκακιστές Μάριος Δουμπός, Τζιόργκο Αλίγια και Κατερίνα Μάντεση για την ισότιμη συμμετοχή τους, για την αγωνιστική τους διάθεση και για υποδειγματικό ήθος τους!

Άρθρο του φίλου Κοσμά Κέφαλου.

Θερινό Σκακιστικό Camp με τον GM Στέλιο Χαλκιά

Ο Σκακιστικός Όμιλος Σάμου στα πλαίσια των δράσεων για την ανάδειξη της υποψηφιότητας της Σάμου ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021, συνδιοργανώνει με τον Δήμο Σάμου ένα σπουδαίο σκακιστικό δρώμενο με τον τίτλο Θερινή Σκακιστική Ακαδημία 2015 με την συμμετοχή του Grand Maitre Στέλιου Χαλκιά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο 34 ετών Στέλιος Xαλκιάς είναι Διεθνής Μετρ από το 1998 και Γκραν Μετρ από το 2002 ενώ η διεθνής πορεία του είναι αξιοζήλευτη με πολλές διακρίσεις τόσο σε πανευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.
Είναι η πρώτη φορά που ένας τόσο πολύ ισχυρός σκακιστής του επιπέδου Grand Maitre (ή Grand Master) θα βρεθεί στο Νησί μας όπου οι μικροί (αλλά και οι μεγάλοι!) φίλοι του Σκακιού θα έχουν την ευκαιρία να παίξουν μαζί του σε έναν αγώνα επίδειξης αλλά και να διδαχτούν από αυτόν σε ένα τριήμερο σκακιστικό σεμινάριο που θα προηγηθεί του αγώνα επίδειξης.
Ο αγώνας επίδειξης θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Κυριακής 26 Ιούλη στην πλατεία του Δημαρχείου στο Βαθύ και θα μπορούν να συμμετάσχουν ελεύθερα 40 σκακιστές κάθε ηλικίας και επιπέδου.

ΑΦΙΣΑ ΘΕΡΙΝΟ ΚΑΜΠ(2)