Σκακιστική νουβέλα – Stefan Zweig

Στη Σκακιστική Νουβέλα, ο Τσβάιχ αναφέρεται ανοικτά στη διαλεκτική φύση του σκακιού, την ιδιομορφία του να συνενώνει τα πιο αντίθετα γνωρίσματα της ύπαρξης, όπως την λογική και την φαντασία.

Ο Τσβάιχ χρησιμοποιεί ψυχολογικού τύπου περιγραφές, ενώ η γραφή του είναι κομψή και διεισδυτική. Οι ήρωές του κινούνται σε ακραίες καταστάσεις, καθώς αμφιταλαντεύονται ανάμεσα στον κόσμο της φαντασίας και της πραγματικότητας. Πρόκειται για διχασμένες προσωπικότητες, οι οποίες μετεωρίζονται ανάμεσα στο υγιές και το νοσηρό. Αλλωστε, το ενδιαφέρον του για την ψυχανάλυση και τις θεωρίες του Φρόυντ επηρέασε τις νουβέλες, τα δοκίμια και τις βιογραφίες του.

skakistikiΣτο πλοίο, με δρομολόγιο από τη Νέα Υόρκη στο Ρίο και το Μπουένος Άιρες, όπου αρκετοί Ευρωπαίοι επιβάτες, φεύγοντας μακριά από τη βία και τη σύγχυση του ναζισμού, αναζητούν καταφύγιο στην Αργεντινή και τη Βραζιλία ως τόπο εξορίας και ελπίδας, ο δρ. Μπ. αντιμετωπίζει σε μια παρτίδα σκακιού τον Μίρκο Τσέντοβιτς, τον σκοτεινό παγκόσμιο πρωταθλητή. Ο συγγραφέας αναπτύσσει με μεγαλειώδη τρόπο το θέμα του πνευματικού εγκλεισμού που δεν μπορεί να βρει διέξοδο παρά στην τρέλα. Ο δρ. Μπ., πριν ταξιδέψει, υπέστη από τους ναζί μια ιδιαίτερη φυλάκιση σ’ ένα εντελώς άδειο δωμάτιο ξενοδοχείου, χωρίς τίποτα να μπορεί ν’ απασχολήσει ή να διασκεδάσει το μυαλό του, μέχρι που ανακάλυψε ένα εγχειρίδιο με παρτίδες σκακιού που άρχισε ν’ αποστηθίζει και να ξαναπαίζει από μνήμης. Έχοντας εξαντλήσει τις πηγές του βιβλίου, το μυαλό του τον οδήγησε σε παρτίδες με αντίπαλο τον εαυτό του κι έτσι άρχισε να υποβάλλεται σε μια σχιζοφρενική διάλυση που επρόκειτο να αποβεί μοιραία.

Μέσα από αυτή την εξιστόρηση, που δεν είναι παρά η κρυφή αυτοβιογραφική εξομολόγηση της πορείας του ίδιου του συγγραφέα ως την εξορία του το ’40 στη Νότιο Αμερική και τη δραματική αυτοκτονία του, ο Τσβάιχ θέτει τα ερωτήματα για το διχασμό ανάμεσα στη φαντασία και την πραγματικότητα, το επιθυμητό και το υπαρκτό, αναδεικνύοντας τη σύγκρουση ανάμεσα στην πνευματική κληρονομιά του ανθρωπισμού και την κτηνώδη λογική της φασιστικής βαρβαρότητας.

Η «Σκακιστική νουβέλα» του μεγάλου αυστροεβραίου συγγραφέα είναι δικαίως μια από πλέον διαβασμένες και σχολιασμένες νουβέλες του εικοστού αιώνα.

Σας το προτείνουμε ανεπιφύλακτα και θα το βρείτε από τις εκδόσεις Αγρα σε μετάφραση της Μ.Αγγελίδου.

Απόσπασμα 

«Οι άνθρωποι που διακρίνονται από κάποια μονομανία, που είναι καρφωμένοι σε μια έμμονη ιδέα, ασκούσαν ανέκαθεν μια έλξη πάνω μου. Γιατί όσο πιο περιορισμένα είναι τα όρια ενός πνεύματος, τόσο απ’ την άλλη φτάνει να αγγίζει το Άπειρο. Αυτοί οι άνθρωποι, οι φαινομενικά περιθωριακοί και απόβλητοι, χτίζουν με τα δικά τους παράξενα υλικά, σαν τους τερμίτες, ένα είδος μικρόκοσμου, που είναι ταυτόχρονα μοναδικός και αξιοσημείωτος. Γι’ αυτό και δεν έκρυψα καθόλου την πρόθεσή μου να παρακολουθήσω από κοντά αυτό το σπάνιο δείγμα μονόπλευρης διανοητικής ανάπτυξης, αξιοποιώντας έτσι το δωδεκαήμερο ταξίδι που μας χώριζε από το Ρίο.» (σ.23)

Δελτίο Τύπου για το 3ο Σκακιστικό Ατομικό Σχολικό Πρωτάθλημα Σάμου 2015

Ο Σκακιστικός Όμιλος Σάμου «Μέλισσος» ενημερώνει μέσω του Τύπου ότι το «3ο Σκακιστικό Ατομικό Σχολικό Πρωτάθλημα Σάμου» για μαθητές δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων πραγματοποιήθηκε με επιτυχία κατά το διήμερο 14 και 15 Μαρτίου 2015.

Στους αγώνες συμμετείχαν συνολικά 86 μαθητές και μαθήτριες στις εξής κατηγορίες:

  • Δημοτικά–μικροί (α’, β’ και γ’ τάξη) 14 μαθητές,
  • Δημοτικά-μεγάλοι (δ’, ε’ και στ’ τάξη) 36 μαθητές,
  • Γυμνάσια 20 μαθητές και
  • Λύκεια 16 μαθητές.

Νικητές σε κάθε κατηγορία αναδείχτηκαν οι:

Δημοτικά μικροί

1ος Μαθιός Νίκος του Δημοτικού Σχολείου Βαθέος,
2ος Ταρασίδης Δημήτρης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Καρλοβασίου,
3ος Ευστρατίου Δημήτρης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σάμου

Δημοτικά μεγάλοι

1ος Διαμαντάκος Σωτήρης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σάμου,
2ος Σοφούλης Δημήτρης του Δημοτικού Σχολείου Όρμου Καρλοβασίου,
3ος Αποστόλου Δημήτρης του Δημοτικού Σχολείου Μυτιληνιών.

Γυμνάσια

1ος Δελαβέρης Εμμανουήλ του 2ου Γυμνασίου Βαθέος,
2η Τσολάκης Παράσχος του Γυμνασίου Καρλοβασίου,
3ος Χατζηνικήτας Νικόλας του Γυμνασίου Καρλοβασίου.

Λύκεια

1ος Νταγκάι Τζέρντι του Γενικού Λυκείου Μαραθοκάμπου,
2ος Κουμνιώτης Ρωμανός του Γενικού Λυκείου Σάμου,
3ος Μαργαρίτης Μανώλης του Επαγγελματικού Λυκείου Σάμου.

Οι νικητές κάθε κατηγορίας προκρίνονται για την τελική φάση του Πανελληνίου Σχολικού πρωταθλήματος που διοργανώνει η Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία από 4 μέχρι 6 Απριλίου 2015 στην Ερέτρια.

Ευχαριστούμε θερμά
τον Αντιπεριφερειάρχη Σάμου κ. Νίκο Κατρακάζο και τον Αντιδήμαρχο Καρλοβάσου κ. Τάσο Καλατζή που ευγενικά ανταποκρίθηκαν στο αίτημα μας για διάθεση ενός λεωφορείου για την ασφαλή μεταφορά των μαθητών των σχολείων της ανατολικής Σάμου από και προς το χώρο διεξαγωγής των αγώνων. Η διάθεση της Περιφέρειας να αγκαλιάσει το Σκάκι στο αμέσως επόμενο διάστημα μας έδωσε μεγάλη χαρά!

Τους υπεύθυνους Επιτροπής Παιδείας του Δήμου Σάμου κ. Βογιατζή Κώστα και κ. Καραγιάννη Δημήτρη που μερίμνησαν για την παραχώρηση του κλειστού Γυμναστηρίου ως χώρο διεξαγωγής των αγώνων.

Τον κ. Καραγεωργίου και το κατάστημα Νέα Τεχνολογία που ευγενικά ανταποκρίθηκε στο αίτημά μας για την αγορά των μεταλλίων για τους νικητές κάθε κατηγορίας.

Τον διεθνούς φήμης εκδοτικό οίκο Chess Informant που χορήγησε σκακιστικά βιβλία – διαμάντια για τους πρώτους νικητές κάθε κατηγορίας.

Το Μαυρογένειο ΕΠΑΛ Σάμου, το ΓΕΛ Σάμου, και τους λυκειάρχες κ.κ Βαγγέλη Τσεσμελή και Ιωάννη Τζανή για την άψογη φιλοξενία που μας παρείχαν.

Το Γυμνάσιο Καρλοβασίου και τον γυμνασιάρχη κ. Γιάννη Σοφούλη που συμπλήρωσε το σκακιστικό υλικό του Ομίλου με το υλικό του Γυμνασίου για να καλυφθεί η μεγάλη συμμετοχή των παιδιών.

Τους εκπαιδευτικούς κυρίους Δρίτσα Δημήτρη, Σαμψωνίδη Ανέστη, Καρύδα Αλέξανδρο και τις υπεύθυνες των σχολικών δραστηριοτήτων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σάμου κυρίες Πέλλα Πέλλη Παππά και Λασκαρίδου Σοφία για την πολύτιμη βοήθεια που παρείχαν τόσο στην καταχώρηση των αποτελεσμάτων και τη διενέργεια των ηλεκτρονικών κληρώσεων όσο και στην διαιτησία.

Την Σκακιστική Ομάδα της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, τα μέλη της οποίας Γιαλιάς Χρήστος και Χασιώτης Σταμάτης ανέλαβαν το δύσκολο έργο της διαιτησίας στους ομίλους των μεγάλων.

Τα μέλη του Ομίλου κ. Διαμαντάκο Γιάννη και Δαγκλή Δημήτρη που όχι μόνο διαιτήτευσαν αλλά ακούραστα πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους κατά τη διάρκεια του διημέρου για την επιτυχή διοργάνωση ενός ακόμα σχολικού τουρνουά.

Συγχαίρουμε τους νικητές κάθε κατηγορίας και τους ευχόμαστε να έχουν πάντα επιτυχίες.
Κλείνοντας, θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους τους μαθητές για τη συμμετοχή τους και ευχόμαστε να τους δούμε ξανά στο επόμενο τουρνουά!


Αποτελέσματα του 3ου Σκακιστικού Ατομικού Σχολικού Πρωτάθληματος Σάμου 2015

Ακολουθούν αναλυτικά αποτελέσματα του 3ου Σκακιστικού Ατομικού Σχολικού Πρωτάθληματος Σάμου 2015, που διεξήχθη το περασμένο Σαββατοκύριακο 14 και 15 Μαρτίου 2015, με συμμετοχή 86 μαθητών από σχολεία της Σάμου.

Αναλυτικότερα:

  1. Τελική Κατάταξη ομίλου: Δημοτικά (Α-Γ) & Νηπιαγωγεία), μετά από 7 γύρους.
  2. Τελική Κατάταξη ομίλου: Δημοτικά (Δ-ΣΤ), μετά από 7 γύρους.
  3. Τελική Κατάταξη ομίλου: Γυμνάσια, μετά από 7 γύρους.
  4. Τελική Κατάταξη ομίλου: Λύκεια – ΕΠΑΛ, μετά από 7 γύρους.

Μια σημαντική επιστημονική εξέλιξη, Καρλόβασι Σάμου – Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Ο Δρ. Αντώνης Τσολομύτης και ο Δρ. Ανδρέας Παπασαλούρος, καθηγητές στο Πανεπιστήμιο του Αιγαίου στο Καρλόβασι της Σάμου, είναι οι πρωτοπόροι δημιουργοί του νέου λογισμικού το οποίο μετατρέπει μαθηματικούς τύπους σε Braille.
Η δουλειά τους αυτή έρχεται να καλύψει ένα κενό το οποίο αφορά τις δυσκολίες φοίτησης μαθητών με προβλήματα όρασης, παγκοσμίως. Μια ανισότητα, η οποία απέτρεπε πολλούς από αυτούς να ασχοληθούν με τις θετικές επιστήμες.
Το πρόγραμμα θα διατίθεται με άδεια ελεύθερου λογισμικού.
Συγχαρητήρια σε όλους όσους ασχολήθηκαν για την ανάπτυξη του λογισμικού και ιδιαίτερα στον πρόεδρο του Συλλόγου μας κ.Τσολόμυτη!

Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο της Καθημερινής.