1o Τουρνούα Χριστουγέννων Γυμνασίων – Λυκείων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η διοργάνωση του 1ου σκακιστικού Τουρνουά Χριστουγέννων στο ΕΠΑΛ Σάμου με πρωτοβουλία των κ.κ Τσεσμελή και Ροκοπάνου.

Η διεξαγωγή του έγινε στο κλειστό γυμναστήριο του συλλόγου το 2ήμερο 22 & 23 Δεκέμβριου. Είχαμε συνολικά 43 συμμετοχές και η κλήρωση έγινε βάσει του Ελβετικού Συστήματος (9 γύροι).

Ο Σύλλογος θα βρίσκεται πάντα κοντά σε κάθε σκακιστική προσπάθεια στο νησί μας και σύντομα μάλιστα θα ανακοινωθούν οι επίσημες ημερομηνίες των τοπικών Σχολικών Πρωταθλημάτων στα οποία θα είμαστε συνδιοργανωτές.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα εδώ.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Εσωτερικοί Αγώνες Ομίλου 2014-2015

Image

Στα πλαίσια των μαθημάτων μας και με σκοπό την απόκτηση αγωνιστικών εμπειριών, διοργανώνουμε περιοδικά αγώνες μεταξύ των δύο τμημάτων μας (Βαθέος και Καρλοβάσου).

Στις συναντήσεις αυτές εξομοίωνονται οι συνθήκες επίσημων αγώνων (χρήση ρολογιών, σκακιστική γραφή κ.τ.λ) προκειμένου οι αθλητές μας να προετοιμάζονται κατάλληλα για την συμμετοχής τους σε επίσημους αγώνες.

Σε αυτές τις συναντήσεις οι ομάδες αποτελούνται από 10 παίκτες η καθεμία με τους αθλητές να καλύπτουν από παιδικές εώς εφηβικές σκακιέρες.

Από τον Σεπτέβριο εώς σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί ήδη 2 αναμετρήσεις (μία στο Βαθύ και μία στο Καρλόβασι) από όπου και οι παρακάτω φωτογραφίες.

IMAG0089 IMAG0090 IMAG0094 IMAG0095 IMAG0155 IMAG0156 IMAG0157 IMAG0158 IMAG0160 photo2.php photo3.php

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

 

2o Kύπελλο Ελλάδος Λύσης Σκακιστικών Προβλημάτων

Την πρώτη Κυριακή του νέου έτους, 4 Ιανουαρίου 2015 (ώρα 11.00-13.30) θα πραγματοποιηθεί το 2ο Κύπελλο Ελλάδας στη Λύση Σκακιστικών Προβλημάτων. Μετά την, κατά γενική ομολογία, επιτυχημένη πρώτη διοργάνωση, το Κύπελλο Λύσης φιλοδοξεί να καθιερωθεί σαν θεσμός, παίρνοντας σταθερή θέση στο ελληνικό καλεντάρι.

Πρόκειται για έναν διαγωνισμό λύσης που απευθύνεται τόσο σε έμπειρους λύτες όσο και σε σκακιστές που ελάχιστα ή και καθόλου έχουν ασχοληθεί με τα σκακιστικά προβλήματα.

Στο διαγωνισμό θα δοθούν προς λύση 14 προβλήματα από όλες τις «επίσημες» κατηγορίες (4 ορθόδοξα δύο κινήσεων και από 2 ορθόδοξα τριών και περισσοτέρων κινήσεων, βοηθητικά, αντίστροφα και σπουδές) και οι διαγωνιζόμενοι θα προσπαθήσουν να λύσουν όσο περισσότερα μπορέσουν μέσα στο χρόνο των 2,5 ωρών. Τα περισσότερα προβλήματα έχουν επιλεγεί έτσι ώστε να είναι επιλύσιμα ακόμη και από άπειρους -στον τομέα αυτόν- σκακιστές, ενώ τα υπόλοιπα είναι επιπέδου διεθνών διαγωνισμών.

Φυσικά πολύ χρήσιμο έως απαραίτητο θα ήταν οι αρχάριοι στη λύση να κατατοπιστούν εκ των προτέρων για το είδος των προβλημάτων που θα αντιμετωπίσουν, τον τρόπο γραφής των απαντήσεων, τις συνθήκες κλπ. Για το σκοπό αυτό υπάρχει υλικό στην επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης.

Οι απαντήσεις των λυτών όλης της χώρας θα συγκεντρωθούν και θα βαθμολογηθούν από τον «κεντρικό» διοργανωτή, ώστε να υπάρξει ενιαίος πίνακας βαθμολογίας.  Ο πρώτος στην κατάταξη καθώς και ο πρώτος έφηβος (μέχρι 18 ετών) θα βραβευθούν με κύπελλα, ενώ οι επόμενοι δύο με μετάλλια.

Θυμίζουμε ότι πέρσι ο Σύλλογος μας υπήρξε από τους πιο δραστήριους Πανελλαδικά με 9 συμμετοχές! Σας περιμένουμε!

afisa

Αναλυτικά η προκήρυξη εδώ.

 

1ο Σαμιακό Ατομικό Σχολικό Κύπελλο – 22&23 Δεκέμβρη 2014

Το Μαυρογένειο Επαγγελματικό Λύκειο Σάμου σε συνεργασία με τον Σκακιστικό Όμιλο Σάμου «Μέλισσος» προκηρύσσουν το 1ο Σαμιακό Σκακιστικό Ατομικό Σχολικό Κύπελλο.

Οι αγώνες θα διεξαχθούν το διήμερο Δευτέρα 22 και Τρίτη 23 Δεκέμβρη 2014 στο κλειστό γυμναστήριο του Επαγγελματικού Λυκείου Σάμου. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι μαθητές και οι μαθήτριες των Γυμνασίων και των Λυκείων της Σάμου.

Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι και την Παρασκευή 19 Δεκέμβρη 2014. Οι δηλώσεις συμμετοχής μπορούν να είναι και μεμονωμένες αλλά για την ευκολότερη καταγραφή τους οι συμμετέχοντες μπορούν να δηλωθούν και από το Σχολείο τους με σχετικό έγγραφο (που θα αποσταλεί στο ΕΠΑΛ Σάμου), είτε στο τηλέφωνο: 2273035794 είτε στο email: nikosrokopanos@gmail.com

αφισα

Σας περιμένουμε!

Αναλυτικά η προκήρυξη εδώ.

Προβολή Σκακιστικής ταινίας – 07/12/2014 Αμφιθέατρο ΓΕΛ Σάμου

Ήταν το 1996 όταν ο παγκόσμιος πρωταθλητής του σκάκι Garry Kasparov αναμετρήθηκε με τον υπολογιστή IBM RS/6000 SP, γνωστό και ως Deep Blue. Ο Kasparov τον ονόμαζε περιπαικτικά «το τέρας» και ήταν η πρώτη αναμέτρηση ανθρώπου και μηχανής σε ένα πνευματικό παιχνίδι. Ο Kasparov κέρδισε την παρτίδα, ο Deep Blue κατάφερε ωστόσο να του πάρει ένα από τα παιχνίδια του τουρνουά, σηματοδοτώντας έτσι την πρώτη φορά που υπολογιστής κέρδισε παγκόσμιο πρωταθλητή σε πραγματικές συνθήκες πρωταθλήματος. Το 1997 στον αγώνα – ρεβάνς, επιβλήθηκε τελικά ο Deep Blue (χαϊδευτικά τον ονόμαζαν – λόγω της αναβάθμισής του – Deeper Blue) με τελικό σκορ 3.5-2.5. Από μόνος του ο συγκεκριμένος αγώνας παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον, όχι μόνο γιατί πρόκειται για την πρώτη συνολική νίκη σε ολόκληρο αγώνα με επίσημο χρόνο σκέψης ενός υπολογιστή εναντίον ενός παγκόσμιου πρωταθλητή, αλλά και για το όλο παρασκήνιο στη διάρκειά του αλλά και μετά τη λήξη του.

Για περισσότερα σας περιμένουμε την ερχόμενη Κυριακή 7 Δεκέμβρη 18.00 στο Αμφιθέατρο του Γενικού Λυκείου Σάμου.

ΑΦΙΣΑ 2