Διαγωνισμός Σκακιστικού Σκίτσου

Ο Σκακιστικός Σύλλογος Σάμου Μέλισσος προκηρύσσει Μαθητικό Διαγωνισμό Σκακιστικού Σκίτσου. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι μαθητές από όλα τα σχολεία της Σάμου ανεξαρτήτου ηλικίας.

Η θεματολογία θα αφορά αποκλειστικά το σκάκι (Προσωπογραφία-Σκακιέρα-Πιόνια-Παρτίδα-Τοπογραφία κλπ).

Αναλυτικά εδώ η προκήρυξη.

skaki_0

“Η δημιουργία των συνδιασμών, οδήγησε το σκάκι στην τέχνη. Αναμφισβήτητα είναι τέχνη, όπως η ζωγραφική και η γλυπτική”  Χοσέ Ραούλ Καπαμπλάνκα

Για όποιες απορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας και στα παρακάτω email:

ddaglis@hotmail.com & nikosrokopanos@gmail.com

To σκάκι στα σχολεία της Σάμου – Μαυρογένειο ΕΠΑΛ

Το Μαυρογένειο ΕΠΑΛ Σάμου εδώ και δύο χρόνια με πρωτοβουλία του κ.Τσεσμελή υπήρξε πρωτοπόρο στην Σάμο ως προς την ένταξη του Σκάκι στο ωρoλόγιο πρόγραμμα μαθημάτων.

poster

Φέτος με την απόσπαση του κ.Ροκοπάνου, προπονητή του Συλλόγου μας, το σχολείο έχει διευρήνει ακόμα περισσότερο τις ενέργειες του. Στα πλαίσια της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για εκπαιδευτικούς (e-twinning), η οποία προωθεί την συνεργασία και την ανταλλαγή ιδεών από σχολεία όλης της Ευρώπης, ξεκίνησε η πρώτη φιλική συλλογική παρτίδα της ομάδας της λέσχης του σχολείου μας με το σχολείο από την Πολωνία.

Στο εν λόγω σχολείο έχει δημιουργηθεί Σκακιστική Λέσχη με την ονομασία «МихаилНхемьевичТалЬ» (Μιχαήλ Ταλ) μέσω της οποίας διοργανώνονται μαθήματα, τουρνουά και λοιπές σκακιστικές δραστηριότητες.

Ευχόμαστε όλα τα σχολεία της Σάμου να ακολουθήσουν αυτό το παράδειγμα  καθώς το Σκάκι εκτός από παιχνίδι είναι και ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για την καλλιέργεια δεξιοτήτων και μαθησιακών ικανοτήτων.

Ο μεγάλος Ρώσος σκακιστής Αλιέχιν έγραφε: “Με το σκάκι διόρθωσα το χαρακτήρα μου. Έμαθα να είμαι αντικειμενικός. Μπορούμε να γίνουμε μεγάλοι σκακιστές μόνο αν συνειδητοποιήσουμε τα λάθη μας και τις ελλείψεις μας. Ακριβώς όπως και στη ζωή”.

Ο Σύλλογος μας θα βρίσκεται πάντα κοντά σε κάθε τέτοια προσπάθεια.

Την παρτίδα μπορείτε να την παρακολουθείσετε από την ιστοσελίδα του σχολείου εδώ.

 match heliocentrismo

2ο Κύπελλο Ελλάδας Λύσης Σκακιστικών Προβλημάτων

To 2ο Κύπελλο Ελλάδας Λύσης Σκακιστικών Προβλημάτων (σε πολλές πόλεις ταυτόχρονα) έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί την Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2015. Πέρσι ο Σύλλογος μας με 9 συμμετοχές υπήρξε από τους πιο δραστήριους Πανελλαδικά στον εν λόγω διαγωνισμό. Φέτος περιμένουμε ακόμα περισσότερες συμμετοχές.

Η λύση σκακιστικών προβλημάτων θα πρέπει να αποτελεί αναπόσποσπαστο μέρος των προπονήσεων μας. Σύνηθες φαινόμενο μεταξύ, των νέων ιδιαίτερα, σκακιστών είναι η προσπάθεια αποστήθισης ανοιγμάτων. Οι σκακιστικές ασκήσεις καλύπτουν κατά κύριο λόγο το μέσον και το φινάλες της παρτίδας.  Φιλοσοφία μας είναι να ξοδεύουμε περισσότερο χρόνο σε αυτά τα 2 μέρη της παρτίδας από ότι στα ανοίγματα. Φυσικά και η εξέλιξη της παρτίδας θα στηριχθεί στα σωστά ανεπτυγμένα κομμάτια (κατά το άνοιγμα), όμως οι σημαντικές μάχες θα δοθούν στα 2 επόμενα μέρη που προαναφέραμε (μέσον και φινάλε).

Η εξάσκηση μας στο λεγόμενο “μέτρημα” (να υπολογίζουμε δηλαδή τις επόμενες κινήσεις νοερά) θα γίνει σχεδόν αποκλειστικά μόνο μέσα από την λύση τέτοιων ασκήσεων. Αν παρατηρήσετε τους αγώνες όλων των μεγάλων σκακιστών θα δείτε ότι ελάχιστοι είναι αυτοί οι οποίοι κρίθηκαν στο άνοιγμα. Η υπολογιστική ικανότητα και το ταλέντο του παίκτη εμφανίζεται στα επόμενα στάδια.

Τέλος συμβουλεύουμε τκατά την εξάσκηση σας στα προβλήματα να την πραγματοποιείτε εντός συγκεκριμένου χρόνου. Βάλτε προσωπικούς στόχους. Για παράδειγμα ένα σετ 10 ασκήσεων εντός 1 ώρας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο χρόνος αποτελεί αναπόσπαστο και κρίσιμο μέρος του παιχνιδιού.

Δύο πολύ καλές ιστιοσελίδες με πλήθος σκακιστικών προβλημάτων (με τις λύσεις τους και ανάλυση) μπορείτε να βρείτε εδώ και εδώ.

Καλές Λύσεις!

 

 

FIDE Grand Prix 2014–15

Η διεθνής σκακιστική ομοσπονδία διοργανώνει μια σειρά 4 τουρνουά ως μέρος των προκριματικών για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2016. Οι δύο πρώτοι θα προκριθούν απευθείας για το τουρνουά των διεκδικητων του 2016.

Στο κάθε τουρνουά συμμετέχουν 12 παίκτες , γίνεται με την μορφή round-robin και οι σκακιστές λαμβάνουν πόντους ανάλογα με την κατάταξη τους. Στο τέλος της σειράς των αγώνων νικητής θα είναι αυτός που συγκέντρωσε τους περισσότερους.

Αυτή την στιγμή βρισκόμαστε στο τέλος του 2ου τουρνουά, αυτό της Τασκένδης (Ουζμπεκιστάν). Νικητής αναδείχθηκε ο Ρώσος GM Dmitry Andreikin.

O Ρώσος στο προηγούμενο τουρνουά στο Μπακού, είχε τερματίσεις μόλις 11ος, με τον Caruana και τον Ισραηλινό Gelfand να μοιράζονται την πρώτη θέση. Με τον Ιταλό τώρα να τερματίζει 7ος και ο Gelfand τελευταίος, το επόμενο τουρνουά στην Τιφλίδα της Γεωργίας αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Επίσημη ιστοσελίδα εδώ. 

Επίσης προτείνουμε την παρακολούθηση των αγώνων του Grand Prix μέσα από το Live του chess24.com, εδώ.