Sochi 2014 – Κάρλσεν εναντίον Ανάντ

Image

H FIDE, η Ρωσική Ομοσπονδία και η πόλη του Σότσι φιλοξενούν τον αγώνα του Παγκοσμίου Πρωταθλητή για το 2014. Ο αγώνας θα πραγματοποιηθεί από τις 7 έως 28 Νοεμβρίου.

Πρόκειται για την πολυαναμένονη αναμέτρηση μεταξύ  του Παγκόσμιου Πρωταθλητή Magnus Carlsen (Νορβηγία) και του νικητή του Τουρνουά των Υποψηφίων 2014 (και πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή) Vishvanathan Anand (Ινδία).

Θα διεξαχθεί μια σειρά δώδεκα (12) αγώνων και νικητής θα είναι ο πρώτος παίκτης που θα κερδίσει 6,5 πόντους. Εάν υπάρξει ισοπαλία θα ακολουθήσει tie break.

O Νορβηγός (Νο1 στην παγκόσμια κατάταξη) προέρχεται από μια φανταστική χρονιά στην οποία πραγματοποιήσε πολλά ρεκόρ, έπαιξε θεαματικό αλλά και ουσιαστικό σκάκι. Ο Ινδός από την άλλη (Νο6 στην παγκόσμια κατάταξη)  απέδειξε, σε ένα από τα πιο δύσκολα Τουρνούα Υποψηφίων των τελευταίων ετών, ότι αν και είναι γηραιότερος κατά 21 χρόνια (και ο μεγαλύτερος σε ηλικία στο παγκόσμιο Τοp10) του Carlsen, ότι θα είναι πολύ δύσκολος αντίπαλος.

Ο Anand απαλλαγμένος από το άγχος του φαβορί και διατηρώντας χαμηλότερους τόνους σε σχέση με τον επιθετικό εντός και εκτός της σκακιέρας Carlsen δηλώνει ότι βρίσκεται στην καλύτερη κατάσταση των τελευταίων ετών και ετοιμος να επιστρέψει στην κορυφή.

Αναμένουμε μια πολύ μεγάλη μάχη.

Επίσημη ιστοσελίδα εδώ.

index

Τουρνουά Κορσικής 2014

Image

Ένα παραδοσιακό σκακιστικό τουρνούα, αυτο της Κορσικής, έλαβε τέλος πρίν λίγες ημέρες. Χαρακτηριστικό αυτής της διοργάνωσης είναι ότι αποτελείται από αγώνες νοκ-αουτ στους οποίους συμμετέχουν 14 σκακιστές. Τα ονόματα που ξεχώριζαν ήταν αυτό του Anand και της παγκόσμια πρωταθλήτριας στις γυναίκες Yifan.

Στους ημιτελικούς ο Ουκρανός GM Sergey Fedorchuk απέκλεισε τον παλιό παγκόσμιο πρωταθλητή αν και η διαφορά τους στο ELO είναι αισθητή (2664 για τον Fedorchuk έναντι 2809 για τον Anand).

Στον άλλο ημιτελικό η Κινέζα Παγκόσμια Πρωταθλήτρια κέρδισε τον Ούγγρο Robert Ruck.

Στον τελικό η Hou Yifan κέρδισε και τις 2 παρτίδες απέναντι στον Fedorchuk σε έναν αγώνα που συγκέντρωσε πάνω από 500 θεατές και θύμισε εποχές Kasparov εναντίον Karpov!

Corsica grid

Παρακάτω θα βρείτε μία από τις δύο παρτίδες του τελικού.

Επίσημο site εδώ.

 

Μαθήματα Σκάκι Για Αρχάριους και Προχωρημένους – Τμήμα Βαθέος

Τα μαθήματα του Συλλόγου στο Βαθύ συνεχίζονται στο ίδιο χώρο (Μανιάκειο), επί της οδού Κεφαλοπούλου, με κάποιες μικρές αλλαγές στην ώρα.

Κάθε Σάββατο 16.00 – 17.00 δημιουργήθηκε ΝΕΟ τμήμα Αρχαρίων για παιδιά, τα οποία δεν γνωρίζουν αλλά επιθυμούν να μάθουν τα μυστικά του παιχνιδιού από την αρχή!

Την ίδια μέρα 17.00 – 18.00 συνεχίζει την λειτουργία του το περσινό τμήμα Αρχαρίων, στο οποίο μπορούν να ενταχθούν και σκακιστές/σκακίστριες οι οποίοι γνωρίζουν τα βασικά του αθλήματος και επιθυμούν να διευρύνουν τις γνώσεις τους. Στο τμήμα αυτό παραδίδονται θεωρητικά μαθήματα (ασκήσεις τακτικής/στρατηγικής/βασικές αρχές ανοιγμάτων κ.α) για 20-30′ περίπου λεπτά και στην συνέχεια πραγματοποιούνται αγώνες για την εξάσκηση των μαθητών.

Στην συνέχεια μεταξύ 18.00 – 20.00 υπάρχει το τμήμα Προχωρημένων στο οποίο σκακιστές κάθε ηλικίας συμμετέχουν με σκοπό την εμβάθυνση στις θεωρίες και πρακτικές του αθλήματος. Κατά την πρώτη ώρα γίνονται αναλύσεις παρτίδων, ασκήσεις τακτικής, ανάλυση ανοιγμάτων και φινάλε ενώ την δεύτερη ώρα, αγώνες για την εξάσκηση των μαθητών.

Στο σύνολο των τμημάτων παρέχεται βοηθητικό υλικό σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, ενώ υπάρχει και δανειστική βιβλιοθήκη για όσους θέλουν να διευρύνουν τις γνώσεις τους.

Για περαιτέρω πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε με τον κ.Δαγκλή Δημήτρη στο 6946951431 ή στο ddaglis@hotmail.com

Πανευρωπαϊκά Ατομικά Πρωταθλήματα 8-18 ετών, 18-29 Οκτωβρίου, Μπατούμι, Γεωργία

Στο Μπατούμι της Γεωργίας θα πραγματοποιηθούν τα φετινά Πανευρωπαϊκά Ατομικά Πρωταθλήματα εφήβων – νεανίδων, παίδων κορασίδων.

Το πρωτάθλημα θα διεξαχθεί σε 12 διαφορετικές κατηγορίες: U8, U10, U12, U14, U16 και U18, για αγόρια και κορίτσια ξεχωριστά. Πρόκειται για Ελβετικό 9 γύρων, με τον έλεγχο του χρόνου να είναι 90′ για τις 40 πρώτες κινήσεις, ακολουθούμενο από 30 λεπτά για την υπόλοιπη παρτίδα + 30” ανά κίνηση.
Συνολικά έχουν εγγραφεί 990 παιδιά από 45 ευρωπαϊκές χώρες,και περιμένουμε ένα μεγάλο τουρνουά με ισχυρό ανταγωνισμό. Η ομοσπονδία με το μεγαλύτερο αριθμό των εγγεγραμμένων παικτών είναι ο οικοδεσπότης Γεωργία, με 139 συμμετέχοντες, ακολουθούμενη από τη Ρωσία με 136, το Αζερμπαϊτζάν με 96, Αρμενία με 64 παίκτες, κ.λπ.
Σημειώνουμε ότι η πόλη διεξαγωγής, το Μπατούμι, το 2018 θα είναι ο οικοδεσπότης της 43η Ολυμπιάδα Σκακιού.

Από Ελληνικής πλευράς συμμετέχουν οι :
Παπακωνσταντίνου Δημήτριος (όπεν μέχρι 18)
Γρηγοριάδης Μιχαήλ (όπεν μέχρι 16)
Ιωαννίδης Ευγένιος (όπεν μέχρι 14)
Αλεξιάδης Χρήστος (όπεν μέχρι 14)
Καρούσος Θεοδωράκης Νικόλαος (όπεν μέχρι 12)
Σερπετσιδάκης Νικόλαος (όπεν μέχρι 12)
Τριάντος Κωνσταντίνος (όπεν μέχρι 12)
Αμπελακιώτης Σταύρος (όπεν μέχρι 10)
Μπασινάς Κωνσταντίνος (όπεν μέχρι 8)
Σερπετσιδάκη Ευανθία (κορίτσια μέχρι 18)
Σαλαχίδου Ρεβέκκα (κορίτσια μέχρι 16)
Τσολακίδου Σταυρούλα (κορίτσια μέχρι 14)
Αβραμίδου Αναστασία (κορίτσια μέχρι 14)
Λουκά Μαγδαληνή (κορίτσια μέχρι 14)
Χρυσόγελου Αθανασία-Παναγιώτα (κορίτσια μέχρι 12)
Στρατή Μπέττυ Άννα (κορίτσια μέχρι 10)

Καλή επιτυχία σε όλους!

Επίσημη ιστιοσελίδα με ζωντανή κάλυψη αγώνων, εδώ.

Πρωτάθλημα Σκακιστικών Μηχανών

Κάτι διαφορετικό από τα συνηθισμένα τουρνουά, αλλά με συνεχώς αυξανόμενη δυναμική είναι το πρωτάθλημα Σκακιστικών μηχανών. Το πρωτάθλημα TCEC (πατήστε εδώ για την ιστιοσελίδα) δεν είναι το επίσημο πρωτάθλημα υπολογιστών όμως οι κανονισμοί του και οι συμμετοχές το καθιστούν καθ’ όλα αξιόπιστο. Οι αγώνες διεξάγονται από τον προγραμματιστή Martin Thoresen της Microsoft σε συνεργασία με την γνωστή σκακιστική ιστιοσελίδα chessdom.

Το πρωτάθλημα διεξάγεται σε 5 στάδια. Στο πρώτο παίρνουν μέρος 36 μηχανές με ελβετικό σύστημα 7 γύρων. Οι πρώτες 19 προκρίνονται στο δεύτερο σκέλος όπου παίζουν με σύστημα πουλ απλών συναντήσεων. Οι 10 πρώτες περνούν στην 3η φάση που το σύστημα είναι πουλ διπλών συναντήσεων. Με τις 6 πρώτες να προκρίνονται στο 4ο στάδιο και να αναμετρώνται με σύστημα πουλ εξαπλών συναντήσεων. Τέλος οι 2 πρώτες μηχανές παίζουν 48 παρτίδες στον μεγάλο τελικό για να ανακηρυχθεί ο Πρωταθλητής.

Πλέον βρισκόμαστε στην 7η σεζόν (η κάθε περίοδος διαρκει 3-4 μήνες) με την μηχανή Stockfish να έχει κατακτήσει το τελευταίο πρωτάθλημα. Σημείωνουμε ότι το Stockfish είναι ελεύθερο λογισμικό και μπορείτε να το αποκτήσετε δωρεάν απο εδώ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ζωντανή αναμετάδοση των παρτίδων καθώς και τα σχετικά διαγράμματα ανάλυσης και απόδοσης. Επίσης μπορείτε να ανταλλάξετε τις απόψεις με άλλους χρήστες σχετικά με τις παρτίδες σε πραγματικό χρόνο μέσα από σχετική εφαρμογή που προσφέρει η σελίδα.

Καλές παρτίδες!