Παγκόσμιο Πρώταθλημα Νέων 8 – 18 ετών, Durban, N. Αφρική

Το τουρνουά που πραγματοποιήθηκε από τις 19 εώς 29 Σεπτεμβρίου στο Durban της Νοτίου Αφρικής χαρακτηρίζεται ως πολύ σημαντικό καθώς αναμετρήθηκαν οι επόμενοι παγκόσμιοι Πρωταθλητές στις ηλικίες από 8 – 18 ετών.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε το φαινόμενο να έχουμε μαίτρ και γκράν μαίτρ σε ηλικίες που παλαιότερα θεωρούταν αδιανότητο. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι στην κατηγορία, αγόρια εως 16 ετών, το τουρνουά είχε 46 συμμετοχές παικτών με ΕΛΟ άνω του 2000!

Σημαντική επιτυχία σημείωσε η 14χρονη Παγκόσμια Πρωταθλήτρια μέχρι 14 ετών το 2013, Σταυρούλα Τσολακίδου, κατέκτησε τη 2η θέση και το αργυρό μετάλλιο στην κατηγορία Κορασίδων μέχρι 16 ετών.

Η Καβαλιώτισσα παγκόσμια πρωταθλήτρια τερμάτισε αήττητη με 8,5 βαθμούς σε 11 αγώνες, πετυχαίνοντας 6 νίκες και  5 ισοπαλίες.

Πολλά Συγχαρητήρια!

Tsolakidou-Durban-2014

Συμμετοχή στο Φεστιβάλ Συλλόγων – Ομάδων – Οργανώσεων Σάμου

Σας ενημερώνουμε ότι ο Σκακιστικός Σύλλογος Σάμου Μέλισσος, θα  συμμετέχει στο 2ο Φεστιβάλ Συλλόγων, Ομάδων, Οργανώσεων το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην πόλη της Σάμου το Σαββατοκύριακο 4 και 5 Οκτωβρίου .

Συμμετέχουν σαμιακοί σύλλογοι, ομάδες και οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο τρίπτυχο, του πολιτισμού του αθλητισμού και του εθελοντισμού.

Το φεστιβάλ θα διεξαχθεί στο κλειστό γυμναστήριο και στον προαύλιο χώρο του 1ου και 2ου Γυμνασίου Σάμου, το Σάββατο 4 Οκτωβρίου από 11:00 – 21:00 και την Κυριακή 5 Οκτωβρίου από 10:00 – 15:00.

Σας περιμένουμε να γνωριστούμε και να σας ενημερώσουμε για τις δράσεις του Συλλόγου μας.

Σημειώνουνε ότι το Σάββατο (18.00-19.00) θα διοργανωθεί αγώνας επίδειξης (μίνι-σιμουλτανέ) για όλους τους φίλους σκακιστές. Συμμετοχή Ελεύθερη. Σας περιμένουμε!

2014 Sinquefield Cup – Hikaru Nakamura vs Fabiano Caruana

1772653 Ένα από τα πιο δυνατά τουρνουά στην ιστορία του αθλήματος, έλαβε μέρος τον φετινό Αύγουστο στο St.Louis του Missouri. Έξι (Carlsen, Aronian ,Caruana, Nakamura,Topalov και  Vachier-Lagrave) από τους δέκα καλύτερους παίκτες στην παγκόσμια κατάταξη έλαβαν μέρος, με τον Caruana να είναι ο μεγάλος νικητής με συνολική βαθμολογία 8,5/10  ξεκινώντας με 7/7!

Στην παραπάνω παρτίδα βλέπουμε την νίκη του Ιταλού επί του Αμερικάνου στο 5o γύρο.

O Caruana απαντά με τη σλαβική Άμυνα στο δ4 του Nakamura, με τον Αμερικάνο να επιλέγει τη Βαριάντα Breyer (Ιδ2). Μετά το Αζ5 του Caruana, ο Nakamura αποκτά τελικά το επιθυμητό ζεύγος Ιππων (το ζευγάρι αλόγων ευνοεί τις κλειστές θέσεις). Στην συνέχεια ο Ιταλός με το ε5 προσπαθεί να διασπάσει την δομή των πιονιών , και να επωφεληθεί από το μικρό προβάδισμα του στην ανάπτυξη και τον πιο ευάλωτο Λευκό βασιλιά . Μια σημαντική στιγμή στο παιχνίδι ανακύπτει σχετικά με τη δομή των πιονιών όταν και οι 2 πλευρές υποτιμούν τη σημασία του λευκό πιονιού που φθάνει στο ζ4. Μην ξεχνάμε ότι μια καλύτερη δομή των πιονιών μεταφράζετε συχνά σε γενικότερη υπεροχη στο παιχνίδι και καλύτερη τοποθέτηση και των υπόλοιπων κομματιών. Αυτό συνέβη τελικά και σε αυτό το παιχνίδι με τα πίονια να είναι και εδώ η  “ψυχή της παρτίδας”. 

Εδώ μπορείτε να παρακολουθήσετε μια πολύ καλή ανάλυση της παρτίδας μέσω video.

 

Έναρξη Μαθημάτων για την περίοδο 2014-2015

Ο Σκακιστικός Όμιλος Σάμου «Μέλισσος» ανακοινώνει την έναρξη μαθημάτων κατά την φετινή χειμερινή περίοδο (Σεπτέμβριος 2014 – Ιούνιος 2015) .

Τα μαθήματα απευθύνονται σε σκακιστές κάθε ηλικίας και επιπέδου και θα πραγματοποιούνται τόσο στο Βαθύ όσο και στο Καρλόβασι ως εξής:

Βαθύ: μια φορά την εβδομάδα, κάθε Σάββατο απόγευμα και ώρες 17.00 έως 20.00 στο κτίριο του Πανεπιστημίου Αιγαίου «Μανιάκειο», επί της οδού Κεφαλοπούλου. Διδάσκει ο κύριος Δημήτρης Δαγκλής.

Καρλόβασι: μια φορά την εβδομάδα, κάθε Σάββατο απόγευμα και ώρες 17.00 έως 20.00 στο κτίριο της πρώην Εμπορικής Σχολής στο Καρλόβασι. Διδάσκουν οι Αντώνης Τσολομύτης αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Μαθηματικών, Δημήτρης Δρίτσας και Νίκος Ροκοπάνος εκπαιδευτικοί του Γυμνασίου Καρλοβασίων.

Η πρώτη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα του Σαββάτου 13 Σεπτεμβρίου.

Το ύψος της ετήσιας συνδρομής ανέρχεται σε 50 ευρώ ανά οικογένεια ενώ με κάθε συνδρομή χορηγείται και μια σκακιέρα αγώνων.

Όσοι ενδιαφέρονται για το Τμήμα Βαθέος παρακαλούνται να επικοινωνούν για περισσότερες πληροφορίες με τον Δημήτρη Δαγκλή στο τηλέφωνο 6946951431 ή στο email ddaglis@hotmail.com

Οι ενδιαφερόμενοι για το Τμήμα στο Καρλόβασι παρακαλούνται να επικοινωνούν για περισσότερες πληροφορίες με τον Νίκο Ροκοπάνο στο τηλέφωνο 2273035794 ή στο email mathm01015@math.aegean.gr.