Σκάκι Δι’ Αλληλογραφίας

Με αφορμή την παρουσία στο site μας της νέας ενότητας “Παρτίδες” θα θέλαμε να σας γνωρίσουμε το σκάκι δι’ αλληλογραφίας.

Η ιδέα αυτή, με την δική της γοητεία, ξεκινάει περίπου στα 1800 και γνωρίζουμε παρτίδες οι οποίες είχαν διάρκεια εώς και χρόνια!

Βέβαια η σύγχρονη τεχνολογία έχει επιτρέψει πιά τα παιχνίδια αυτά να γίνονται ή μέσω e-mail, όπου ο καθένας στέλνει με μήνυμα την κίνηση που θέλει να κάνει ή με servers που “φιλοξενούν” πολλούς παίκτες απ΄όλο τον κόσμο. Αφού δημιουργηθεί ένας “λογαριασμός” στο συγκεκριμένο ιστότοπο, ο καθένας βλέπει μιά σκακιέρα στην οθόνη του όπου κάνει την κίνησή του. Βλέπει φυσικά και τις κινήσεις που έχει κάνει ο αντίπαλος. Ο αντίπαλος έχει ένα χρονικό περιθώριο να ανταποδώσει. Έτσι γίνεται ένα παιχνίδι το οποίο μπορεί να διαρκέσει ημέρες, εβδομάδες, ίσως μήνες.

Το www.iccf.com είναι ο διαδυκτιακός τόπος της διεθνούς σκακιστικής ομοσπονδίας για το σκάκι δι’αλληλογραφίας. Ο Σύλλογος μας, με την βοήθεια του φίλου σκακιστή κ.Αρμπή (ο οποίος μάλιστα είναι ο αντιπρόσωπος της ομοσπονδίας στην Ελλάδα) δημιούργησε “λογαριασμό” με σκοπό την εξάσκηση των παικτών μας μέσα από συλλογικές παρτίδες.

Πως όμως λειτουργεί αυτο; Καθώς σε αυτή την μορφή αγώνα επιτρέπονται κάθε είδους βοηθήματα (βιβλία, υπολογιστές) θεωρητικά θα λέγαμε ότι μπορεί να παιχθεί η “τέλεια” παρτίδα.

Για κάθε κινήση απαιτείται προετοιμάσια σε πολύ μεγαλύτερο βάθος καθώς δεν υπάρχει η πίεση του χρόνου που υπάρχει στο αγωνιστικό σκάκι. Οι παίκτες έχουν την δυνατότητα να εμβαθύνουν σε κάθε στάδιο (άνοιγμα-μέσον-φινάλε) της παρτίδας μέσω σχετικής βιβλιογραφίας, σκακιστικών μηχανών ή πιο έμπειρων σκακιστών.

Εμείς τόσο μέσα από τις πρότασεις στο site, όσο και από τα εβδομαδιαία μαθήματα μας θα εργαζόμαστε συλλογικά προκειμένου ανταλλάσοντας ιδέες να καταλήγουμε στην “ιδανική” επόμενη κίνηση μας.

Καλές παρτίδες και αναμένουμε και τις δικές σας ιδέες.

2o Ατομικό Σχολικό Σκακιστικό Πρωτάθλημα Σάμου

Είσαι μαθητής δημοτικού, γυμνασίου ή λυκείου;

Σου αρέσουν οι σκακιστικοί αγώνες;

Mikhail Tal, 1960

 

Έλα να λάβεις μέρος στο 2ο Ατομικό Σχολικό Σκακιστικό Πρωτάθλημα Σάμου που διοργανώνει το Μαυρογένειο ΕΠΑΛ Σάμου σε συνεργασία με τον Σκακιστικό Όμιλο Σάμου και  τον Δήμο Σάμου!

ΠΟY; Στο κλειστό Γυμναστήριο του ΕΠΑΛ Σάμου.

ΠΟΤΕ; Σάββατο & Κυριακή, 15 και 16 Μαρτίου, 11.00 – 16.30.

ΠΩΣ; Δήλωσε συμμετοχή με την ακόλουθη φόρμα (τέλος υποβολών)

ή στείλε τα παραπάνω στοιχεία μέσω του σχολείου σου στον κ. Ροκοπάνο
e-mail επικοινωνίας

 

Αφίσα

Αποτελέσματα αθλητών Μέλισσου στο 1ο ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΛΥΣΗΣ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ

    Στον ακόλουθο σύνδεσμο, από το ιστολόγιο “Καλλιτεχνικό Σκάκι” οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν τον πίνακα με τα οριστικά αποτελέσματα των συμμετεχόντων στο 1ο Κύπελλο Ελλάδας Λύσης Σκακιστικών Προβλημάτων. Απευθύνουμε τις ευχές και θερμές μας ευχαριστίες σε διοργανωτές και συμμετέχοντες.

  Συγχαίρουμε ιδιαίτερα τους αθλητές του “Μέλισσου” που έλαβαν μέρος και επισημαίνουμε τα στατιστικά στοιχεία των συμμετοχών τους:

Ονοματεπώνυμο Τμήμα Κατάταξη Σκόρ
Διαμαντάκος Ιωάννης Βαθύ 78ος 9
Δελλαβέρης Εμμανουήλ Βαθύ 84ος – ισοβαθμία 7
Χατζηνικήτας Νικόλας Καρλόβασι 84ος – ισοβαθμία 7
Γιώργη Ανέστης Καρλόβασι 96ος – ισοβαθμία 6
Τσεσμελής Ηρακλής Βαθύ 103ος – ισοβαθμία 5
Ελένης Ιωάννης Καρλόβασι 108ος 3,5
Παναγιώτου Μανόλης Βαθύ 109ος 2,5
Διαμαντάκος Σωτήρης Βαθύ 115ος – ισοβαθμία 1
Χατζηνικολάου Μανόλης Βαθύ 120ος – ισοβαθμία 0

Συλλογική Παρτίδα στο ICCF.COM του τμήματος του Βαθέος του Μέλισσου 2015-16

… η παρτίδα συνεχίζεται … προτείνετε την επόμενή μας κίνηση

Εκτός από την προτεινόμενη κίνηση θα θέλαμε να μάθουμε μέσα από ένα σύντομο σχόλιο και την ιδέα στην οποία στηρίζεται την πρόταση σας