Στιγμιότυπα από τις ομιλίες του 1ου Σχολικού Σκακιστικού Φεστιβάλ Σάμου

    Ακολουθούν στιγμιότυπα από τις παρουσιάσεις των ομιλιών με θέμα γύρω από το σκάκι και τους υπολογιστές, που δόθηκαν τη 2η μέρα του φεστιβάλ στο αμφιθέατρο του Γυμνασίου Καρλοβασίων.

    Όσοι δεν έχουν εντοπίσει ακόμη τα περιεχόμενα των ομιλίων όπως είχαν αναρτηθεί από την ιστοσελίδα του Μέλισσου, μπορούν να τα κατεβάσουν από τους συνδέσμους που ακολουθούν:

  1. Σκάκι και Υπολογιστές
  2. Σκακιστικές Μηχανές

Στιγμιότυπα από αγώνα επίδειξης (Δαγκλής εναντίον μαθητών Καρλοβασίου, Ιούνιος 2013)

Ακολουθούν μερικά επιλεγμένα στιγμιότυπα από τον αγώνα επίδειξης – σιμουλτανέ, του προπονητή του Μέλισσου στο τμήμα Βαθέος, Δαγκλή Δημητρίου εναντίον μαθητών από το Καρλόβασι, στο προαύλιο της Πανεπιστημιακής Βιβλιοθήκης, τον Ιούνιο του 2013.

Υπενθυμίζουμε για την ιστορία ότι ο αγώνας πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του 1ου Σχολικού Σκακιστικού Φεστιβάλ Σάμου, συμπεριελάμβανε 22 αντιπάλους για τον κ. Δαγκλή και διήρκεσε 3,5 ώρες. Οι μαθητές Γιώργη Ανέστης και Τσολομύτη Φανή  πέτυχαν νίκες, ενώ ο Γιώργος Ποθητός απέσπασε ισοπαλία.

Κανόνες Σκακιού – FIDE 2009

Όπως σε όλα τα αθλήματα, έτσι και στο Σκάκι, έχει δημιουργηθεί μια σειρά από κανόνες τους οποίους υποχρεούνται να ακολουθούν οι Σκακιστές κατα την διάρκεια των αγώνων (ατομικών και διασυλλογικών).

Υπεύθυνοι για την εφαρμογή τους δεν θα πρέπει να είναι μόνο οι Διαιτητές αλλά και όλοι  όσοι συμμετέχουμε με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο σε αγώνες (σκακιστές, προπονητές, παράγοντες, γονείς).

Λαμβάνοντας υπόψην  ότι το μεγαλύτερο μέρος των αθλητών μας είναι μαθητές σχολείων, σκοπός μας θα πρέπει είναι όχι απλά η τήρηση των βασικών κανόνων ορθής διεξαγωγής των αγώνων αλλά και η προώθηση του “Ευ Αγωνίζεσθαι”, ως μέσο ενίσχυσης της προσωπικότητας μέσα από το σκάκι.

Στο συνημμένο αρχείο θα βρείτε αντίγραφο του επίσημου διεθνούς σκακιστικού κανονισμού όπως αυτός αναθεωρήθηκε για τελευταία φορά το 2009 από την Διεθνή Σκακιστική Ομοσπονδία (FIDE)

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΚΑΚΙΟΥ FIDE 2009

Η Τέχνη του Ματ – Βανδώρος Δημήτρης

Το βιβλίο αυτό απευθύνεται κυρίως σε παιδιά σχολικής ηλικίας (δημοτι­κού, γυμνασίου, λυκείου), αλλά και σε ενήλικες που κάνουν τα πρώτα τους βή­ματα στο σκάκι, γνωρίζουν δηλαδή τους κανονισμούς του παιχνιδιού και έχουν μια μικρή πρακτική εμπειρία.
Ο κύριος κορμός του βιβλίου περιλαμβάνει 18 κεφάλαια, ανάλογα με την εικόνα του ματ. Το πρώτο αναφέρεται στο ματ στην τελευταία οριζόντια, το ένατο στο «αραβικό ματ», το δέκατο στο «ματ του αποπνιγμού» κ.ο.κ. Όλα τα κεφάλαια έχουν την εξής δομή :

 

1. Διαγράμματα με τις «εικόνες ματ».

 

2. Ασκήσεις από παρτίδες ισχυρών σκακιστών, όπου η πραγματοποίηση αυτών των εικόνων είναι ο κύριος στόχος ή έχει, έστω, καθοριστική βαρύτητα.

 

3. Τη «δεύτερη οδηγία» για κάθε άσκηση, δηλαδή μία βοηθητική οδηγία, στην οποία μπορεί να ανατρέξει κανείς σε περίπτωση που δυσκολεύεται να λύσει την άσκηση. Απώτερος στόχος της «δεύτερης οδηγίας» είναι να καθοδηγηθεί ο αναγνώστης στην «ανακάλυψη» των θεμελιωδών εννοιών, καθώς και στη συνειδητοποίηση των στοιχείων εκείνων που μας κάνουν να υποπτευθούμε πως ίσως υπάρχει συνδυασμός σε μία θέση στην παρτίδα.

 

4. Την «απάντηση» σε κάθε άσκηση, όπου δε δίνεται απλώς επιγραμματικά η λύση, αλλά εκεί αναπτύσσεται ουσιαστικά η θεωρία των συνδυασμών, με έμφαση στην παρουσίαση όλων, τελικά, των «θεμάτων» (κάρφωμα, απομάκρυνση, καθοδήγηση, άνοιγμα γραμμής, κλπ), ενώ συχνά δίνονται και πρακτικές συμβουλές. Ορισμένες φορές αναλύονται και πιθανές απαντήσεις που, αν και – για κάποιο λόγο – δεν είναι σωστές, είναι αξιόλογες και επιπλέον προσφέρονται για τη διατύπωση διδακτικών σχολίων.

 

Ο συγγραφέας κ.Βανδώρος γεννήθηκε το 1964.
Ομοσπονδιακός μαιτρ από το 1983, διεκδίκησε το Ατομικό Πρωτάθλημα Ελλάδας το 1985, στο οποίο ήταν πρώτος και αήττητος τους πρώτους 13 γύρους επί συνόλου 15, αλλά τελικά κατέλαβε την 4η θέση. Αγωνίστηκε με την Εθνική Ελλάδας Νέων στη Σκακιστική Βαλκανιάδα των Σκοπίων το 1984 και σημείωσε το υψηλότερο ποσοστό επιτυχίας από όλους τους παίκτες των ελληνικών Εθνικών Ομάδων. Μέλος του Σκακιστικού Ομίλου Παγκρατίου από το 1979.

Πτυχιούχος του Νομικού Τμήματος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, δικηγόρος Αθηνών την περίοδο 1992 – 1997. Το 1998 διορίστηκε δικαστικός λειτουργός του Συμβουλίου της Επικρατείας, στο οποίο έκτοτε υπηρετεί. Διδάσκει στην Εθνική Σχολή Δικαστών.

 

 mat

Εκδόσεις: Ηλίας Κουρκουνάκης
ISBN: 978-000-904-650-6

Διατίθεται προς πώληση και σε ηλεκτρονική μορφή.

Οι 60 αξέχαστες παρτίδες μου – ΡOΜΠΕΡΤ ΦΙΣΕΡ

Ρόμπερτ Φίσερ, το παιδί του Μπρούκλιν που κατόρθωσε να αποσπάσει το σκακιστικό στέμμα από τους παραδοσιακούς κατόχους του, τους σκακιστές της ΕΣΣΔ. Οι 60 παρτίδες που περιγράφονται και σχολιάζονται στο βιβλίο από τον ίδιο τον Φίσερ μαζί με τρεις ήττες, έχουν γι αυτόν όπως λέει, κάτι το αξιομνημόνευτο και συναρπαστικό.

Επιλογή και πλήρης ανάλυση από τον Μπόμπι Φίσερ.Εισαγωγικά σημειώματα των παρτίδων από τον διεθνή γκραντμάστερ Λάρι Έβανς.

Έχει θεωρηθεί από μερικούς ως το καλύτερο σκακιστικό βιβλίο που έχει γραφτεί ποτέ.

Προσωπικά ένα από τα αγαπημένα μου βιβλία, το οποίο προτείνω στους σκακιστές όλων των επιπέδων και ηλικιών.

Διαβάζοντας το θα έρθετε αντιμέτωποι με τις διάφορες πτυχές του χαρακτήρα ενός ιδιοφυούς αλλά ταυτόχρονα ιδιόρυθμου σκακιστή ενώ παράλληλα θα έχετε την ευκαιρία να αναλύσετε μερικές από τις καλύτερες παρτίδες που έχουν παιχτεί ποτέ!

Στο βιβλίο περιλαμβάνεται φυσικά και η παρτίδα μεταξύ του Donald Byrne εναντίον του  Bobby Fischer (14 ετών) η οποία χαρακτηρίστηκε ως “Το παιχνίδι του Αιώνα”

Καλή ανάγνωση!

 9789602820650

ISBN: 9789602820650

Εκδότης  Αποσπερίτης