ΤΟ ΣΚΑΚΙ (Β’ Τόμος) Θεωρία και Πρακτική – ΣΙΑΠΕΡΑΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ

Ο πρωτοπόρος για το ελληνικό Σκάκι, κ.Τριαντάφυλλος Σιαπέρας τον Ιανουάριο του 1977, δέκα χρόνια μετά τον πρώτο τόμο, κυκλοφόρησε το βιβλίο του “ΤΟ ΣΚΑΚΙ, ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΗ, ΤΟΜΟΣ Β”.

Κάλυπτε το μέσον της παρτίδας, με δύο μέρη : (Α) Δυναμικό Παιγνίδι (παιγνίδι τακτικών συνδυασμών) και (Β) Παιγνίδι Θέσεων (στρατηγικό παιγνίδι).

Μαζί με τον τόμο Α’ αποτελούν, εώς και σήμερα, κλασικά βιβλία για όποιον θέλει να ασχοληθεί με το σκάκι.

Προκειμένου να καταλάβουμε πόσο σημαντικός υπήρξε για το ελληνικό Σκάκι ο κ.Σιαπέρας ακολουθήστε το παρακάτω σύνδεσμο (κείμενο του Στράτου Γρίβα).

http://www.chess.gr/eso-mag/vol51/siaper.html 

ΠΡΟΛΟΓΟΣ
Α’ ΜΕΡΟΣ (ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ)
1. ΕΠΙΘΕΣΗ
Α. Ο ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΡΟΚΕ
Β. Ο ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΕΚΑΝΕ ΡΟΚΕ
2. ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ
3. ΑΜΥΝΑ
Β’ ΜΕΡΟΣ (ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΘΕΣΕΩΝ)
1. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΘΕΣΕΩΝ
2. ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
3. ΣΧΕΔΙΟ
Γ’ ΜΕΡΟΣ
ΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ISBN13  9789602820025

Εκδότης  Αποσπερίτης

ΤΟ ΣΚΑΚΙ (Α’ Τόμος) Πλήρης Ανάπτυξη της Θεωρίας και η Πρακτική της Εφαρμογή – ΣΙΑΠΕΡΑΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ

Το Σκάκι Α’ τόμος κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1967 και πρόκειται για το πρώτο σκακιστικό βιβλίο τέτοιου μεγέθους που γράφτηκε απευθείας στα ελληνικά. Απευθυνόταν σε αρχάριους και σε παίκτες Α, Β, και Γ κατηγορίας, με συστηματική ανάπτυξη όλων των φάσεων της παρτίδας (άνοιγμα – μέσον – φινάλε). Το βιβλίο, με ευρύτατη θεματολογία και μεθοδική παρουσίαση, λειτούργησε ως μέθοδος άνευ διδασκάλου για τουλάχιστον δυο γενιές ελλήνων σκακιστών.

Ο Τριαντάφυλλος Σιαπέρας, που γεννήθηκε 01 Αυγούστου 1931 και πέθανε 25 Φεβρουαρίου 1994, ασχολήθηκε όλη την ζωή του με το Σκάκι, ως παίκτης παρτίδων, ως συνθέτης προβλημάτων, ως δημοσιογράφος, και ως συγγραφέας βιβλίων.

Αναμφισβήτητα ένα κλασικό βιβλίο που δεν πρέπει να λείπει από καμία σκακιστική βιβλιοθήκη.

(…) Η ιστορία του σκακιού είναι πολύ παλαιά. Πριν από χιλιάδες χρόνια -κανείς δεν ξέρει πόσα ακριβώς- οι άνθρωποι άρχισαν να εφευρίσκουν, για να ικανοποιήσουν την ανάγκη των για το παιχνίδι, διάφορα ξύλινα ταμπλώ με χαραγμένες γραμμές και να τοποθετούν σ’ αυτά και να κινούν διάφορα τεμάχια από πέτρες και ξύλο. Έτσι δημιουργήθηκαν παιχνίδια μεταξύ των οποίων, με διάφορες τελειοποιήσεις, και το σκάκι. Εικόνες τέτοιων παιχνιδιών βρέθηκαν στις αιγυπτιακές πυραμίδες. Γι’ αυτά μιλούν και στα αρχαία κείμενα. Για ένα κινέζικο σκάκι λέγεται ότι είναι γνωστό εδώ και 4.000 χρόνια, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι το σκάκι στις Ινδίες είναι γνωστό πάνω από 2.000 χρόνια. (…) (ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ)

ΠΡΟΛΟΓΟΣ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Α΄ ΜΕΡΟΣ (για τους αρχαρίους)
Β΄ ΜΕΡΟΣ (για παίκτες Γ΄ και Β΄ κατηγορίας)
Ι. Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΠΑΡΤΙΔΑΣ (ΑΝΟΙΓΜΑ)
ΙΙ. ΜΕΣΟΝ ΤΗΣ ΠΑΡΤΙΔΑΣ
ΙΙΙ. ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΤΙΔΑΣ (ΦΙΝΑΛΕ)
Γ΄ ΜΕΡΟΣ (για παίκτες Α΄ κατηγορίας)
Ι. ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΤΙΔΑΣ (ΦΙΝΑΛΕ)
Α΄ ΦΙΝΑΛΕ ΜΕ ΒΑΣΙΛΙΣΣΕΣ
Β΄ ΦΙΝΑΛΕ ΜΕ ΠΥΡΓΟΥΣ
Γ΄ ΦΙΝΑΛΕ ΜΕ ΕΛΑΦΡΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ
ΙΙ. ΜΕΣΟΝ ΤΗΣ ΠΑΡΤΙΔΑΣ
ΙΙΙ. ΑΝΟΙΓΜΑΤΑ
Δ΄ ΜΕΡΟΣ (Διάφορα θέματα)

ISBN13  9789602820018

Εκδότης Αποσπερίτης

 

Συμμετοχή του Συλλόγου μας στο Φεστιβάλ Συλλόγων, Οργανώσεων και Ομάδων – 5 & 6 Οκτωβρίου

Ο Δημοτικός Οργανισμός Παιδείας Πολιτισμού Νεολαίας και Αθλητισμού Σάμου (ΔΟΠΠΟΝΑΣ) σε συνεργασία με συλλόγους, οργανώσεις και ομάδες με έδρα το νησί της Σάμου, διοργανώνει Φεστιβάλ Συλλόγων, Οργανώσεων και Ομάδων που δραστηριοποιούνται στο τρίπτυχο Πολιτισμός – Αθλητισμός – Εθελοντισμός.
Στο κλειστό γυμναστήριο του 1ου και 2ου Γυμνασίου Σάμου, προβάλλονται οι ποικίλες δραστηριότητες που προσφέρει η Σάμος, ενημερώνεται το ευρύ κοινό για το πρόγραμμα και το έργο των συλλόγων, ομάδων και οργανώσεων, ενώ παράλληλα εγγράφονται νέα μέλη.
Το φεστιβάλ θα λάβει χώρα το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου, Σάββατο 5 και Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013. Ώρες κοινού: Σάββατο:11:00μμ έως 21:00μμ και Κυριακή: 10:00πμ έως 15:00μμ. Η είσοδος του κοινού είναι ελεύθερη.
Ο Σύλλογος μας θα βρίσκεται εκεί για να σας ενημερώσει για τις δραστηριότητες του.
Σας περιμένουμε.

Γνωριμία με τους συνδυασμούς – Mέρος Δ’

Στην συνέχεια της σειράς μαθημάτων ” Γνωριμία με τους συνδυασμούς” οι ασκήσεις έχουν θέμα το “Ματ”. Παρουσιάζουμε διάφορους συνδυασμούς κομματιών (Πύργους με αξιωματικούς, δύο ίππους, δύο αξιωματικούς ) προκειμένου να εξασκηθείτε σε κλασσικές θέσεις που σίγουρα παρόμοιες θα αντιμετωπίσετε και στις δικές σας παρτίδες.

Καλή επιτυχία!

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥΣ ΜΕΡΟΣ Δ’

Απολογισμός του προγράμματος “Σκάκι στο Σχολείο” από το Γυμνάσιο Καρλοβασίων (’12-’13)

Μπορείτε να διαβάσετε ένα σύντομο απολογισμό του σχολικού προγράμματος “Σκάκι στο Σχολείο”, όπως πραγματοποιήθηκε στο Γυμνάσιο Καρλοβασίων για το σχολικό έτος 2012-2013 και ανηρτήθηκε στην ιστοσελίδα του σχολείου.

Επίσης μπορείτε να κατεβάσετε το σχετικό βιβλιαράκι, όπου αποτυπώνονται αναλυτικά η ιδέα, ο τρόπος οργάνωσης, η παιδαγωγική προσέγγιση και να δείτε στιγμιότυπα από τις εκδηλώσεις της χρονιάς, ενώ στο παράρτημα περιέχονται ορισμένα παραδοτέα (παρουσιάσεις και αναλύσεις παρτίδων) που δεν είχαν ακόμη αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Μέλισσου.